Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διπλωματικό επεισόδιο Ολλανδίας - Ουγγαρίας προκάλεσε μία συνέντευξη

Διπλωματικό επεισόδιο  Ολλανδίας - Ουγγαρίας προκάλεσε μία συνέντευξη
Ο Ολλανδός πρεσβευτής συνέκρινε ορισμένες μεθόδους της ουγγρικής κυβέρνησης με εκείνες εξτρεμιστών μουσουλμάνων
Επιδείνωση στις σχέσεις Βουδαπέστης – Χάγης προκάλεσε συνέντευξη του Ολλανδού πρεσβευτή στην Ουγγαρία.
Ο επικεφαλής της ουγγρικής διπλωματίας Peter Siarto ανακοίνωσε σήμερα (25/8) ότι ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στη Χάγη «για διαβουλεύσεις», έπειτα από τις έντονες επικρίσεις που διατύπωσε ο Ολλανδός πρεσβευτής στη Βουδαπέστη για την κυβέρνηση του Viktor Orban.
Η απόφαση ανακοινώνεται την επομένη της δημοσίευσης στην ουγγρική εβδομαδιαία εφημερίδα 168 Ora μιας συνέντευξης όπου ο Ολλανδός πρεσβευτής Gajus Scheltema, που ολοκληρώνει την αποστολή του στη Βουδαπέστη, συνέκρινε ορισμένες μεθόδους της ουγγρικής κυβέρνησης με εκείνες εξτρεμιστών μουσουλμάνων.
Ο Siarto είπε πως θα ζητήσει εξηγήσεις από την ολλανδική κυβέρνηση.
«Δεν θα αποδεχθούμε μια εξήγηση κεκλεισμένων των θυρών», υπογράμμισε.
«Ο πρεσβευτής της Ολλανδίας στη Βουδαπέστη μείωσε την Ουγγαρία», πρόσθεσε ο Siarto.
«Πολλές αβάσιμες και αμφισβητούμενες κατηγορίες διατυπώθηκαν στη συνέντευξη αυτή, αλλά η πιο σοβαρή είναι πως ο Ολλανδός πρεσβευτής έβαλε στην ίδια μοίρα την Ουγγαρία και τους τρομοκράτες.»
Ο Scheltema επέκρινε από τις στήλες της εβδομαδιαίας εφημερίδας τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει ο Orban το θέμα της μετανάστευσης, καθώς ο Ούγγρος ηγέτης έχει παρομοιάσει πολλές φορές τους πρόσφυγες με «τρομοκράτες».
Ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Bert Koenders χαρακτήρισε το επεισόδιο «το λιγότερο ενοχλητικό».
«Σε κάθε περίπτωση, είναι για εμένα σαφές πως δεν υπάρχει σχέση ανάμεσα στην τρομοκρατία και τη συμπεριφορά της ουγγρικής κυβέρνησης.
Είναι για μένα το λιγότερο ενοχλητικό», δήλωσε στο ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP.
Σύμφωνα με τον υπουργό, ο οποίος δήλωσε πως αναμένει την επίσημη μετάφραση της συνέντευξης, οι δηλώσεις όπως μεταφέρθηκαν δεν αντανακλούν την άποψη της κυβέρνησής του.
«Δεν μπορώ να φανταστώ ούτε κι εγώ ότι αυτό ήταν που ήθελε να πει ο πρεσβευτής», υπογράμμισε ο Koenders
Ο επικεφαλής της ολλανδικής διπλωματίας υπογράμμισε ωστόσο πως η Χάγη έχει διατυπώσει «δικαιολογημένες επικρίσεις» απέναντι στη Βουδαπέστη, κυρίως όσον αφορά τη νομοθεσία για τις μκο και το κράτος δικαίου στην Ουγγαρία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης