Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε ιστορικό χαμηλό των 8,84 μονάδων ο «δείκτης φόβου» VIX, στον απόηχο της Federal Reserve

Σε ιστορικό χαμηλό των 8,84 μονάδων ο «δείκτης φόβου» VIX, στον απόηχο της Federal Reserve
Η Νομισματική Επιτροπή της Fed αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο εύρος 1% - 1,25%, όπως αναμενόταν.
Στο ιστορικό χαμηλό των 8,84 μονάδων έφτασε μετά τη λήξη της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Η.Π.Α. (Federal Reserve, Fed) ο CBOE Volatility Index, ευρύτερο διαδεδομένος ως «δείκτης φόβου» ή εν συντομία «VIX», σπάζοντας το ρεκόρ των 8,89 μονάδων από το 1993.
Η Νομισματική Επιτροπή (FOMC) της Fed αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο εύρος 1% - 1,25%, όπως αναμενόταν.
Σε ό,τι αφορά στην συρρίκνωση του υπέρογκου προϋπολογισμού της, ύψους 4,5 τρισ. δολαρίων, που θα σημάνει την επιπλέον σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής (μέσω μη περαιτέρω αγοράς ομολόγων), η Επιτροπή ανακοίνωση πως αναμένεται «σχετικά σύντομα».
Οι αναλυτές ποντάρουν σε μία αύξηση των επιτοκίων κατά τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου 2017, την τελευταία του έτους, δίνοντας λιγότερες πιθανότητες για τον Σεπτέμβριο και τον Νοέμβριο.
Ήδη η Fed έχει αυξήσει ήδη δύο φορές τα επιτόκια μέσα στο 2017.
Να σημειωθεί ότι ο δείκτης VIX είχε ξεπεράσει τις 20 μονάδες αμέσως μετά την εκλογή του Donald Trump τον Νοέμβριο, ωστόσο στη συνέχεια δεν έφτασε πάλι πάνω από τις 16 μονάδες.
Ο VIX λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα προαίρεσης (options prices) για να υπολογίσει την κίνηση του S&P 500 τις επόμενες 30 ημέρες.
Αύξηση του δείκτη συνεπάγεται και αύξηση της αβεβαιότητας στο επενδυτικό κοινό, πτώση του δείκτη VIX σημαίνει και μείωση της αβεβαιότητας, με τις κατώτατες (λογικές) τιμές να είναι κοντά στις 11 μονάδες, αλλά ακόμη και η υπέρβαση των 14 μονάδων δεν μπορεί να θεωρηθεί μία ανησυχητική εξέλιξη, με τη λογική ότι διαχρονικά η μέση τιμή του VIX κυμαίνεται στις 19 μονάδες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ουκ ολίγα «παθητικά» funds –που δεν αναλαμβάνουν υψηλό ρίσκο στις τοποθετήσεις των περιουσιακών τους στοιχείων– βασίζονται κατά πολύ στις τιμές του VIX για να προχωρήσουν σε κάποια τοποθέτηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης