Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ «κόντρα» σε Βερολίνο: Πρόωρος ο τερματισμός της χαλαρής πολιτικής της ΕΚΤ

ΔΝΤ «κόντρα» σε Βερολίνο: Πρόωρος ο τερματισμός της χαλαρής πολιτικής της ΕΚΤ
Το Βερολίνο έχει πολλές φορές αναφερθεί στην ανάγκη ανόδου των επιτοκίων της ΕΚΤ και του τερματισμού της χαλαρής νομισματικής πολιτικής
Κόντρα στο Βερολίνο, όσον αφορά στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, κινείται το ΔΝΤ, που προειδοποιεί την ευρωζώνη για τον τερματισμό της χαλαρής νομισματικής πολιτικής.
«Η καθοδήγηση της ΕΚΤ θα πρέπει να παραμείνει αμετάβλητη μέχρι να δικαιολογηθεί από τον πραγματικό πληθωρισμό ή από σαφείς ενδείξεις ότι το outlook του πληθωρισμού έχει βελτιωθεί» αναφέρεται στην ετήσια έκθεση του ΔΝΤ για την οικονομία της ευρωζώνης.
Στο πλαίσιο αυτό θεωρεί πρόωρο τον τερματισμό της χαλαρής νομισματικής πολιτικής.
Μάλιστα, το Ταμείο εκτιμά ότι ο πληθωρισμός της ευρωζώνης θα φτάσει στο 1,6% το 2017 και στο 1,5% το 2018.
Παράλληλα, οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ ζητούν από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να επιταχύνουν τις προσπάθειες τους για την διόρθωση των προβλημάτων των ευρωπαϊκών τραπεζών, πολλές εκ των οποίων έχουν υψηλά NPLs και χαμηλή κερδοφορία.
«Η αναδιάρθρωση και η εξυγίανση στον τραπεζικό τομέα θα πρέπει να ενθαρρυνθούν από μια σταθερή προσέγγιση για το κλείσιμο των προβληματικών τραπεζών» αναφέρεται στην ανάλυση του ΔΝΤ.
Η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης -με την κοινή ασφάλεια καταθέσεων και μια κοινή φορολογική βάση- ήταν «ουσιαστική» για να καταστούν ασφαλέστερες οι τράπεζες.
Παρά όμως, την εκπληκτικά ισχυρή ανάκαμψη του κατά το 2017, το ΔΝΤ είναι ζοφερό όσον αφορά τις πιο μακροπρόθεσμες προοπτικές της περιοχής επισημαίνοντας «ορισμένες χώρες με υψηλό χρέος θα μπορούσαν να βιώσουν αυξανόμενο κόστος δανεισμού ενόψει των αυστηρότερων παγκόσμιων οικονομικών συνθηκών ή τον περιορισμό της διευκολυντικής νομισματικής πολιτικής.
Οι διαρθρωτικές αδυναμίες του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος με τη μορφή χαμηλής κερδοφορίας και των υψηλών μη εξυπηρετούμενων δανείων θα μπορούσαν να προκαλέσουν οικονομικές δυσχέρειες.
Επιπλέον, η πολιτική υποστήριξη για περαιτέρω ευρωπαϊκή ολοκλήρωση μπορεί να υποβαθμιστεί από τις επίμονες εξωτερικές ανισορροπίες και την έλλειψη πραγματικής σύγκλισης εισοδήματος».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης