Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Ο πρόεδρος του Μάλι προχώρησε στην αναβολή του δημοψηφίσματος που θα του έδινε υπερεξουσίες

Reuters: Ο πρόεδρος του Μάλι προχώρησε στην αναβολή του δημοψηφίσματος που θα του έδινε υπερεξουσίες
Ο λόγος ήταν οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και οι διαδηλώσεις που έγιναν στους δρόμους της πρωτεύουσας Μπαμάκο
Ο πρόεδρος του Μάλι, Ibrahim Boubakar Keita, αναθεώρησε τα σχέδιά του για ένα δημοψήφισμα για συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που είχε προκαλέσει αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και είχε πυροδοτήσει πορείες διαμαρτυρίας, όπως μεταδίδει το Reuters.
Oι συνταγματικές αλλαγές θα έδιναν νέες εξουσίες στον πρόεδρο, θα δημιουργούσαν νέες περιοχές, νέα σύνθεση στη Γερουσία και θα αναγνώριζαν κάποιες διεκδικήσεις των Τουαρέγκ για να αποκτήσουν έναν βαθμό αυτονομίας στα βόρεια της χώρας, υπό το όνομα Azawad.
Οι αντίπαλοι του Keita ήταν δυσαρεστημένοι με τις εξουσίες που θα αποκτούσε, όπως το να διορίζει το 1/4 της Γερουσίας και το να παύει από τα καθήκοντά του τον πρωθυπουργό.
"Αποφάσισα να προχωρήσω στην αναβολή του δημοψηφίσματος" δήλωσε ο πρόεδρος του Μάλι στην τηλεόραση "και το έκανα επειδή η χώρα μας αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις και δεν μπορούμε να προσθέσουμε στα υπάρχοντα προβλήματα, αντιπαλότητα και παρερμηνείες" εξήγησε σχετικά.
Οι πολίτες του Μάλι είναι δυσαρεστημένοι με την κυβέρνηση, καθώς η αβεβαιότητα έχει αυξηθεί δραματικά και εξαπλώνεται δραματικά από τον έρημο βορρά στον νότο και την κεντρική χώρα, συμπεριλαμβανομένης και της πρωτεύουσας Μπαμάκο.
Οι μεταρρυθμίσεις θα ήταν μέρος μίας ειρηνευτικής συμφωνίας με τους αντάρτες Τουαρέγκ.
Μέχρι στιγμής αυτή η συμφωνία δεν έχει φέρει ηρεμία στον βορρά, όπου μάχονται φιλοκυβερνητικές και αντικυβερνητικές φατρίες και οι ισλαμιστές εξακολουθούν να εξαπολύουν αποτρόπαιες επιθέσεις.
Μάλλον ισλαμιστές ήταν και οι ένοπλοι που επιτέθηκαν σε μία ειρηνευτική βάση του ΟΗΕ στο Τιμποκτού τη Δευτέρα 14/8 σκοτώνοντας πέντε φρουρούς ασφαλείας του Μάλι,  έναν χωροφύλακα και έναν πολίτη.
Σε μία άλλη επίθεση στην πόλη Douentza σκοτώθηκαν ένας στρατιώτης του Μάλι και ένας ειρηνοποιός του ΟΗΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης