Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αμετάβλητα στο εύρος 1% - 1,25% διατήρησε τα επιτόκια η Fed - «Σύντομα» η συρρίκνωση του ισολογισμού

Αμετάβλητα στο εύρος 1% - 1,25% διατήρησε τα επιτόκια η Fed - «Σύντομα» η συρρίκνωση του ισολογισμού
Ήδη η Fed έχει αυξήσει ήδη δύο φορές τα επιτόκια μέσα στο 2017, κατά 25 μονάδες βάσης, έχοντας προγραμματίσει συνολικά τέσσερις αυξήσεις για το 2017
Η Νομισματική Επιτροπή (FOMC) της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Η.Π.Α. (Federal Reserve, Fed) αποφάσισε, κατά τη σημερινή (26 Ιουλίου 2017) της συνεδρίαση, να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο εύρος 1% - 1,25%, όπως αναμενόταν.
Σε ό,τι αφορά στην συρρίκνωση του υπέρογκου προϋπολογισμού της, ύψους 4,5 τρισ. δολαρίων, που θα σημάνει την επιπλέον σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής (μέσω μη περαιτέρω αγοράς ομολόγων), η Επιτροπή ανακοίνωση πως αναμένεται «σχετικά σύντομα».
Οι αναλυτές ποντάρουν σε μία αύξηση των επιτοκίων κατά τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου 2017, την τελευταία του έτους, δίνοντας λιγότερες πιθανότητες για τον Σεπτέμβριο και τον Νοέμβριο.
Ήδη η Fed έχει αυξήσει ήδη δύο φορές τα επιτόκια μέσα στο 2017, κατά 25 μονάδες βάσης, έχοντας προγραμματίσει συνολικά τέσσερις αυξήσεις για το 2017.
Βέβαια, οι αναλυτές κάνουν λόγο για τρεις.
«Οι πληροφορίες που ελήφθησαν από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή που δείχνουν ότι η αγορά εργασίας συνέχισε να ενισχύεται και ότι η οικονομική δραστηριότητα αυξάνεται μέτρια μέχρι στιγμής, φέτος.
Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας συνεχίστηκε σταθερά και το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε.
Οι δαπάνες των νοικοκυριών και οι σταθερές επενδύσεις των επιχειρήσεων εξακολούθησαν να επεκτείνονται.
Σε ετήσια βάση, ο πληθωρισμός μειώθηκε και διαμορφώθηκε σε κάτω από 2%.
Τα μέτρα αντιστάθμισης του πληθωρισμού που βασίζονται στην αγορά παραμένουν χαμηλά.
Σύμφωνα με τη θεσμοθετημένη εντολή της, η FOMC επιδιώκει να ενισχύσει τη μέγιστη δυνατή απασχόληση και τη σταθερότητα των τιμών.
Η Επιτροπή εξακολουθεί να αναμένει ότι, με σταδιακές προσαρμογές στη στάση της νομισματικής πολιτικής, η οικονομική δραστηριότητα θα επεκταθεί με μέτριο ρυθμό και οι συνθήκες της αγοράς εργασίας θα ενισχυθούν κάπως περισσότερο.
Ο πληθωρισμός σε δωδεκάμηνη βάση αναμένεται να παραμείνει κάτω από το 2% βραχυπρόθεσμα, αλλά θα σταθεροποιηθεί γύρω από το στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα. Οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι για τις οικονομικές προοπτικές είναι σχεδόν ισορροπημένοι, αλλά η επιτροπή παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις στον πληθωρισμό», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής, η οποία σημειώνει πως η στάση της νομισματικής πολιτικής παραμένει ευνοϊκή, υποστηρίζοντας έτσι μια περαιτέρω ενίσχυση των συνθηκών της αγοράς εργασίας και μια επίδοση 2% για τον πληθωρισμό.
«Η Επιτροπή αναμένει να αρχίσει να εφαρμόζει το πρόγραμμα ομαλοποίησης του ισολογισμού σχετικά σύντομα, υπό την προϋπόθεση ότι η οικονομία θα εξελίσσεται με υψηλό ρυθμό, όπως αναμένεται».
Η FOMC αποτελείται –με δικαίωμα ψήφου– από τους: Janet L. Yellen, William C. Dudley, Lael Brainard, Charles L. Evans, Stanley Fischer, Patrick Harker, Robert S. Kaplan, Neel Kashkari και Jerome H. Powell.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης