Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η ελληνική γραφειοκρατία «σκοτώνει» τις επενδύσεις και η περίπτωση του Ελληνικού

Reuters: Η ελληνική γραφειοκρατία «σκοτώνει» τις επενδύσεις και η περίπτωση του Ελληνικού
Οι ανησυχίες για το περιβάλλον και τους αρχαιολογικούς χώρους συνδυάζονται με νόμους λαβυρίνθους, εχθρική πολιτική από το κράτος και εμπόδια που ακόμη και οι επενδυτές που είναι εξοικειωμένοι με την Ελλάδα δεν μπορούν να καταλάβουν
Την ατέλειωτη ελληνική γραφειοκρατία που απομακρύνει είτε σταματά επενδυτικά project στην Ελλάδα σχολιάζει σε άρθρο του το πρακτορείο Reuters.
Όπως αναφέρει ο ελληνοαμερικανός επειχειρηματίας Mike Angeliades ήθελε να δημιουργήσει ένα γήπεδο γκολφ στην πατρίδα του στη Ρόδο για σχεδόν 25 χρόνια.
Ωστόσο μόλις φαινόταν ότι το επενδυτικό σχέδιο θα έπαινε έγκριση, τα δεδομένα άλλαξαν.
Πριν από τρία χρόνια ο Angeliades κέρδισε έναν κρατικό διαγωνισμό για την ανάπτυξη ενός παραθαλάσσιου ακινήτου στη Ρόδο. Ωστόσο το 2016 οι ελληνικές αρχές έριξαν... ¨βόμβα¨ στα σχέδια του επιχειρηματία.
"Ο τότε υπουργός Πολιτισμού... έκρινε ολόκληρη την περιοχή ως αρχαιολογικό χώρο", δήλωσε στο Reuters.
Τώρα το έργο αξίας 400 εκατ. ευρώ.
"Περιμένουμε ακόμα μια απάντηση από το υπουργείο για το τι σκοπεύουν να κάνουν".
Ο Angeliades, ο οποίος μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 1960, είναι μεταξύ πολλών ξένων επενδυτών έτοιμων να επενδύσουν μεγάλα χρηματικά σε μια χώρα που μόλις αναδύεται από την οικονομική  κρίση, και πλέον αναρωτιέται εάν είναι πραγματικά ευπρόσδεκτος.
Οι συγκρούσεις μεταξύ ανάπτυξης και γραφειοκρατίας επηρεάζουν πολλές χώρες.
Αλλά στην Ελλάδα οι ανησυχίες για το περιβάλλον και τους αρχαιολογικούς χώρους συνδυάζονται με νόμους λαβυρίνθους, εχθρική πολιτική από το κράτος και εμπόδια που ακόμη και οι επενδυτές που είναι εξοικειωμένοι με την Ελλάδα δεν μπορούν να καταλάβουν.
Η ανάκαμψη της Ελλάδας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από ξένες επενδύσεις.
Πριν από επτά χρόνια η τότε ελληνική κυβέρνηση ξεκίνησε ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποίησεων με στόχο να αντλήσει κεφάλαια 50 δισ. ευρώ για να αποπληρώσει μέρος του τεράστιου χρέους της.
Μέχρι σήμερα έχει αντλήσει μόλις 4,4 δισ.ευρώ, και οι κυβερνητικοί επικριτές λένε ότι η υπερβολική γραφειοκρατία είναι ένας σημαντικός λόγος για την άθλια απόδοση.
Όμως, πολλοί Έλληνες αισθάνονται υποχρεωμένοι να προστατεύσουν την πολιτιστική κληρονομιά των 3.500 χρόνων της χώρας τους και μερικές από τις πιο όμορφες ακτές της Ευρώπης από την υπερβολική ανάπτυξη, πιέζοντας ωστόσο την ανάγκη να συγκεντρωθούν μετρητά.
"Υπάρχουν μερικοί που πιστεύουν ότι οι αρχαιότητες είναι ένας σωρός βράχων και λένε «καλά, έχουμε ήδη αρκετά από αυτά», δήλωσε ο Θοδωρής Δρίτσας, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
"Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν συμμερίζονται αυτήν την άποψη", δήλωσε στο Reuters.
Δημόσια, η ελληνική κυβέρνηση τονίζει ότι είναι υπέρμαχος των επενδύσεων.
Αλλά η ιστορία φαίνεται να λέει μια διαφορετική ιστορία μερικές φορές, ειδικά στην περίπτωση της περιοχής του Ελληνικού που κάποτε ήταν ο χώρος του αεροδρομίου της Αθήνας.
Τα τελευταία 16 χρόνια, τα παλιά τερματικά του Ελληνικού έχουν παραμείνει εγκαταλειμμένα σε μια καταπράσινη πεδιάδα τριπλάσια του μεγέθους του Μονακό, μαζί με τους εγκαταλελειμμένους θαλάμους αθλοπαιδιών που χρησιμοποιήθηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.
Η Global Investment μια διεθνής κοινοπραξία επενδυτών, η οποία αποτελείται από την Κινεζική Fosun, την Eagle Hills με έδρα το Abu Dhabi και τον Όμιλο Λάτση πρότεινε ένα σχέδιο ύψους 8 δισ. ευρώ για την ανέγερση ενός από τα μεγαλύτερα παραθαλάσσια θέρετρα της Ευρώπης, καλύπτοντας 1.532 στρέμματα.
Το έργο επρόκειτο να αποτελέσει ένα σημείο καμπής για την Ελλάδα, φέρνοντας εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες και δημιουργώντας 75.000 θέσεις εργασίας σε μια χώρα όπου η ανεργία εξακολουθεί να είναι πάνω από 20%.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε διαμαρτυρηθεί έντονα για τη μίσθωση της κρατικής περιουσίας στο ΤΑΙΠΕΔ για 99 έτη όσο ήταν στην αντιπολίτευση.
Στη συνέχεια, αφού κέρδισε την εξουσία το 2015, επέμεινε στην ιδεολογική απόρριψη της ιδιωτικοποίησης και τελικά τη δέχτηκε στο πλαίσιο της υπογραφής του τρίτου πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα.
Ωστόσο τα προβλήματα δεν είχαν τελειώσει.
Οι ελληνικές αρχές καθυστέρησαν να αποφασίσουν εάν ένα μέρος των παλαιών κτιρίων αερολιμένων θα έπρεπε να χαρακτηριστούν εί ως ιστορικό και για την πορεία δράσης πρέπει να βρεθούν οι αρχαιότητες.
Στη συνέχεια, το δασικό τμήμα δήλωσε ότι 3,7 εκτάρια με δέντρα αποτελούν προστατευόμενη δασική έκταση.
Η κοινοπραξία Global Investment, η οποία περιλαμβάνει τον κινεζικό όμιλο Fosun και τον κατασκευαστή της Eagle Hills με έδρα το Αμπού Ντάμπι, είχε ελπίζει να αρχίσει τις εργασίες μέχρι τον Ιούνιο του 2017.
Ωστόσο, τα αρχαιολογικά και δασοκομικά θέματα έχουν καθυστερήσει την υποβολή του σχεδίου και την έναρξη της διαδικασίας χορήγησης αδειών.
Η διαδικασία εκτιμάται ότι θα διαρκέσει περίπου εννέα μήνες, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου, οπότε τώρα η κοινοπραξία δεν μπορεί να ξεκινήσει εργασίες πριν τον Απρίλιο του 2018.
Η κοινοπραξία πέρασε τρεις μήνες το 2016 προσπαθώντας να πείσει τις αρχές ότι ο διάδρομος του αεροδρομίου που χρησιμοποιήθηκε για 60 χρόνια δεν ήταν αρχαιολογικό μνημείο.
Από το 2011, η ιδιωτικοποίηση γενικά έχει σημειώσει αργή πρόοδο υπό διάφορες κεντροαριστερές, κεντροδεξιές και τεχνοκρατικές κυβερνήσεις.
"Η κυβέρνηση θεωρεί το Ελληνικό Κράτος την ύψιστη προτεραιότητά της", ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας στο Reuters.
"Υπάρχουν μερικά τελευταία προβλήματα", δήλωσε, αλλά το διάταγμα που θα επιτρέπει στο έργο να προχωρήσει θα εκδοθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, όπως ορίζεται από την τελευταία συμφωνία διάσωσης.
Ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπρίτζης δήλωσε επίσης στους τοπικούς ακτιβιστές της ΣΥΡΙΖΑ τον Απρίλιο του 2017 ότι η κυβέρνηση δεν θα θέσει κανένα εμπόδιο στην πορεία του έργου.
Ωστόσο, ένα βίντεο της συνάντησης που δημοσιεύτηκε στο YouTube δείχνει ότι προφανώς αμφισβητεί τη σκοπιμότητά του.
«Αν δείτε την ολοκλήρωση του Ελληνικού, δώστε μου ένα δαχτυλίδι» λέει στο γέλιο ακροατήριο.
«Είμαι πεπεισμένος ότι κανένας ιδιώτης επενδυτής δεν μπορεί να πληρώσει από την τσέπη του 8, 9 ή 10 δισεκατομμύρια ευρώ».
Η αντίθεση στο έργο παραμένει ισχυρή.
«Νομίζουμε ότι πλήττει την οικονομία, την κοινωνία, τον πολεοδομικό σχεδιασμό και το περιβάλλον», δήλωσε ο ακτιβιστής Πάνος Τότσικας.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development κ. Αθανασίου αναφέρει ότι «η πρόοδος είναι ζωτικής σημασίας για την ενθάρρυνση περισσότερων επενδυτών να συμμετάσχουν στο έργο.
Κάθε μέρα υπάρχει καθυστέρηση, η χώρα δεν έχει την ευκαιρία να γίνει όχι μόνο τουριστικό αξιοθέατο, αλλά και επενδυτικό και πολιτιστικό», ανέφερε.
Οι αρχαιολόγοι προειδοποιούν ότι η ανάπτυξη δεν πρέπει να απειλεί τις τοποθεσίες που θέλουν να δουν οι επισκέπτες.
«Αν δεν μπορέσουμε να προστατέψουμε το πολιτιστικό μας περιβάλλον ως κορώνα στο κεφάλι μας, τα τουριστικά προϊόντα που οι πιθανοί επενδυτές θέλουν να πουλήσουν θα χάσουν την αξία τους», δήλωσε ο Στάθης Γκότσης από την Ένωση Ελλήνων Αρχαιολόγων.
«Η δήλωση και οριοθέτηση μιας περιοχής ως αρχαιολογικού χώρου δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει μια επένδυση εκεί, μπορεί να προχωρήσει και να προστατευθεί καλά και να επιβλέπεται από το αρχαιολογικό τμήμα», δήλωσε στο Reuters.
Για παράδειγμα, η κατασκευή του Μετρό της Αθήνας από τη δεκαετία του 1990 έχει αποκαλύψει σημαντικές αρχαιότητες που εκτίθενται τώρα για τους επισκέπτες και τους ντόπιους.
Το θέμα των ιδιωτικοποιήσέων στην Ελλάδα το χειρίζεται μια κυβερνητική υπηρεσία, το Ταμείο Ανάπτυξης Περιουσιακών Στοιχείων της Ελληνικής Δημοκρατίας (ΤΑΙΠΕΔ).
Η νέα επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου, δήλωσε ότι το ΤΑΙΠΕΔ προσπάθησε να «καθαρίσει» (από νομικές εκκρεμότητες) τα κρατικά περιουσιακά στοιχεία προτού τα διαθέσει προς πώληση, αλλά απρόβλεπτα γεγονότα εμπόδισαν τις προσπάθειές του.
«Το καθήκον του οργανισμού είναι να φέρει τους δύο κόσμους στο ίδιο τραπέζι και να επιλύσει τα προβλήματα», δήλωσε στο Reuters.
Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα δεν ήταν ποτέ εύκολη.
Η χώρα κατατάσσεται 61η από τις 190 χώρες, πίσω από το Μεξικό και τη Ρουάντα, καθώς και από τους περισσότερους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Ο Κώστας Μητρόπουλος, πρώην αξιωματούχος του ΤΑΙΠΕΔ, κατηγόρησε τους αντιφατικούς νόμους και τις ασυνεπείς υπουργικές αποφάσεις για τη γενικό αλαλούμ που επικρατεί.
«Αυτό αναπόφευκτα οδηγεί σε καθυστερήσεις, περιπλέκει τη λήψη αποφάσεων και οδηγεί σε πολιτικές παρεμβολές», δήλωσε ο Μητρόπουλος, ο οποίος είναι σήμερα εκτελεστικός διευθυντής της PwC.
Η Τσιτσιγιαννοπούλου επιμένει ότι το έργο του γκολφ στη Ρόδο θα προχωρήσει όπως το Ελληνικό.
Το ΤΑΙΠΕΔ θα χρηματοδοτήσει τις αρχαιολογικές έρευνες για να καθοριστεί σε ποια τμήματα του οικοπέδου θα μπορούσαν να αποκαλύψουν αρχαιότητες.
Ο Angeliades δήλωσε ότι η τελική του απόφαση αν θα προχωρήσει με την επένδυση εξαρτάται από το πόσο σημαντικά θα είναι τα ευρήματα.
«Δεν είναι εύκολο, όπως καταλαβαίνετε, να χτίσουμε ένα ολόκληρο το έργο με αρχαιολόγους πάνω από τα κεφάλια μας.
Είναι ένα πολύ μεγάλο έργο και δεν μπορούμε να σταματήσουμε κάθε φορά που υπάρχει κάποιο εύρημα».
Όπως και πολλά μέλη της ελληνικής διασποράς, έχει ισχυρούς δεσμούς με την πατρίδα του.
Αλλά τονίζει χαρακτηριστικά ότι «πώς μπορεί κάποιος επενδυτής να έρθει και να πραγματοποιήσει μια επένδυση χωρίς να ζει με το φόβο ότι με οποιοδήποτε νόμο θα χάσει τα χρήματά του;»




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης