Deutsche Welle: Αγανακτισμένος από την απάθεια της ΕΕ στο προσφυγικό ο Ιταλός πρωθυπουργός

Deutsche Welle: Αγανακτισμένος από την απάθεια της ΕΕ στο προσφυγικό ο Ιταλός πρωθυπουργός
Ο ιταλός πρωθυπουργός δεν θα περιμένει άλλο την αλληλεγγύη των κρατών μελών της ΕΕ για μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη
Την υπόθεση στα χέρια της παίρνει η Ιταλία για το οξύ θέμα του προσφυγικού καθώς ο ιταλός πρωθυπουργός Paolo Gentiloni επέλεξε να μην περιμένει άλλο την αλληλεγγύη των υπόλοιπων κρατών μελών της ΕΕ για μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη.
Όπως ανακοίνωσε από τη Ρώμη, «το ιταλικό ναυτικό θα επιχειρεί προσεχώς σε συνεργασία με πλοία της Λιβύης μπροστά στις λιβυκές ακτές με στόχο να περιορίζει την εμπορία ανθρώπων και να ωθεί πίσω στη Λιβύη πρόσφυγες και μετανάστες που επιχειρούν να φτάσουν στην Ιταλία μέσα σε πλοία διακινητών».
Όπως υπογραμμίζει η Deutsche Welle, επικαλούμενη στοιχεία της ιταλικής κυβέρνησης, φέτος κατέφθασαν στην Ιταλία 93.000 άνθρωποι ενώ πάνω από 2.000 πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τα νερά της Μεσογείου.
Ο πραγματικός αριθμός των νεκρών δεν μπορεί να εκτιμηθεί.
Η Ιταλία έχει ήδη απειλήσει να μην επιτρέπει πια σε πλοία διασωθέντες να δένουν σε ιταλικά λιμάνια ή να εκδώσει ταξιδιωτικά έγγραφα που θα επιτρέψουν στους αφιχθέντες να εισέλθουν σε άλλες χώρες της ΕΕ.
Η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει πάντως στην εφαρμογή κανενός από τα παραπάνω σχέδια, ωστόσο καθιστά σαφές ότι σύντομα θα φτάσει στα όρια των δυνατοτήτων της.
Ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος παραδέχθηκε χθες, για άλλη μια φορά, ότι η πίεση από την εισροή μεταναστών στην Ευρώπη είναι ασφυκτική και ότι η Ιταλία πλήττεται περισσότερο από αυτήν.
Με επιστολή της η Κομισιόν πρόσφερε στην Ιταλία περαιτέρω βοήθεια και προσωπικό ώστε να υπάρξει καλύτερη διαχείριση του προσφυγικού.
«Στην Ιταλία υπάρχουν περίπου 200.000 διαθέσιμες θέσεις φιλοξενίας για αιτούντες άσυλο και μετανάστες και είναι σχεδόν όλες κατειλημμένες», έγραψε σε ανάλυσή της στις αρχές Ιουλίου η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
«Αυτό που συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας στην Ιταλία είναι μια εν εξελίξει τραγωδία», προειδοποίησε ο επικεφαλή της Ύπατης Αρμοστείας Philipo Granti, αναφερόμενος ειδικά στον αριθμό των νεκρών.

Πάνω από 100 χιλιάδες οι μετανάστες έως το τέλος του 2017

Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι έως το τέλος του χρόνου θα φτάσουν στην Ιταλία μέσω Λιβύης ακόμη 100.000 άνθρωποι.
Ο αριθμός των αφίξεων ξεπερνά κατά 20% τον αντίστοιχο περσινό.
Συνακόλουθα θα αυξηθεί και ο αριθμός των νεκρών, προειδοποιεί ο ΟΗΕ, που χαρακτηρίζει τη Μεσόγειο την «πιο θανατηφόρα» οδός μετανάστευσης του κόσμου.
Σύμφωνα με την ιταλική κυβέρνηση, από το ξεκίνημα της προσφυγικής κρίσης το 2014 περίπου 600.000 άνθρωποι έφθασαν στα λιμάνια της χώρας.
Πόσοι από αυτούς έχουν προχωρήσει προς την Αυστρία, τη Γαλλία ή την Ελβετία, είναι άγνωστο.
Όταν φθάνουν στη χώρα, καταγράφονται και οδηγούνται σε καταυλισμούς, δεν κρατούνται εκεί.
Πάντως η Γαλλία ελέγχει τα σύνορά της στέλνοντας πίσω στην Ιταλία τους αιτούντες άσυλο που εντοπίζονται, ενώ και η Αυστρία έχει απειλήσει με επιβολή αυστηρών συνοριακών ελέγχων σε περίπτωση που συνεχιστούν οι προσφυγικές ροές.
Πέρσι υποβλήθηκαν 120.000 αιτήσεις ασύλου στην Ιταλία. Περίπου οι μισές εκτιμάται ότι θα απορριφθούν.
Οι απορριφθέντες αιτούντες άσυλο θα πρέπει να εγκαταλείψουν την Ιταλία.
Ωστόσο, ούτε οι εθελοντική επιστροφή ούτε οι απελάσεις διενεργούνται όπως προβλέπεται. Το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα ενισχύσει προγράμματα επανεισδοχής μεταναστών.
Την ίδια ώρα το ευρωπαϊκό πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ιταλία και την Ελλάδα σε άλλες χώρες της ΕΕ φυτοζωεί.
Σε διάστημα δύο ετών έχουν μετεγκατασταθεί μόλις 24.676 πρόσφυγες από τον αρχικό στόχο των 120.000.
Εκτός από την απροθυμία ορισμένων χωρών να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης, ο ισχνός αριθμός όσων έχουν μετεγκατασταθεί οφείλεται και στην προβληματική καταγραφή των πιθανών υποψήφιων προς μεταγκατάσταση εντός Ιταλίας.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS