Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Κινδυνεύουν τα κεφαλαιακά αποθέματα των τραπεζών 7 δισ. ευρώ; - Η ΕΚΤ θα δώσει χρόνο αναπλήρωσης 2 ή 5 χρόνια;

Κινδυνεύουν τα κεφαλαιακά αποθέματα των τραπεζών 7 δισ. ευρώ; - Η ΕΚΤ θα δώσει χρόνο αναπλήρωσης  2 ή 5 χρόνια;
Το 2018 οι τράπεζες δεν κινδυνεύουν να πέσουν κάτω από τα όρια των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας αλλά κινδυνεύουν να χάσουν τα κεφαλαιακά τους αποθέματα.
Κινδυνεύουν τα κεφαλαιακά αποθέματα των τραπεζών 7 δισ. ευρώ;
Η ΕΚΤ θα δώσει χρόνο αναπλήρωσης  2 ή 5 χρόνια;
Αυτά τα δύο ερωτήματα κυριαρχούν όσον αφορά τις τράπεζες και σκιάζουν προφανώς και τις τραπεζικές μετοχές.
Εάν συμβεί το κακό σενάριο και οι τράπεζες χάσουν το κεφαλαιακό τους απόθεμα δηλαδή τα 7 με 7,5 δισεκ. τότε…όχι δεν έρχεται η καταστροφή.
Γιατί;
Οι τράπεζες θα χάσουν τα κεφαλαιακά τους αποθέματα αλλά δεν θα χάσουν την φερεγγυότητα τους, δεν θα κινδυνεύουν με bail in δηλαδή.
Το 2015 κινδύνευσαν γιατί έπεσαν κάτω από το όριο 8% σε δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Το 2018 οι τράπεζες δεν κινδυνεύουν να πέσουν κάτω από τα όρια των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας αλλά κινδυνεύουν να χάσουν τα κεφαλαιακά τους αποθέματα.
Τι θα συμβεί τότε;
Η ΕΚΤ θα δώσει πόσο χρόνο στις ελληνικές τράπεζες για να αυξήσουν πάλι τα κεφαλαιακά τους αποθέματα;
Εάν δώσει 2 χρόνια τότε όλες οι τράπεζες στην Ελλάδα θα πάνε σε αυξήσεις κεφαλαίου και αυτό σημαίνει reverse split, σημαίνει dilution, σημαίνει πάλι μεγάλη πτώση των μετοχών.
Εάν δώσει 5 χρόνια για να αυξήσουν πάλι τα capital buffer τότε οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν τον χρόνο να αυξήσουν τα κεφαλαιακά τους αποθέματα χωρίς να πιέζονται για αυξήσεις κεφαλαίου π.χ. το 2018.

Ξεκίνησε ο έλεγχος των τραπεζών Εθνικής και Alpha bank από την ΕΚΤ και SSM

Ο έλεγχος των δανειακών χαρτοφυλακίων και ειδικά των προβληματικών έχει ξεκινήσει σε Alpha bank και Εθνική και είναι αυστηρότατες οι διαδικασίες.
Ο έλεγχος που διεξάγεται από EKT και SSM θα ολοκληρωθεί τέλη Σεπτεμβρίου και αρχές Οκτωβρίου θα ξεκινήσει ο δεύτερος γύρος με Πειραιώς και Eurobank που θα ολοκληρωθεί τέλη Δεκεμβρίου 2017.
Όπως έχουμε αναφέρει αναμένεται αύξηση 30% των στόχων για το ελληνικό banking ως προς τα NPLs και NPEs που αυτό σημαίνει για το 2018 από 7 δισεκ. σε περίπου 10 ή 11 δισεκ. ευρώ
Είναι προφανές ότι θα ασκηθούν σημαντικές πιέσεις στις τράπεζες να εξυγιάνουν ή να πουλήσουν προβληματικά δάνεια.
-Τα καταναλωτικά προβληματικά δάνεια με ή χωρίς εξασφαλίσεις μπορούν να πωληθούν στο 1% με 1,5% της ονομαστικής τους αξίας.
-Τα στεγαστικά προβληματικά ανοίγματα μπορούν να πωληθούν στο 26% με 30% της ονομαστικής τους αξίας
-Τα προβληματικά ανοίγματα σε πολύ μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες θα μπορούσαν να πωληθούν στο 4% με 5% της ονομαστικής αξίας
-Τα προβληματικά ανοίγματα στις μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις θα μπορούσαν να πωληθούν στο 30% με 33% της ονομαστικής αξίας.
Με βάση αυτές τις παραδοχές
1)Τα καταναλωτικά προβληματικά ανοίγματα ύψους 14,4 δισεκ. ευρώ με ή χωρίς εξασφαλίσεις λογιστικοποιημένα ή μη θα μπορούσαν να πωληθούν 180 εκατ.
Δηλαδή τα 14,4 δισεκ. έχουν αξία 180 εκατ ευρώ.
2) Τα στεγαστικά προβληματικά ανοίγματα ύψους 27 δισεκ. ευρώ θα μπορούσαν να πωληθούν περίπου 7 δισεκ. ή σε ένα εύρος 6,5 με 7,5 δισεκ.
3) Τα προβληματικά ανοίγματα σε πολύ μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες ύψους 17 δισεκ. θα μπορούσαν να πουληθούν μεταξύ 780 με 850 εκατ ευρώ.
4) Τα προβληματικά ανοίγματα στις μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις ύψους 44 δισεκ. θα μπορούσαν να πωληθούν 13 δισεκ.
4)Τα ναυτιλιακά προβληματικά ανοίγματα ύψους 2,8 δισεκ. θα μπορούσαν να πωληθούν 560 εκατ ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης