Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τζανακόπουλος: Προτεραιότητά μας η έξοδος από το μνημόνιο χωρίς νέες επιβαρύνσεις

Τζανακόπουλος: Προτεραιότητά μας η έξοδος από το μνημόνιο χωρίς νέες επιβαρύνσεις
"Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία", τονίζει ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος
«Η προτεραιότητα είναι μία: η προετοιμασία του εδάφους για την έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018, χωρίς νέες επιβαρύνσεις», δηλώνει σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος.
Όπως σημειώνει,  έμφαση δίνεται στην ανάπτυξη με ταυτόχρονη προστασία της μισθωτής εργασίας, εμπέδωση της εμπιστοσύνης και κοινωνικές παρεμβάσεις στήριξης των αδυνάμων.
Χαρακτηρίζει ως μια θετική εξέλιξη την έξοδο του Ιουλίου και σημειώνει πως «η επιτυχία της είναι δεδομένη με βάση και τη μέχρι τώρα πορεία του ομολόγου.
Το τελικό ζητούμενο, όμως, είναι οι όροι δανεισμού να βελτιώνονται από έξοδο σε έξοδο, ώστε τον Αύγουστο του 2018 να έχουν διαμορφωθεί οι όροι για την οριστική ανάκτηση της πρόσβασης του ελληνικού Δημοσίου στις αγορές χρήματος».
Ο κ. Τζανακόπουλος υπογραμμίζει ότι «η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία», ενώ τονίζει ότι «το κυβερνητικό σχήμα υπηρετεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους συλλογικούς στόχους: την εμπέδωση της σταθερότητας και του κλίματος εμπιστοσύνης, την προσέλκυση επενδύσεων, την προστασία της μισθωτής εργασίας, την κοινωνική προστασία, τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, την ενίσχυση της καινοτομίας, την τόνωση της απασχόλησης».
Υποστηρίζει ότι «η κυβέρνηση, παρά τους περιορισμούς του προγράμματος προσαρμογής και της αυστηρής επιτροπείας, κάνει πολλά παραπάνω απ’ όσα οι περισσότερες κυβερνήσεις της ευρωζώνης για την ενίσχυση της κοινωνικής πλειοψηφίας: από το πρόγραμμα καταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρίσης και την πρόσβαση 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων στο ΕΣΥ μέχρι τις ρυθμίσεις ενίσχυσης της διαπραγματευτικής δύναμης των μισθωτών, τη δημιουργία του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τις παρεμβάσεις για τους συμβασιούχους».
Αναφέρει ότι συνεχώς λαμβάνονται πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους και την άμβλυνση των συνεπειών της κρίσης αλλά και του τρόπου διαχείρισής της.
«Ζούμε και προσπαθούμε να κυβερνήσουμε με δεδομένη την αντίφαση μεταξύ του πολιτικού μας προγράμματος και των απαιτήσεων των δανειστών, αλλά πιστεύω ότι οι πολίτες και το βλέπουν και το κατανοούν.
Και το στίγμα της κυβέρνησης γίνεται όλο και πιο ορατό μέσα από βαθιές θεσμικές αλλαγές, όπως η απλή αναλογική, ο νόμος για την Παιδεία αλλά και η διεύρυνση και εμβάθυνση ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Όπως σημειώνει, «μέσα σε δύο χρόνια αντιστράφηκε στην Ελλάδα το κλίμα γενικευμένης αστυνομοκρατίας που είχε επικρατήσει κατά τη διάρκεια της πενταετίας 2010-2014, ψηφίστηκαν οι νόμοι για την ιθαγένεια, το σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών, τώρα η ταυτότητα φύλου και αναμένεται η μεγάλη μεταρρύθμιση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και φυσικά το Σύνταγμα».
Εκτιμά ότι «το 2017 θα κλείσει και πάλι με υπέρβαση του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος, οι δείκτες όλων των θεμελιωδών μεγεθών ανακάμπτουν, το κλίμα εμπιστοσύνης έχει αποκατασταθεί», αλλά και πως «οι διαπραγματεύσεις τον επόμενο χρόνο θα επικεντρωθούν μάλλον στο ζήτημα του χρέους και των όρων εξόδου από το πρόγραμμα».
Κληθείς να απαντήσει γύρω από την υπόθεση Βαρουφάκη και στο ότι  η κυβέρνηση έδωσε την εντύπωση ότι υποβαθμίζει τις αποκαλύψεις και δεν επιθυμεί να συζητήσει όσα ήρθαν στο φως και το λόγο που υποστηρίζει ότι δεν  έχει νόημα μια εξεταστική για να μάθει ο κόσμος τι έγινε εκείνο το εξάμηνο, ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρει ότι «μπορεί η κυβέρνηση να έδωσε σε εσάς αυτή την εντύπωση.
Εγώ καμία αποκάλυψη δεν είδα.
Διάβασα κάποια κουτσομπολιά που δεν αφορούν κανέναν άλλον εκτός από τους συντάκτες των παραπολιτικών των εφημερίδων.
Για να σοβαρευτούμε λοιπόν: όλος ο κόσμος γνωρίζει τι έγινε το πρώτο εξάμηνο του 2015.
Ο ελληνικός λαός και η ελληνική κυβέρνηση δώσαμε μια μάχη για τον τερματισμό των προγραμμάτων λιτότητας σε συνθήκες χρηματοπιστωτικής ασφυξίας και ανελέητων εκβιασμών.
Και η μάχη αυτή κρίθηκε στο πεδίο των πολιτικών συσχετισμών και όχι στο πεδίο των εξυπνακισμών, της συνωμοσίας και του κουτσομπολιού, στο οποίο την υποβιβάζει ο κ. Βαρουφάκης, παίζοντας, εκών άκων, το παιχνίδι της Ν.Δ.».
Περαιτέρω, τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε διά πυρός και σιδήρου από τη στιγμή της εκλογικής νίκης του τον Ιανουάριο του 2015, απέκτησε κυβερνητική εμπειρία σε εξαιρετικά δύσκολες και εχθρικές συνθήκες, πράγμα αναμενόμενο, έδωσε και δίνει μάχες, έκανε και κάνει συμβιβασμούς, αλλά πάντοτε λειτουργεί με γνώμονα τα συμφέροντα της μισθωτής εργασίας και της κοινωνικής πλειοψηφίας.
«Ο στρατηγικός μας ορίζοντας παραμένει ο ίδιος και δεν περιορίζεται στις κοινοτοπίες του φιλελευθερισμού• είναι ο ορίζοντας της ισοελευθερίας που αποτελεί το κατεξοχήν πρόταγμα της Αριστεράς», προσθέτει ο ίδιος.
Τέλος, αναφέρει ότι η ΝΔ «έχει εξελιχτεί εδώ και αρκετά χρόνια σε ένα πολιτικό υβρίδιο επιθετικού εθνικισμού, αυταρχικού κρατισμού και φονταμενταλισμού της αγοράς.
Τα δύο πρόσωπα των αντιπροέδρων της Ν.Δ. δεν αποτελούν αντίφαση, αλλά συμβολίζουν ακριβώς τη συγχώνευση αυτών των δύο πολιτικών παραδόσεων: το νεοφιλελεύθερο όραμα του κυρίου Χατζηδάκη βρίσκει το άλλο του μισό στην ακροδεξιά εξαλλοσύνη του κυρίου Γεωργιάδη.
Και η αντιπολιτευτική τακτική του κυρίου Μητσοτάκη συμπυκνώνει ακριβώς αυτή την τετελεσμένη μετατόπιση και μετάλλαξη».
Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο, η Ν.Δ. «εκφράζει υπαρκτές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας κατά τον ίδιο τρόπο που και ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει άλλες δυνάμεις που κινούνται στην απολύτως αντίθετη κατεύθυνση.
Και κάτι ακόμα: ήταν απολύτως βέβαιη η μετάλλαξη αυτή της Νέας Δημοκρατίας ακριβώς λόγω της ανόδου της Αριστεράς.
Το προσωπείο του πολιτισμένου φιλελευθερισμού και της κεντροδεξιάς συναίνεσης πέφτει πάντοτε όταν απειλούνται τα συμφέροντα του συστήματος εξουσίας.
Στην κάλπη, λοιπόν, θα αναμετρηθούν δύο κόσμοι».
Εκφράζει δε, τη βεβαιότητα ότι «ο κόσμος της Αριστεράς, παρά τις απογοητεύσεις ή ακόμα και την πρόσκαιρη ματαίωση που βίωσε, θα ξανακερδίσει, όπως και τον Σεπτέμβρη του 2015».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης