Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η Ελλάδα θέλει να μοιάσει στο Λουξεμβούργο - Να προσελκύσει funds με έδρα την Αθήνα

Η Ελλάδα θέλει να μοιάσει στο Λουξεμβούργο - Να προσελκύσει funds με έδρα την Αθήνα
Το νομοσχέδιο για τις ΑΚΟΕΕ, ως το επόμενο βήμα μετά τις ΕΚΕΣ 
H Ελλάδα φιλοδοξεί να γίνει Λουξεμβούργο και να προσελκύσει Funds, βάζοντας τη χώρα μας στον επενδυτικό χάρτη.
Δεν πρόκειται για υπερβολή, αλλά μία φιλοδοξία που μπορεί να υλοποιηθεί, αλλάζοντας τη νομοθεσία για τη δημιουργία Funds.
Το υπουργείο Οικονομίας, έχει αναθέσει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να διαμορφώσει το νέο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο πρέπει να υποδεχθεί το νέο χρηματοδοτικό καθεστώς των επιχειρήσεων, μετά τη κατάργηση της φιλοσοφίας των προγραμμάτων ΕΣΠΑ.
Όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να αντλήσουν κεφάλαια από το πακέτο Γιούνκερ πρέπει να διαθέτουν Funds, αν θέλουν να χρηματοδοτήσουν την επιχειρηματικότητα.
Ο πακτωλός των κεφαλαίων δεν θα περνά μέσα από τα γνωστά κρατικά κανάλια και η κατανομή των χρημάτων, θα γίνεται μέσα από πιστοποιημένα Fund, που θα έχει εγκρίνει το European Investment Fund( E.I.F).
Το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, που είναι κοντά στις εξελίξεις παίρνει θέση στο μέλλον που διαμορφώνεται και ήδη ορισμένες τράπεζες έχουν κάνει συμφωνία με ιδιώτες για τη δημιουργία Fund.
Ο κ. Παντελής Τζωρτζάκης, ο άνθρωπος που δημιούργησε τη Forthnet και στη συνέχεια βρέθηκε σε θέση υφυπουργού στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου το 2010, είναι ένα βήμα πριν τη σύσταση Fund, με τη συνεργασία εγχώριας εμπορικής τράπεζας.
Το νέο νομοσχέδιο θα προβλέπει τη δημιουργία Αμοιβαίων Κεφαλαίων Οικονομικών και Εναλλακτικών Επενδύσεων ( ΑΚΟΕΕ).
Τα βασικά σημεία των εταιρειών.
Δεν θα απαιτείται να εισαχθούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως συμβαίνει σήμερα με τις Εταιρείες Κεφαλαίου Επιχειρηματικών Συμμετοχών (ΕΚΕΣ).
Οι μεριδιούχοι των νέων ΑΕΔΑΚ θα πρέπει να επενδύουν κεφάλαια άνω των 100.000 ευρώ, έτσι ώστε ο μεριδιούχος να έχει πλήρη επίγνωση των κινδύνων που αναλαμβάνει. Η νέα νομοθεσία, θα δίνει το δικαίωμα να επενδύουν σε μετοχές, ομόλογα και η καινοτομία θα είναι και σε ακίνητα.
Το Αμοιβαίο Κεφάλαιο, θα μπορεί να επιλέγει όποια εταιρεία επιθυμεί για να επενδύει. Επίσης, θα έχει το δικαίωμα να κάνει διαχείριση κεφαλαίων σε εταιρείες όπως είναι οι ΑΕΔΟΕΕ, ΕΠΕΥ ΚΑΙ ΔΟΕΕ.
Τα Αμοιβαία Κεφάλαια (ΑΚΟΕΕ), θα μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στο πακέτο Γιούνκερ, το οποίο σε πρώτη φάση θα διαθέτει κεφάλαια ύψους 500 εκατ. ευρώ.
Τα κεφάλαια θα πάνε σε Fund και σε ΑΚΟΕΕ ως ποσοστό 50% και το υπόλοιπο 50% θα είναι κεφάλαια ιδιωτών και των μεριδιούχων.
Η έδρα των εταιρειών, είναι το κλειδί του μέλλοντος και των υπό ίδρυση Fund.
Σήμερα ο μεγάλος ανταγωνιστής είναι το Λουξεμβούργο, το οποίο έχει προσελκύσει Fund πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η προοπτική όμως χρηματοδότησης των επιχειρήσεων στην μετά την εποχή των ΕΣΠΑ, θα είναι το πεδίο αντιπαράθεσης των κρατών μελών.
Το βασικό κριτήριο είναι η φορολογία και αλλά προνομία, που μπορεί να δίνει η κάθε χώρα έτσι ώστε να αποκτήσει τα νέα επενδυτικά εργαλεία, για την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.
Η πρόταση για τη φορολογία των ΑΚΟΕΕ, είναι να κινηθεί στα ίδια επίπεδα που έχουν σήμερα οι Εταιρείες Κεφαλαίου Επιχειρηματικών Συμμετοχών (ΕΚΕΣ) και διαμορφώνεται στο 20% επί των κερδών.
Όμως η Κύπρος είναι πιο ελκυστική καθώς ο συντελεστής φορολογίας διαμορφώνεται στο 10%.
Μέχρι όμως να πάρει την τελική του μορφή το νομοσχέδιο μπορεί να αλλάξουν τα κρίσιμα σημεία και να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στον τομέα των επενδύσεων και των Fund.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης