Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Δεν αναμένεται απόφαση της ΕΚΤ για το QE μέχρι τον Οκτώβριο 2017

Bloomberg: Δεν αναμένεται απόφαση της ΕΚΤ για το QE μέχρι τον Οκτώβριο 2017
Η Ε.Κ.Τ. διατήρησε σήμερα αμετάβλητα στα ιστορικά χαμηλά, όπως αναμενόταν
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν αναμένεται να λάβει οποιαδήποτε απόφαση για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων μέχρι τον Οκτώβριο του 2017, δήλωσαν στο Bloomberg πηγές της Ευρωζώνης που γνωρίζουν καλά το θέμα.
Η πηγή έρχεται σε αντίθεση με την πεποίθηση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας για συζήτηση περί tapering (μείωση του QE από τα 60 δισ. ευρώ μηνιαίως) στην επόμενη συνεδρίαση της 7ης Σεπτεμβρίου.
Ένας εκπρόσωπος της Ε.Κ.Τ. αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.
Οι αξιωματούχοι επικαλέστηκαν ως αιτία τη μεγάλη ποικιλία των ζητημάτων που θα πρέπει να αποσαφηνιστούν.
Οι επόμενες συνεδριάσεις της Ε.Κ.Τ. έχουν προγραμματιστεί για τις 26 Οκτωβρίου και 14 Δεκεμβρίου.
Mετά το πέρας της σημερινής συνεδρίασης, ο Mario Draghi απέρριψε τις φήμες περί tapering τονίζοντας ότι τα σχετικά σενάρια βρέθηκαν εκτός συζήτησης.
«Το QE θα συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό (μηνιαίες αγορές 60 δισ. ευρώ) έως τουλάχιστον τον Δεκέμβριο» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το πρόγραμμα θα συνεχιστεί έως ότου καταστεί διατηρήσιμη η άνοδος του πληθωρισμού.
«Είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε το μέγεθος και τη διάρκεια του QE εφόσον χρειαστεί» τόνισε ο ίδιος.
«Το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να μην τεθεί συγκεκριμένη ημερομηνία για τις αλλαγές στο QE.
Οι συζητήσεις θα μπορούσαν να γίνουν το φθινόπωρο» τόνισε ερωτηθείς σχετικά, ενώ στη συνέχεια διευκρίνισε ότι σε αυτές τις αποφάσεις θα ληφθεί υπόψη πρώτα και κύρια ο πληθωρισμός.
Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της ΕΚΤ επεσήμανε ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός παραμένει συνολικά σε υποτονικά επίπεδα.
Μάλιστα, τόνισε ότι ο πληθωρισμός, «είναι πιθανό να παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα και τους επόμενους μήνες», ενώ (ο πληθωρισμός) δέχεται πιέσεις λόγω των τιμών στην ενέργεια.
«Ο πληθωρισμός δεν είναι εκεί που θα έπρεπε να είναι.
Είμαστε πλήρως πεπεισμένοι ότι ο πληθωρισμός σταδιακά θα φτάσει στον στόχο» τόνισε ο Draghi.
Η Ε.Κ.Τ. διατήρησε σήμερα αμετάβλητα στα ιστορικά χαμηλά, όπως αναμενόταν, ενώ δεν υπάρχει καμία αλλαγή στις αναφορές για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, παρά τις προσδοκίες για κάποιο σήμα έναρξης του tapering από τον Σεπτέμβριο του 2017.
Ειδικότερα, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης, καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.
Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο και πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα διενέργειας των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Ε.Κ.Τ..

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης