Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πανταλάκης (Attica Bank): Στόχος η μείωση των NPLs και το κλείσιμο της εκκρεμότητας των 70 εκατ. ευρώ

Πανταλάκης (Attica Bank): Στόχος η μείωση των NPLs και το κλείσιμο της εκκρεμότητας των 70 εκατ. ευρώ
To σημαντικότερο επίτευγμα της Τράπεζας εντός του 2017 ήταν η ολοκλήρωση μιας καινοτόμου συναλλαγής διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων
Εντός του 2017 η Διοίκηση της Attica Bank έχει προβεί σε μια σειρά ενεργειών, που σκοπό έχουν να απαλλάξουν την τράπεζα από βάρη του παρελθόντος, τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Attica Bank Θεόδωρος Πανταλάκης.
Κατά τη γενική συνέλευση της τράπεζας, ο Θ. Πανταλάκης παρουσίασε αναλυτικά τις μέχρι τώρα ενέργειες, που πραγματοποιήθηκαν από τον Σεπτέμβριο του 2016 όταν ανέλαβε καθήκοντα η παρούσα διοίκηση μέχρι και σήμερα, αποτυπώνοντας την παρούσα κατάσταση της τράπεζας και τις θετικές προοπτικές της.
«Τα μεγέθη του 2016 απεικονίζουν κατά ένα μικρό μόνον μέρος τις ενέργειες που η παρούσα Διοίκηση καταβάλλει από τον Σεπτέμβριο του 2016, με σκοπό την αναδιοργάνωση της Τράπεζας και την επάνοδό της στην κερδοφορία.
Εντός του 2017 η Διοίκηση της Attica Bank έχει προβεί σε μια σειρά ενεργειών, που σκοπό έχουν να απαλλάξουν την τράπεζα από βάρη του παρελθόντος και να την εδραιώσουν ως μια σύγχρονη τράπεζα που χαίρει της απόλυτης εμπιστοσύνης του συναλλασσόμενου κοινού.
Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από τη διεύρυνση της πελατειακής βάσης της Τράπεζας, η οποία μάλιστα επιτυγχάνεται παρά το στενό πλαίσιο που θέτουν οι ισχύοντες περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων» είπε ο κ.Πανταλάκης.
Επισήμανε επίσης ότι το σημαντικότερο επίτευγμα της Τράπεζας εντός του 2017 ήταν η ολοκλήρωση μιας καινοτόμου συναλλαγής διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Η Attica Bank στις 30.06.2017 προέβη στην τιτλοποίηση καταγγελμένου χαρτοφυλακίου, ύψους περίπου 1,3 δισ. ευρώ, συνεργαζόμενη με εξειδικευμένο επενδυτή στο πλαίσιο της αποτελεσματικής διαχείρισής του.
Με τον τρόπο αυτό, η Attica Bank φιλοδοξεί να βελτιώσει τους χρηματοοικονομικούς της δείκτες και να επιτύχει πρώτη από όλες τις Τράπεζες το στόχο της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που έχει τεθεί για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος με ορίζοντα το 2019.
Ταυτόχρονα, μέσω της ίδιας ενέργειας, η τράπεζα επιδιώκει να ενισχύσει τα κεφάλαιά της κατά 70 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας την εκκρεμότητα της ανακεφαλαιοποίησης του 2015 και ενισχύοντας τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες περίπου.
Παράλληλα, η τράπεζα πέτυχε την συμμόρφωση με τις συστάσεις του πορίσματος του SSM και της ΤτΕ σε ποσοστό 89% και κατά 92% με τις προτεινόμενες ενέργειες, σε ένα διάστημα μόλις εννέα μηνών.
Στη συνέχεια ο κ. Πανταλάκης αναφέρθηκε σε μια σειρά μέτρων τα οποία έχει ήδη εφαρμόσει η διοίκηση της Attica Bank, προκειμένου η τράπεζα να αντιστρέψει τη ζημιογόνο πορεία της και να ενταχθεί μέσα από ένα ολοκληρωμένο επιχειρηματικό σχέδιο στο νέο τραπεζικό τοπίο.
Ειδικότερα ο κ. Πανταλάκης αναφέρθηκε σε μέτρα, όπως η αποχώρηση από μη αναγκαίες και ζημιογόνες συμμετοχές, η μείωση του λειτουργικού κόστους, ο εξορθολογισμός του δικτύου καταστημάτων, η αναδιάρθρωση των οργανωτικών δομών με τον περιορισμό διευθύνσεων και θέσεων ευθύνης και την κεντροποίηση εργασιών καθώς και στο ανασχεδιασμός όλων των λειτουργιών της Τράπεζας με βάση τις βέλτιστες τραπεζικές πρακτικές και γνώμονα την κερδοφορία και την αποδοτικότητα και στην αναβάθμιση των υποδομών πληροφορικής.
Κλείνοντας ο Διευθύνων Σύμβουλος της Attica Bank επεσήμανε ότι επιδίωξή είναι «να καταστήσουμε την Τράπεζα μια αυθύπαρκτη και οικονομικά εύρωστη οντότητα, η οποία θα διεκδικήσει μερίδιο από την αγορά και θα εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις ευκαιρίες που δημιουργούν οι προοπτικές ανάπτυξης της χώρας».
Στην ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Attica Bank εγκρίθηκαν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, που αφορούσαν κυρίως στην παρελθούσα οικονομική χρήση του 2016, αλλά ελήφθησαν αποφάσεις και για την τρέχουσα χρήση του 2017.
Αναλυτικότερα, μεταξύ άλλων, εγκρίθηκαν οι οικονομικές καταστάσεις της εταιρικής χρήσης 2016 και τα αποτελέσματα χρήσης.
Εγκρίθηκε η εισήγηση περί μη υπαγωγής της τράπεζας στις διατάξεις του Ν. 4172/2013 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, για ποσόν 13, 87 εκατ. ευρώ, θέμα που αφορά στον αναβαλλόμενο φόρο.
Η γενική συνέλευση απάλλαξε ομόφωνα τα μέλη του διοικητικού και τους ορκωτούς λογιστές από κάθε ευθύνη για τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις 2016 και τη διαχείριση της ίδιας εταιρικής χρήσης.
Σημειώνεται ότι η Attica Bank έκλεισε τη χρήση του 2016 με ενεργητικό του ομίλου στα 3,61 δισ. , με υπόλοιπα καταθέσεων 1,89 δισ. και με χορηγήσεις 3,98 δισ. έναντι 3,93 δισ. το 2015.
Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα του ομίλου ανήλθαν σε 2,4 δισ. και ο δείκτης προβλέψεων επί του συνολικού υπολοίπου δανείων ανήλθε σε 30,3%, ο υψηλότερος του τραπεζικού συστήματος.
Σημειώνεται ιδιαίτερα ότι το αποτέλεσμα προ φόρων του ομίλου διαμορφώθηκε σε 10,2 εκατ. ευρώ ενώ τα αποτέλεσμα μετά από φόρους σε ζημίες 49,8 εκατ. ευρώ, λόγω προβλέψεων για επισφαλείς χορηγήσεις 40 εκατ. ευρώ και του κόστους 4,7 εκατ. ευρώ της εθελουσίας εξόδου.
Επίσης ότι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας του ομίλου παρά τις ζημίες της χρήσης, παρέμεινε σε ικανοποιητικά επίπεδα και διαμορφώθηκε σε 14,8%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης