Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Πέντε χρόνια μετά το «ότι χρειαστεί» του Draghi - Οι συνέπειες της χαλαρής πολιτικής της ΕΚΤ

tags :
Reuters: Πέντε χρόνια μετά το «ότι χρειαστεί» του Draghi - Οι συνέπειες της χαλαρής πολιτικής της ΕΚΤ
Ήταν 26 Ιουλίου 2012 όταν ο Draghi δήλωσε ότι θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να προστατέψει το ευρώ
Σε ένα απολογισμό των δράσεων του Mario Draghi κατά την τελευταία πενταετία αλλά και των συνεπειών τους στις αγορές προχωράει το Reuters, καθώς σήμερα (26/7/2017) συμπληρώνονται ακριβώς πέντε χρόνια από τότε που ο επικεφαλής της ΕΚΤ είπε την περιβόητη φράση «ό,τι χρειαστεί» και άλλαξε την πορεία της ευρωζώνης και των αγορών παγκοσμίως.
«Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να κάνει ό,τι χρειαστεί για να προστατέψει το ευρώ.
Και πιστέψτε με θα είναι αρκετό» είπε ο Draghi μιλώντας σε συνέδριο στο Λονδίνο στις 26 Ιουλίου του 2012.
Τότε, τα κόστη δανεισμού των υπερχρεωμένων χωρών όπως η Ισπανία και η Ιταλία είχαν εκτοξευθεί στα ύψη, δύο αυξήσεις επιτοκίων ένα χρόνο πριν συνέβαλαν στην ώθηση της οικονομίας σε ύφεση, ο αποπληθωρισμός έπληξε το μπλοκ, οι επενδυτές ξεφορτώθηκαν τα ευρωπαϊκά assets και η ίδια η νομισματική ένωση φάνηκε να είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης.
Αλλά η φράση του Mario Draghi άλλαξε τα δεδομένα.
«Σχεδόν όλα.
Οι αποδόσεις υποχώρησαν, τα κρατικά ομόλογα και τα spreads μειώθηκαν, τα χρηματιστήρια, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και η ευρωζώνη σταθεροποιήθηκαν και η οικονομία άρχισε να απομακρύνεται από την ύφεση.
Από τότε δεν έχει κοιτάξει πίσω.
Φυσικά, αυτές οι λέξεις έπρεπε να υποστηριχθούν με δράση.
Χρειάστηκαν κάποια χρόνια για να πεισθεί η πλειοψηφία της ΕΚΤ ότι ήταν απαραίτητη μια εξαιρετικά αντισυμβατική πολιτική και να προετοιμάσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές για τα αρνητικά επιτόκια και το QE» αναφέρεται στο δημοσίευμα του Reuters.
Από τότε που άρχισε το QE, το 2015, τώρα ο Draghi άρχισε να υπονοεί ότι σύντομα -ίσως- αρχίσει η αργή διαδικασία ομαλοποίησης της πολιτικής.
Αν όλα τα παραπάνω μπορούν να πιστωθούν στον Draghi και στην ΕΚΤ, θα πρέπει να σημειωθεί ότι και οι δυο απέτυχαν στην πιο σαφή εντολή: στον πληθωρισμό.
Βεβαίως, η πτώση κατά 75% στις τιμές του πετρελαίου από το 2014 έως το 2016 δεν βοήθησε τον σκοπό τους.
Ωστόσο, παρά τα αρνητικά επιτόκια, τα τρισεκατομμύρια ευρώ του QE και τα φθηνά δάνεια προς τις τράπεζες, ο πληθωρισμός παραμένει πολύ μικρότερος από τον στόχο της ΕΚΤ «κάτω, αλλά κοντά στο 2% μεσοπρόθεσμα».
Παράλληλα, οι επικριτές του Draghi υποστηρίζουν ότι η εξαιρετικά χαλαρή πολιτική έχει διογκώσει τις φούσκες στις αγορές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης