Τελευταία Νέα
Διεθνή

Yellen (Fed): Κίνδυνος από την υπερβολική αισιοδοξία στις αγορές - Η κρίση μας έχει δώσει μαθήματα

Yellen (Fed): Κίνδυνος από την υπερβολική αισιοδοξία στις αγορές - Η κρίση μας έχει δώσει μαθήματα
Οποιεσδήποτε αλλαγές στους χρηματοοικονομικούς κανονισμούς θα είναι μέτριες, δήλωσε η πρόεδρος της Fed

Για υπερβολική αισιοδοξία στις αγορές έκανε λόγο σήμερα (25/8/2017) η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), Janet Yellen, κατά την ομιλία της στο συμπόσιο κεντρικών τραπεζιτών στο Jackson Hole, προειδοποιώντας ότι οι αλγόριθμοι καθοδηγούν τις αγορές.
«Οι κίνδυνοι υπερβολικής αισιοδοξίας στην αγορά θα επιστρέψουν αργά ή γρήγορα», δήλωσε η Yellen.
Σύμφωνα με την πρόεδρο της Fed, οι μεταρρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν μετά την κρίση 2007 - 2009 έχουν ενδυναμώσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα, χωρίς να παρεμποδίσουν την οικονομική ανάπτυξη, ενώ τόνισε ότι οποιεσδήποτε αλλαγές στους χρηματοοικονομικούς κανονισμούς θα είναι μέτριες.
Η Yellen δήλωσε ότι κάποιες ρυθμίσεις ενδέχεται να επηρεάσουν τη ρευστότητα της αγοράς, ενώ προειδοποίησε ότι οι κίνδυνοι υπερβολικής αισιοδοξίας θα επιστρέψουν αργά ή γρήγορα.
«Όλοι οι πάρα πολύ γνωστοί κίνδυνοι υπερβολικής αισιοδοξίας, μόχλευσης και μετασχηματισμού ωριμότητας», θα επανέλθουν «αργά ή γρήγορα» με νέους τρόπους που απαιτούν πολιτικές απαντήσεις, δεδομένης της τεχνολογίας, της ρύθμισης και της εξέλιξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, τόνισε η πρόεδρος της Fed.
Η Yellen τόνισε ότι το πιο ανθεκτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ μετά την κρίση «είναι καλύτερα προετοιμασμένο για να απορροφήσει, αντί να ενισχύσει, απροσδόκητα σοκ», αλλά «υπάρχει ακόμη περισσότερη δουλειά να κάνουμε» και «δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα συμβούν νέες κρίσεις».
«Ξαναμάθαμε αυτό το μάθημα μέσα από τον πόνο που προκάλεσε η κρίση», δήλωσε χαρακτηριστικά η Yellen.
«Δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα υπάρξουν νέες κρίσεις, αλλά αν διατηρήσουμε αυτό το μάθημα φρέσκο στις αναμνήσεις μας - παράλληλα με το οδυνηρό κόστος που προέκυψε από την πρόσφατη κρίση - και ενεργήσουμε ανάλογα, έχουμε λόγο να ελπίζουμε ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα και η οικονομία θα βιώσουν λιγότερες κρίσεις και θα ανακάμψουν από οποιαδήποτε μελλοντική κρίση πιο γρήγορα, θα διαφυλάξουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από τον πόνο που υπέστησαν κατά την κρίση που μας έπληξε πριν από μια δεκαετία», πρόσθεσε η κεντρική τραπεζίτης.
«… οι αλγοριθμικοί traders και οι θεσμικοί επενδυτές έχουν μεγαλύτερη παρουσία σε διάφορες αγορές από ό,τι στο παρελθόν και η βούληση αυτών των θεσμών να υποστηρίξουν τη ρευστότητα σε συνθήκες άγχους είναι αβέβαιη», προειδοποίησε η Yellen.
«Οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής, οι επενδυτές θα πρέπει να συνεχίσουν να παρακολουθούν τους δείκτες για την ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος», δήλωσε η Yellen.
Τα μέτρα που βασίζονται στην αγορά ενδέχεται να μην αντικατοπτρίζουν τους πραγματικούς κινδύνους, σύμφωνα με την ίδια, προσθέτοντας ότι ούτε οι εποπτικές μετρήσεις «δεν είναι τέλειες».
Επιπλέον, σύμφωνα με τη Yellen, η ρευστότητα της αγοράς για τα εταιρικά ομόλογα παραμένει «ισχυρή συνολικά», ενώ η υγιής κατάσταση της αγοράς είναι εμφανής στα χαμηλά spreads προσφοράς-ζήτησης, στον μεγάλο αριθμό εκδόσεων εταιρικών ομολόγων.
«Η ισορροπία της έρευνας δείχνει ότι οι βασικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόσαμε έχουν ενισχύσει σημαντικά την ανθεκτικότητα χωρίς να περιορίζουν αδικαιολόγητα τη διαθεσιμότητα πίστωσης ή την οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε η πρόεδρος της Fed.
Ορισμένες αλλαγές σε επιμέρους κανονισμούς μπορεί να δικαιολογούνται, δήλωσε η Yellen, αναφέροντας συγκεκριμένα την πιθανή χαλάρωση του ορίου του κανόνα Volcker για το trading μετοχών των τραπεζών και την περαιτέρω χαλάρωση των κανόνων που ισχύουν για τις μεσαίες και μικρότερες τράπεζες.
«Μπορεί να χρειαστούν μέτρα», συμφώνησε, προκειμένου να βελτιωθεί η ρευστότητα σε τμήματα της αγοράς ομολόγων, αν και αυτό το σύστημα παραμένει, σύμφωνα με τη Yellen, «ανθεκτικό».
Συνολικά, δήλωσε η πρόεδρος της Fed, «οποιαδήποτε προσαρμογή στο ρυθμιστικό πλαίσιο θα πρέπει να είναι μέτρια και να διατηρήσει την αύξηση της ανθεκτικότητας» σε ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα που, όπως είπε, πλέον είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις μελλοντικές κρίσεις.
Η Yellen δεν αναφέρθηκε στη νομισματική πολιτική, αλλά τα σχόλιά της συνιστούν ένα ισχυρό μήνυμα προς το Κογκρέσο και τον Λευκό Οίκο που ζήτησαν να χαλαρώσουν ορισμένοι κανόνες που περιλαμβάνονται στον νόμο Dodd-Frank και άλλους κανονισμούς, υποστηρίζοντας ότι επιβράδυναν την οικονομία.
Η Yellen δήλωσε ότι αυτή και άλλα μέλη της Fed δεν αντιτίθενται στην επανεξέταση του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν διαφορετικοί κανονισμοί στην πράξη και «στην εξέταση των κατάλληλων προσαρμογών».
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε τα γεγονότα της τελευταίας δεκαετίας.
«Ήδη μερικές αναμνήσεις από αυτή την εμπειρία μπορεί να ξεθωριάζουν - αναμνήσεις σχετικά με το πόσο δαπανηρή ήταν η οικονομική κρίση», τόνισε η κεντρική τραπεζίτης των ΗΠΑ.
Η σταθερότητα του σημερινού συστήματος μας προφυλάσσει από μια επανάληψη της κρίσης, δήλωσε η Yellen, ενώ συνολικά, η ρυθμιστική αλλαγή βοήθησε τις τράπεζες και την οικονομία να σταθούν και πάλι στα πόδια τους.
Οι μεταρρυθμίσεις μετά την κρίση «οδήγησαν στην επιστροφή της ανάπτυξης των δανείων και της κερδοφορίας μεταξύ των τραπεζών των ΗΠΑ», ανέφερε.
«Οι υλικές ανεπιθύμητες επιπτώσεις των κεφαλαιακών ρυθμίσεων στα ευρύτερα μέτρα δανεισμού δεν είναι άμεσα εμφανή», πρόσθεσε η επικεφαλής της Fed.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης