Τελευταία Νέα
Οικονομία

Παπαδημητρίου: Με την Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική η κυβέρνηση θα οικοδομήσει ένα ανταγωνιστικό πρότυπο

Παπαδημητρίου: Με την Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική η κυβέρνηση θα οικοδομήσει ένα ανταγωνιστικό  πρότυπο
Θα προωθηθούν νέα έργα ΣΔΙΤ, τόσο για νέα ανταποδοτικά έργα όσο και για νέα έργα κοινωνικών υποδομών
«Με την Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση επιδιώκει να οικοδομήσει ένα ποιοτικά ανταγωνιστικό και εξωστρεφές παραγωγικό πρότυπο ικανό να προσελκύσει μεγάλες επενδύσεις και να δημιουργήσει μαζική απασχόληση απορροφώντας την ανεργία κατά τρόπο που να εξισορροπεί εκ νέου τη βαθιά διαταραγμένη ελληνική κοινωνία», τονίζει ο  υπουργός Οικονομίας, Δ. Παπαδημητρίου σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Τονίζει ότι «το νέο παραγωγικό υπόδειγμα βασίζεται σε μία «τετράγωνη λογική» : επενδύσεις, εξαγωγές, καινοτομικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ψηφιακή εκπαίδευση και απορρόφηση ανέργων μέσω προγραμμάτων ενεργητικής απασχόλησης» και προσθέτει ότι  τη λογική αυτή έρχεται να υπηρετήσει η δημιουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας, με την παροχή χρηματοδοτικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών κυρίως σε ΜΜΕ με στόχο την ανάληψη επενδύσεων ερευνητικού ή καινοτομικού χαρακτήρα, εξαγωγικού πρωτίστως προσανατολισμού, ενώ θα καλύπτει και την ανάπτυξη περιφερειακών υποδομών της χώρας.
Ο ίδιος σημειώνεται ότι η  ποιότητα στον ανταγωνισμό επιδιώκεται με την προτεραιότητα που δίνεται μέσω επενδυτικών και χρηματοδοτικών κινήτρων, αλλά και οι αναπτυξιακές δράσεις καλύπτουν όλο το φάσμα της κυβερνητικής λειτουργίας και όσον αφορά το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης συνοψίζονται σε 14.
Για το νέο Αναπτυξιακό Νόμο σημειώνει πως «συνάντησε πολύ θετική ανταπόκριση από τους επενδυτές αφού σε λίγους μήνες λειτουργίας του και για 4 από τα 8 καθεστώτα του, κατατέθηκαν περισσότερα από 800 σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 2 δις ευρώ το 89% των οποίων προέρχεται από την περιφέρεια και με πάνω από 50% να αφορά βιομηχανία, μεταποίηση και αγροδιατροφή».
Ο υπουργός γνωστοποιεί ότι εντός του φθινοπώρου αναμένεται ο δεύτερος κύκλος υποβολής επενδυτικών σχεδίων για τα τέσσερα ήδη ενεργοποιημένα καθεστώτα (γενική επιχειρηματικότητα, νέες ανεξάρτητες ΜΜΕ, ενίσχυση μηχανολογικού εξοπλισμού, επενδύσεις μείζονος μεγέθους), ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η αξιολόγηση των επενδυτικών προτάσεων που υποβλήθηκαν στο πρώτο κύκλο.
Εντός του έτους, σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητρίου, αναμένεται να ενεργοποιηθούν και τα άλλα τέσσερα καθεστώτα (Ενδιάμεσοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί - Ταμεία συμμετοχών, Ενισχύσεις Καινοτομικού Χαρακτήρα για ΜΜΕ, Ολοκληρωμένα χωρικά και κλαδικά σχέδια - αλυσίδες αξίας, Συνέργειες και δικτυώσεις).
Όπως αναφέρει, το καθεστώς «Ενδιάμεσοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί - Ταμεία συμμετοχών» θα βγει πρώτο χρονολογικά εντός του φθινοπώρου και θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα τρία καθεστώτα.
Περαιτέρω, ο υπουργός αναφέρει ότι  θα προωθηθούν νέα έργα ΣΔΙΤ, τόσο για νέα ανταποδοτικά έργα όσο και για νέα έργα κοινωνικών υποδομών με πληρωμές διαθεσιμότητας υψηλής προτεραιότητας για τις τοπικές κοινωνίες και το δημόσιο.
Παράλληλα, κατά τον ίδιο,  ενεργοποιούνται όλοι οι δυνατοί μηχανισμοί χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένης της ενεργής συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) -και στο πλαίσιο του EFSI-, με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και με IFC - Παγκόσμια Τράπεζα για τη συμπληρωματική χρηματοδότηση έργων ΣΔΙΤ.
Όσον αφορά τις μεγάλες επενδύσεις που τυγχάνουν ειδικού καθεστώτος ταχείας αδειοδότησης (fast track), ο κ. Παπαδημητρίου τονίζει ότι «έως σήμερα έχουν ενταχθεί συνολικά 13 έργα, όμως οι προβλεπόμενες διαδικασίες υλοποιούνται κανονικά για δέκα από αυτά, συνολικού προϋπολογισμού 2,65 δισ. ευρώ.
Οι υπόλοιπες τρεις επενδύσεις βρίσκονται σε διαδικασία απένταξης για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία».
Προσθέτει ότι προχθές μόλις προτάθηκαν στη Διϋπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) προς ένταξη άλλες 4 επενδύσεις από τις οποίες εγκρίθηκε μόνο η μία, ενώ για τις άλλες ζητήθηκαν περαιτέρω στοιχεία και τεκμηρίωση.
Η επένδυση αυτή, σύμφωνα με τον υπουργό,  αφορά τουριστικά έργα (ξενοδοχεία, κατοικίες, μαρίνα και καταστήματα) ύψους 408,5 εκατ με 763 νέες θέσεις εργασίας.
Τέλος, όπως αναφέρει, υπάρχουν άλλες 4 επενδύσεις που βρίσκονται στη λίστα αναμονής για ένταξη στο fast track.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης