Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τα hedge funds στην Alpha τελείωσαν – Eurobank: Κέρδη 54 εκατ - Τι συμβαίνει με Attica bank - Η επάνοδος Probank

Τα hedge funds στην Alpha τελείωσαν – Eurobank: Κέρδη 54 εκατ  - Τι συμβαίνει με Attica bank - Η επάνοδος Probank
Από τους πωλητές στην Alpha bank ....έως τα σχέδια για RS στην Εθνική τράπεζα
Παρά την απουσία μεγάλων ειδήσεων, πλην των ηχηρών μηνυμάτων που θα στείλει η Lagarde (ΔΝΤ) στην Ελλάδα στις 29 Σεπτεμβρίου….υπάρχουν πάντα πολλά και ενδιαφέροντα στο banking.
Συνοπτικά ορισμένες ενδιαφέρουσες ειδήσεις.

Στην Alpha bank τελείωσαν οι πωλητές τα δύο hedge funds

Η μετοχή της Alpha bank πιέστηκε το τελευταίο διάστημα.
Δεν είναι τυχαίο ότι δεν μπορεί να ξεφύγει από την ζώνη των 2,20 ευρώ στην οποία παραμένει από τις 3 Μάιου 2017.
Πέραν από την Blackrock τελευταία πουλούσαν και 2 hedge funds τα οποία από ότι φαίνεται έχουν ολοκληρώσει τις πωλήσεις τους.
Πάντως είναι πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι η κεφαλαιοποίηση παραμένει στάσιμη στα 3,2 με 3,3 δισεκ. ευρώ.
Η βασική ανησυχία της αγοράς για την Alpha bank είναι μήπως με τους ελέγχους για τα προβληματικά δάνεια που διεξάγει η ΕΚΤ και ο SSM επιβάλλουν μεγάλη αύξηση στόχων ή ανακαλύψουν μη εμφανή προβλήματα.
Η δεύτερη εκδοχή δεν είναι πιθανή αλλά η πρώτη περίπτωση είναι μάλλον βέβαιη.

Eurobank: Κέρδη, πώληση Ρουμανίας και ομολογιακό Tier 2

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει το επόμενο διάστημα για την Eurobank, γιατί πέραν από τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων α΄ 6μήνου, θα ολοκληρώσει την πώληση της θυγατρικής στην Ρουμανία, ενώ σταδιακά προετοιμάζεται για την έκδοση του Tier 2 ομολόγου που θα αντικαταστήσει τις προνομιούχες μετοχές.
Συγκεκριμένα στο α΄ 6μηνο του 2017 η Eurobank θα ανακοινώσει κέρδη 54 εκατ ευρώ.
Στο α΄ τρίμηνο του 2017 είχε επιτύχει κέρδη 36,5 εκατ και στο β΄ τρίμηνο εκτιμάται ότι θα πετύχει κέρδη 17-18 εκατ ευρώ συνολικά περίπου 53-54 εκατ ευρώ.
Τα αποτελέσματα α΄ 6μήνου θα ανακοινωθούν εκτός απροόπτου 30 Αυγούστου 2017.
Στις 25 Αυγούστου ή την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου η Eurobank θα αποτιμήσει τις προσφορές για την θυγατρική της στην Banc Post στην Ρουμανία.
Οι προσφορές κυμαίνονται περίπου 0,55 P/BV ή 160 με 170 εκατ ευρώ.
Εάν οι προσφορές ξεπεράσουν τα επίπεδα αυτά θα αποτελεί θετική έκπληξη.
Η πιθανότητα πάντως να πουληθεί 1 φορά το book περίπου 300 εκατ ευρώ είναι απίθανη.
Προετοιμάζεται σταδιακά η Eurobank για την έκδοση ομολόγου Tier 2 ύψους 950 εκατ που θα αντικαταστήσει τις προνομιούχες μετοχές.
Το ομολογιακό θα είναι ισόποσης αξίας με τις προνομιούχες μετοχές.
Το ελληνικό δημόσιο ως κάτοχος θα λαμβάνει απόδοση όχι μικρότερη του 6% ή την απόδοση του 10ετούς ομολόγου +50 μονάδες βάσης.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου με βάση τον μέσο όρο του α' 15ημέρου του Ιουνίου του 2017, ήταν η μέση απόδοση 5,85% + 0,50% = 6,35%.
Η καταβολή της ετήσιας απόδοσης είναι υποχρεωτική και δεν θα εξαρτάται από την κερδοφορία ή το ύψος των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών.
Π.χ. η Eurobank εφόσον το επιτόκιο είναι 6,35% θα πληρώνει σε τόκους στο ελληνικό κράτος 60 με 61 εκατ ευρώ ετησίως Χ 5 χρόνια εάν το κρατήσει 5 χρόνια = 300 εκατ ευρώ ή 10 χρόνια 600 εκατ ευρώ.
Σήμερα από τις προνομιούχες μετοχές το ελληνικό δημόσιο δεν εισπράττει τίποτα διότι η καταβολή κουπονιού (μέρισμα) στις προνομιούχες μετοχές τελεί υπό την προϋπόθεση ύπαρξης διανεμητέων ποσών κατά την έννοια των διατάξεων του άρθρου 44α του Κ.Ν. 2190/1920.
Οι τράπεζες, εξαιτίας των ιδιαίτερα μεγάλων ζημιών που συσσώρευσαν κατά τις περιόδους 2010 έως και 2015 δεν διαθέτουν σήμερα επαρκή διανεμητέα κέρδη/αποθεματικά και ούτε αναμένεται να έχουν στο άμεσο μέλλον.

Η Attica bank θα εκδώσει tier 2 για να αντικαταστήσει τις προνομιούχες 100 εκατ και… στο βάθος αύξηση κεφαλαίου

Η Attica bank θα εκδώσει tier 2 ομόλογο ύψους 100 εκατ ευρώ για να αντικαταστήσει τις προνομιούχες μετοχές ενώ σε ανάλογη κίνηση θα προχωρήσει και η Eurobank με tier 2 ύψους 950 εκατ και επιτοκίου 6,35% με 6,50%.
Το βασικό ζήτημα της Attica bank δεν ήταν οι προνομιούχες μετοχές.
Η Attica bank δεν θα είχε πρόβλημα να μετατραπούν οι προνομιούχες σε κοινές μετοχές και το δημόσιο να αυξήσει άμεσα το ποσοστό του στην τράπεζα.
Με την έκδοση του tier 2 απλά η λύση είναι πιο ξεκάθαρη αν και ακριβή π.χ. η Attica bank θα δίνει τόκους στο κράτος 6,35 εκατ ευρώ με 6,5 εκατ ευρώ ετησίως.
Το πρόβλημα δεν ήταν οι προνομιούχες μετοχές αλλά εάν η συμφωνία με την Aldridge EDC Specialty Finance είναι βιώσιμη ή η Attica bank θα χρειαστεί νέα αύξηση κεφαλαίου σε βάθος χρόνου.
Η Attica bank μπορεί να προβεί σε ανάκληση αναγνώρισης (de-recognition) του χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν τιτλοποιηθεί στο πλαίσιο της συναλλαγής 1,33 δισεκ. και να αναγνωρίσει κέρδος 70 εκατ. ευρώ, ποσό που, μέσω των αποτελεσμάτων χρήσης, θα προσμετρηθεί ως κεφάλαιο Tier I στα κεφάλαιά της.
Ειδικότερα, η εταιρεία Artemis Finance S.ar.l με έδρα το Λουξεμβούργο, συμφερόντων της Aldridge EDC Specialty Finance κατέβαλε
α) το ποσό των 70 εκατ. ευρώ για την μεταβίβαση του ομολόγου Junior Note που εκδόθηκε στο πλαίσιο τιτλοποίησης των δανείων της Συναλλαγής.
β) το ποσό των 80.000 ευρώ για την μεταβίβαση του 80% των μετοχών της εταιρείας Θεά Άρτεμις.

Τα παλαιά στελέχη της Probank….σχεδιάζουν την νέα Probank

Τα παλαιά στελέχη της Probank διερευνούν την πιθανότητα να επανέλθουν δημιουργώντας την νέα Probank.
Προφανώς η νέα τράπεζα δεν θα ονομάζεται Probank αλλά θα προέρχεται από το παλαιό στελεχιακό δυναμικό της Probank.
Μάλιστα διερευνάται η πιθανότητα για τραπεζική άδεια.

Η Εθνική ίσως να εξετάσει reverse split

H Εθνική τράπεζα ίσως να εξετάσει reverse split το επόμενο διάστημα...δηλαδή σε βάθος μηνών.
Η απόφαση δεν είναι την παρούσης αλλά η διοίκηση φαίνεται να έχει επεξεργαστεί ένα σχέδιο για RS κατά τα πρότυπα της Πειραιώς.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης