Τελευταία Νέα
Διεθνή

SZ: Το ΔΝΤ προτείνει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αλλά δε θέλει να πληρώσει τίποτα…

SZ: Το ΔΝΤ προτείνει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αλλά δε θέλει να πληρώσει τίποτα…
«Αυτό καθιστά το Ταμείο κάπως αναξιόπιστο»
Κριτική στη στάση που τηρεί το Δ.Ν.Τ. στο ζήτημα της Ελλάδας ασκεί σε σχόλιό της η Süddeutsche Zeitung, επικρίνοντας την επιμονή του ταμείου σε ελάφρυνση των όρων του ελληνικού προγράμματος δανεισμού, με κεντρικό αίτημα την ευρεία αναδιάρθρωση του χρέους προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο.
Όπως παρατηρεί το σχόλιο, το αίτημα του διεθνούς οργανισμού προς τους ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας να προβούν σε απομείωση του ελληνικού χρέους μπορεί να είναι «καλή ιδέα».
Ωστόσο, όπως σημειώνει η Süddeutsche, «το Δ.Ν.Τ. δεν θέλει να πληρώσει τίποτα.
Αυτό το καθιστά κάπως αναξιόπιστο».
Η σχολιογράφος αναφέρεται στην πολύ σκληρή στάση που είχε επιδείξει το Δ.Ν.Τ. τη δεκαετία του 1990 στις περιπτώσεις της Ταϊλάνδης και της Ινδονησίας με την επιβολή εξαιρετικά σκληρών μέτρων λιτότητας.
Όπως επισημαίνει η ίδια, «στην περίπτωση της Ελλάδας όμως δεν είναι το Δ.Ν.Τ. αυτό που επιβάλλει το καθεστώς λιτότητας, αλλά η Ε.Ε. υπό την καθοδήγηση της Γερμανίας.
Αριστεροί αλλά και συντηρητικοί επικαλούνται αυτό το διάστημα το Δ.Ν.Τ. όταν λένε "δώστε στους Έλληνες περιθώριο να ζήσουν και να αναπνεύσουν".
Το Ταμείο είναι της άποψης ότι ο συνδυασμός επιβεβλημένης λιτότητας και πολύ περιορισμένης ανάπτυξης κρατά τη χώρα φυλακισμένη σε έναν φαύλο κύκλο.
Τι συνέβη όμως, γιατί το Δ.Ν.Τ. εμφανίζεται ξαφνικά τόσο φιλάνθρωπο ( ωστόσο χωρίς να θέλει να πληρώσει);», διερωτάται.
Επικαλούμενη το ίδιο το Δ.Ν.Τ., η αρθρογράφος κάνει λόγο για αλλαγή προσανατολισμού του Ταμείου και στροφή στη σημερινή τάση του νέο-κεϋνσιανισμού, επειδή, όπως σημειώνεται, «ο εδώ και δεκαετίες κυρίαρχος νεοφιλελευθερισμός δεν απέφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα».
Επίσης, η SZ σχολιάζει ότι ο Klaus Regling, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), είχε εργαστεί επί σειρά ετών στο Δ.Ν.Τ..
Σήμερα, από τη νέα του θέση, δεν εγκρίνει τα όσα ακούει από τον παλιό του εργοδότη, παρατηρεί το σχόλιο και προσθέτει:
«Θεωρεί λάθος το αίτημα του Δ.Ν.Τ. για απομείωση χρέους για την Ελλάδα.
Πιστεύει ότι τα οικονομικά στοιχεία της χώρας έχουν βελτιωθεί αισθητά».
Το σχόλιο δικαιολογεί μεν τις αντιρρήσεις του Klaus Regling, ωστόσο τονίζει ότι «ο πληθυσμός στην Ελλάδα δεν έχει ακόμη αντιληφθεί πολλά σε σχέση με την (σ.σ. θετική) επίδραση του προγράμματος.
Η ανεργία είναι υψηλή.
Η παραγωγή είναι στον πάτο.
Άτομα με καλή εκπαίδευση φεύγουν στο εξωτερικό για να βρουν εκεί μια θέση απασχόλησης.
Το πρόβλημα της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής όπως την αντιλαμβάνεται ο κ. Regling έγκειται στο ότι, εφόσον όλα πάνε καλά, η επίδρασή της θα φανεί μετά από δέκα χρόνια.
Μέχρι τότε η ζωή πάρα πολλών ανθρώπων είναι κάτι περισσότερο από επίπονη».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης