Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δυσφορία του Erdogan για τις ΗΠΑ και τη στήριξη, που παρέχουν, στους Κούρδους της Συρίας

Δυσφορία του Erdogan για τις ΗΠΑ και τη στήριξη, που παρέχουν, στους Κούρδους της Συρίας
Η Τουρκία ανησυχεί ότι ο αμερικανικός οπλισμός θα καταλήξει στα χέρια των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν 
Την ενόχληση της Άγκυρας για την υποστήριξη των ΗΠΑ στην κουρδική συριακή οργάνωση YPG, την οποία η Τουρκία χαρακτηρίζει «τρομοκρατική», εξέφρασε σήμερα (23/8) ο Recep Tayyip Erodgan σε συνάντηση, που είχε με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας, James Mattis.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ βρίσκεται στην Άγκυρα για επαφές με τον Τούρκο ομόλογό του Nurettin Canikli και τον Erdogan.
Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην τουρκική προεδρία, ο Erdogan ανέφερε στον Αμερικανό υπουργό ότι η Τουρκία έχει ενοχληθεί από την υποστήριξη που παρέχει η Ουάσινγκτον στις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), την κύρια συνιστώσα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (FDS), που μάχεται εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.
Τον Μάιο 2017 οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ξεκίνησε η παράδοση όπλων στις FDS που αυτήν την περίοδο επιχειρούν στη Ράκα, το προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, ο Erdogan εκτίμησε ότι περισσότερα από 1.000 φορτηγά γεμάτα με αμερικανική βοήθεια έχουν φτάσει από το γειτονικό Ιράκ στους Κούρδους πολιτοφύλακες στη βόρεια Συρία.
Η Τουρκία ανησυχεί ότι ο οπλισμός αυτός θα καταλήξει στα χέρια των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν και τελικά θα στραφεί εναντίον της.
Η Άγκυρα ανησυχεί επίσης ότι θα δημιουργηθεί στα σύνορά της ένα «κουρδικό κράτος».
Από τον Αύγουστο του 2016 μέχρι τον Μάρτιο 2017 είχε εξαπολύσει μια χερσαία επιχείρηση στη βόρεια Συρία, αφενός για να απωθήσει τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους αλλά και για να εμποδίσει να ενωθούν οι διάφορες ζώνες που ελέγχονται από τις YPG.
«Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να ανοίξει στη Συρία ένας τρομοκρατικός διάδρομος προς τη Μεσόγειο» φέρεται να είπε ο Erdogan, μέσα στο αεροσκάφος που τον μετέφερε από την Ιορδανία στην Άγκυρα.
«Όποιο κι αν είναι το τίμημα που θα πληρώσουμε, θα επέμβουμε», πρόσθεσε.
Η Άγκυρα έχει απειλήσει κατ' επανάληψη τις τελευταίες εβδομάδες ότι θα επέμβει στρατιωτικά, ιδίως στο κουρδικό «καντόνι» του Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία. «Η αποφασιστικότητά μας για το Αφρίν παραμένει η ίδια.
Τα σχέδιά μας συνεχίζονται κατά τα προβλεπόμενα», συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος άφησε επίσης να εννοηθεί, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις, ότι ενδέχεται να οργανωθεί και μια άλλη στρατιωτική επιχείρηση στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, η οποία παραμένει υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους.
Ο Erdogan και ο Mattis επανέλαβαν επίσης ότι αντιτίθενται στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν που πρόκειται να διεξαχθεί στις 25 Σεπτεμβρίου 2017.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης