Τελευταία Νέα
Πολιτική

Φάμελλος: Δορυφόροι αποτυπώνουν τις καμένες περιοχές – Προχωρά η κήρυξη τους σε αναδασωτέες

Φάμελλος: Δορυφόροι αποτυπώνουν τις καμένες περιοχές – Προχωρά η κήρυξη τους σε αναδασωτέες
Προγραμματισμένη για το επόμενο 4μηνο η ανάρτηση των δασικών χαρτών στην ανατολική Αττική είπε ο κ.Φάμελλος
Την θέση ότι σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης δορυφορικά συστήματα αποτυπώνουν σε ψηφιακό χάρτη τα όρια της πυρκαγιάς προκειμένου να προχωρήσει άμεσα η κήρυξη της καμένης έκτασης σε αναδασωτέας διατύπωσε ο αναπληρωτής υπ. Περιβάλλοντος, Σ. Φάμελλος.
«Έχει ήδη ξεκινήσει η προετοιμασία και ο σχεδιασμός για την επόμενη ημέρα, όχι μόνο για την αντιμετώπιση αλλά και για την πρόληψη, να βγάλουμε συμπεράσματα ώστε να έχουμε λιγότερα φαινόμενα την επόμενη χρονιά.
Ήδη είναι προετοιμασμένες και προαποφασισμένες οι περισσότερες από τις ενέργειες που θα προβούμε.
Κάποιοι συνέδεσαν το θέμα με τους δασικούς χάρτες και την κακόβουλη διάθεση κάποιων να επεκτείνουν την ιδιοκτησία τους ή τις κατασκευές εντός δάσους.
Έτσι, με την λήξη της κατάσβεσης πυρκαγιάς υπάρχουν απαγορευτικές διατάξεις όσον αφορά τη βόσκηση και τις υπόλοιπες χρήσεις ενώ σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και με δορυφορικά συστήματα αποτυπώνονται τα όρια της πυρκαγιάς σε ψηφιακό χάρτη την επόμενη ώρα της κατάσβεσης και προχωρά η κήρυξη της καμένης έκτασης ως αναδασωτέας το πολύ σε δύο μήνες, με οριοθέτηση των νόμιμων χρήσεων που προϋπήρχαν της πυρκαγιάς» είπε μιλώντας στο Κόκκινο ο κ.Φάμελλος.
«Όσοι οικοπεδοφάγοι ή καταπατητές είχαν τέτοιες ιδέες να τις ξεχάσουν.
Εξαιτίας των σύγχρονων συστημάτων και εξαιτίας της πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης, όχι μόνο δεν θα μειώσουμε το φυσικό κεφάλαιο, αλλά και θα αντιμετωπίσουμε με νομικούς και θεσμικούς τρόπους όλες τις παραβατικές συμπεριφορές εναντίον του περιβάλλοντος της χώρας», είπε ο κ.Φάμελλος, υπογραμμίζοντας πως είναι πολύ σημαντικό τις επόμενες ημέρες να προγραμματίσουμε «τη διαχείριση των έργων προστασίας, όπως π.χ. τα αντιπλημμυρικά», σε δύο άξονες δράσης, την αναγέννηση των οικοσυστημάτων, από ώριμα δέντρα για φυσική αναγέννηση και αποκατάσταση - αν δεν υπάρχει αυτό, αναδάσωση και με τεχνητά μέσα και την αντιπλημμυρική θωράκιση, με από τώρα προετοιμασία της κάθε περιοχής για το Χειμώνα»
Ερωτηθείς για τους δασικούς χάρτες της Ανατολικής Αττικής ο κ.Φάμελλος ανέφερε ότι «είναι προγραμματισμένοι για το επόμενο τετράμηνο, δεν θα σταματήσει η διαδικασία, απλώς θα ενσωματώσει τις αναδασωτέες περιοχές».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης