Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsche Welle: Σε τροχιά σύγκρουσης ΕΕ - ΗΠΑ για τα πυρηνικά του Ιράν

Deutsche Welle: Σε τροχιά σύγκρουσης ΕΕ - ΗΠΑ για τα πυρηνικά του Ιράν
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, στο ζήτημα του Ιράν, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης, όπως δείχνει η παρουσία ευρωπαίων αξιωματούχων στην Τεχεράνη
Εμφανές θα γίνει σήμερα στη Τεχεράνη, στη διάρκεια της ορκωμοσίας του προέδρου του Ιράν, Hassan Rouhani, το χάσμα που χωρίζει ΕΕ και ΗΠΑ στη συμφωνία για τον περιορισμό του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, όπως γράφει η Deutsche Welle.
Στην τελετή ορκωμοσίας του προέδρου Rouhani, ο οποίος επανεξελέγη με μεγάλη πλειοψηφία στις ιρανικές εκλογές, το παρόν δίνουν η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και αντιπρόεδρος της Κομισιόν, F. Mogherini και ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Jean-Yves Le Drian.
Σε αντίθεση, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, οι ΗΠΑ προσπαθούν τα τορπιλίσουν την συμφωνία για το πυρηνικό που υπογράφηκε πριν από δύο χρόνια.
Πρόκειται για τη συμφωνία με την επωνυμία JCPOA για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος, που αποτελεί εφαλτήριο για την επιστροφή του Ιράν στην διεθνή πολιτική σκηνή, αλλά και την ανάκαμψη της ιρανικής οικονομίας.
Η συμφωνία, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Deutsche Welle,  προβλέπει τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος και ως αντάλλαγμα την σταδιακή άρση των κυρώσεων.
Η όλη διαδικασία λειτουργεί, εκτιμά η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, ενώ από την πλευρά τους οι Βρυξέλλες κάνουν λόγο για μεγάλη πρόοδο προς την κατεύθυνση της «Ασφάλειας και μη διάδοσης των ατομικών όπλων».
Υπέρ της συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν η ΕΕ
Την ίδια στιγμή όμως τόσο ο αμερικανός πρόεδρος D. Trump, όσο και το Κογκρέσο έχουν πολλές επιφυλάξεις έναντι της συμφωνίας με το Ιράν, εκτιμά ο Ζάσα Λόμαν από το Ίδρυμα Επιστήμης και Πολιτική του Βερολίνου: «Υπάρχει μια πλατιά πλειοψηφία που επιδιώκει, είτε την ακύρωση της συμφωνίας, είτε περισσότερα οφέλη για τις ΗΠΑ. Με άλλα λόγια υπάρχει ορατός κίνδυνος, στο άμεσο μέλλον, να αλλάξει κάτι ριζικά από αμερικανικής πλευράς».
Σύμφωνα με την εκτίμηση του ρεπουμπλικανού γερουσιαστή και προέδρου της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας, Μποπ Κρόκερ, η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης λειτουργεί και για το λόγο αυτό προτείνει να μην ακυρωθεί, προς το παρόν τουλάχιστον.
Ο ίδιος σε συνέντευξή του στην Washington Post γίνεται σαφής: «Θέλουμε να αποτύχει με υπαιτιότητα του Ιράν και όχι των ΗΠΑ.
Προτείνουμε μια ριζική εφαρμογή της συμφωνίας ζητώντας για παράδειγμα πρόσβαση σε διάφορες ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.
Κι αν δεν συμφωνήσουν οι Ιρανοί τότε θα γίνει το μεγάλο μπαμ».
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, στο ζήτημα του Ιράν, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης, όπως δείχνει η παρουσία ευρωπαίων αξιωματούχων στην Τεχεράνη.
Για τον βουλευτή και πρόεδρο της γερμανοιρανικής επιτροπής του γερμανικού κοινοβουλίου Ρολφ Μίντσενιχ η παρουσία των αξιωματούχων στην ορκωμοσία στέλνει μήνυμα ότι η ΕΕ στηρίζει τη συμφωνία με το Ιράν, αλλά και ότι οι Ευρωπαίοι επιδιώκουν την συνεργασία με τον πρόεδρο Rouhani, ο οποίος , κατά την εκτίμηση του γερμανού βουλευτή, εγγυάται την επιστροφή της Τεχεράνης στη διεθνή πολιτική σκηνή», καταλήγει το δημοσίευμα της Deutsche Welle.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης