Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τζανακόπουλος: Σε φάση δυναμικής ανάπτυξης η ελληνική οικονομία, σε αντιπολιτευτικό αμόκ η ΝΔ

Τζανακόπουλος: Σε φάση δυναμικής ανάπτυξης η ελληνική οικονομία, σε αντιπολιτευτικό αμόκ η ΝΔ
Η έξοδος στις αγορές δεν ήταν επικοινωνιακό πυροτέχνημα υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Την θέση ότι η ελληνική οικονομία έχει μπει πλέον σε μια φάση δυναμικής ανάπτυξης και ότι η ΝΔ βρίσκεται σε «αντιπολιτευτικό αμόκ» διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, ο οποίος υποστήριξε πως η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές δεν ήταν επικοινωνιακό πυροτέχνημα.
«Η έξοδος στις αγορές προχθές είναι το πρώτο βήμα μιας στρατηγικής της κυβέρνησης έως τον επόμενο Αύγουστο στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την οριστική πρόσβαση της χώρας στις αγορές και την έξοδο από το πρόγραμμα.
Υπάρχει μεγάλη βελτίωση στα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας.
Αν δεν υπάρξει, που δεν θα υπάρξει, νέος δανεισμός από τον ΕSM, αυτό σημαίνει ότι η χώρα ανακτά σε μεγάλο βαθμό την οικονομική της κυριαρχία.
Άρα η έξοδος στις αγορές δεν ήταν επικοινωνιακό πυροτέχνημα από πλευράς μας.
Αντίθετα, ήταν επικοινωνιακό πυροτέχνημα του Αντ. Σαμαρά το 2014 η έξοδος στις αγορές τότε, γιατί υποτίθετο ότι τότε ήμασταν σε μια πορεία εξόδου από την κρίση αλλά τα μεγέθη της οικονομίας δεν ήταν αυτά που είναι σήμερα.
Η χώρα ήταν εκτός δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος, δεν υπήρχε καμία δέσμευση των δανειστών για την ελάφρυνση του χρέους.
Η έξοδος τότε ήταν απλώς άντληση νέου χρήματος ενώ τώρα ήταν πράξη διαχείρισης του χρέους
Οι επενδυτές που εμφανίστηκαν τώρα είναι στρατηγικοί, δεν κατακλείστηκε το βιβλίο των προσφορών από funds» είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha ο κ.Τζανακόπουλος.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ελαφρύνσεων στην φορολογία για τους πολίτες ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε ότι «εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις από το 2019 και μετά θα μπουν σε ισχύ μια σειρά από φοροελαφρύνσεις και στον ΕΝΦΙΑ και στην φορολογία εισοδήματος, θα μειωθεί το 1ο σκαλοπάτι της κλίμακας από το 22% στο 20%».
«Οι ασφαλιστικές εισφορές σε συνδυασμό με τη φορολογία, για τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών δεν είναι τόσο επιβαρυμένη όσο παρουσιάζεται από τα «συστημικά μέσα ενημέρωσης».
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες π.χ. στο 50-60% τους είναι στα ίδια επίπεδα ή και μειωμένα.
Δεν προσπαθώ να πω ότι η κατάσταση είναι η καλύτερη, βεβαίως υπάρχουν δυσκολίες», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επισημαίνοντας όμως πως είναι δεδομένο ότι βρισκόμαστε σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και ότι αυτές οι δυσκολίες είναι κομμάτι του προγράμματος αυτού.
«Η χώρα έχει κληθεί να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και προφανώς εμπεριέχει φορολογικές επιβαρύνσεις που έρχονται και προστίθεται στις επιβαρύνσεις του παρελθόντος.
Αυτή είναι η συνθήκη στην οποία η κυβέρνηση καλείται να σχεδιάσει τον τρόπο που θα βγει η χώρα με τις λιγότερες δυνατές πληγές» είπε ο κ.Τζανακόπουλος, ο οποίος ερωτηθείς εάν υπάρχει «κόντρα» κυβέρνησης-δικαιοσύνης, δήλωσε πως «το γεγονός ότι στελέχη της κυβέρνησης κάνουν κριτική, δεν σημαίνει με κανέναν τρόπο ότι προσπαθούν να παρέμβουν με καθοιονδήποτε τρόπο στην έκδοση αποφάσεων» και πως ούτως ή άλλως οι αποφάσεις αυτές έχουν εκδοθεί».
Δριμεία πάντως ήταν η επίθεση του κυβερνητικού εκπροσώπου κατά της ΝΔ.
«Η ΝΔ έχει δει ότι το αφήγημα της καταστροφής της οικονομίας δεν βγαίνει.
Υπάρχει ακόμη στο ασυνείδητο της ΝΔ η αριστερή παρένθεση.
Προσπαθεί με κάθε τρόπο να δημιουργήσει όρους αποσταθεροποίησης» είπε ο κ.Τζανακόπουλος, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία θεσμική κρίση στην Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης