Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τί δείχνει η σύγκριση Νίκα - Creta Farms και πόσο θα αλλάξει η διαφορά των δύο εταιρειών με βάση το 6μηνο

Τί δείχνει η σύγκριση Νίκα - Creta Farms και πόσο θα αλλάξει η διαφορά των δύο εταιρειών με βάση το 6μηνο
Η Νίκας έχει προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου έχει πουλήσει περιουσιακά στοιχεία και έχει γίνει αναδιάρθρωση δανεισμού - Υψηλές οι υποχρεώσεις της Creta Farms
Ίσως μέχρι πρόσφατα η σύγκριση των εταιρειών Νίκας και Creta Farms να μην είχε τόσο ενδιαφέρον καθώς η πρώτη είχε εξαιρετικά άσχημο ισολογισμό με υψηλή αρνητική καθαρή θέση και μεγάλα δάνεια.
Όμως από την δημοσίευση των λογιστικών καταστάσεων εξαμήνου θα αρχίσει η σύγκριση να έχει ενδιαφέρον καθώς ειδικά για την Νίκας θα υπάρχουν σημαντικές αλλαγές.
Τώρα η αποτίμηση είναι στα 29 εκατ. ευρώ, ενώ η αντίστοιχη της Creta Farms είναι στα 17,5 εκατ. ευρώ.
Από την αρχή του έτους στη μετοχή της Νίκας έγινε reverse split 10 παλιές για κάθε 1 νέα, αύξηση κεφαλαίου 23,2 εκατ. ευρώ με μετρητά, πουλήθηκε το εργοστάσιο στον Άγιο Στέφανο έναντι 17 εκατ. ευρώ και έγινε μερική εξόφληση του κοινού ομολογιακού δανείου κατά 17 εκατ. ευρώ και πουλήθηκε και εξοπλισμός της Νίκας Βουλγαρίας και αποπληρώθηκε 1,2 εκατ. ευρώ δάνειο.
Η μερική εξόφληση του ομολογιακού φαίνεται στις οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2016.
Το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στη βελτίωση της καθαρής θέσης που στο τέλος του 2016 ήταν αρνητική κατά 51,6 εκατ. ευρώ, στο ύψος των συνολικών υποχρεώσεων που ήταν στα 86,1 εκατ. ευρώ και συνολικά στην εικόνα ενεργητικού και παθητικού.
Υπενθυμίζεται πως οι πωλήσεις είχαν διαμορφωθεί στα 43,6 εκατ. ευρώ και οι ζημιές προ φόρων στα 7,5 εκατ. ευρώ.
Η Creta Farms από την άλλη που αποτιμάται κάτι παραπάνω από το μισό της αποτίμησης του Νίκα είχε πωλήσεις 90,4 εκατ. ευρώ, ήτοι διπλάσιες από τον Νίκα και ζημιές προ φόρων 6,4 εκατ. ευρώ.
Ο όμιλος έχει πολύ υψηλές υποχρεώσεις ύψους 149,3 εκατ. ευρώ εκ των οποίων βραχυπρόθεσμες τραπεζικές 53 εκατ. ευρώ και μακροπρόθεσμες 59,7 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με την κατάσταση ταμειακών ροών οι χρεωστικοί τόκοι και τα συναφή έξοδα ανήλθαν στα 8,1 εκατ. ευρώ.  
Η καθαρή θέση είναι στα 11,8 εκατ. ευρώ ενώ υπήρχαν περιορισμένα ταμειακά διαθέσιμα.
Και οι δύο επιχειρήσεις επηρεάστηκαν αρνητικά από την υπόθεση Μαρινόπουλο και το επιπρόσθετο ενδιαφέρον θα είναι πως θα κινηθούν οι πωλήσεις στο εξάμηνο που έληξε το 2017 και στις προσπάθειες της διοίκησης της Creta Farms να περιορίσει τον δανεισμό της.
Ακόμα, φαίνεται πως οι τράπεζες επιθυμούν να υπάρξει κάποια συγκέντρωση στον κλάδο.  
Η διαφορά μεταξύ των δύο ισολογισμών είναι τέτοια που δεν δικαιολογεί την διαφορά στις αποτιμήσεις, ενώ επιπλέον σημειώνεται πως μετά την δημόσια πρόταση το ποσοστό ελεύθερης διασποράς στην Νίκας είναι οριακά μικρότερο του 10% με την δέσμευση βέβαια του νέου μετόχου ότι δεν επιθυμεί να ασκήσει το δικαίωμα για έξοδο της μετοχής από το ταμπλό του ΧΑ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης