Τελευταία Νέα
Οικονομία

WSJ: Στα 325 δισ. το όριο του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος - «Εμπόδιο» σε έκδοση νέου ομολόγου

WSJ: Στα 325 δισ. το όριο του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος - «Εμπόδιο» σε έκδοση νέου ομολόγου
Η έκδοση νέου ελληνικού ομολόγου θα παραβιάσει τους όρους του προγράμματος του ΔΝΤ για την Ελλάδα
Το ανώτατο όριο χρέους που θέτει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα του για την Ελλάδα (αναμένεται αν εγκριθεί σήμερα, 20 Ιουλίου 2017) εντείνει τις πιέσεις στην Ευρώπη για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και εμποδίζει την Αθήνα από την έξοδο στις αγορές κάποια στιγμή σύντομα.
Αυτό αποκαλύπτει η Wall Street Journal λίγες ώρες πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Ταμείου.
«Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως στο πρόγραμμα της Ελλάδας, αλλά μόνο ''επί της αρχής'', καθώς ακόμα θεωρεί ότι χρέος της χώρας είναι ''μη βιώσιμο'' χωρίς σημαντικά ελάφρυνση από τους Ευρωπαίους πιστωτές της Αθήνας» επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Παράλληλα, η αμερικανική εφημερίδα αποκαλύπτει ότι «το ταβάνι για το όριο του χρέους της Ελλάδας (περιγράφεται λεπτομερώς σε έγγραφα που προετοιμάστηκαν πολύ πριν τη συνεδρίαση της Πέμπτης και υπογράφηκε από την ελληνική κυβέρνηση) αφήνει στην Αθήνα και την Ευρώπη λίγα περιθώρια να ξεφύγει από τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν για την επιδιόρθωση της οικονομίας και την αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας».
Σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, το πρόγραμμα του ΔΝΤ για την Ελλάδα θέτει ένα ταβάνι περίπου 325 δισ. ευρώ για το ελληνικό χρέος.
«Ενώ η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στις αγορές για να διαχειριστεί το χρέος της -ανταλλάσσοντας τα παλιά ομόλογα με νέα που θα έχουν καλύτερους όρους- το ταβάνι θα μπορούσε να εμποδίσει τη νέα έκδοση για τη δημιουργία αποθέματος, όπως σχεδιάζει η Αθήνα» τονίζεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Όπως τονίζει η αμερικανική εφημερίδα, επικαλούμενη πληροφορίες από άνθρωπο που έχει γνώση του θέματος, οι παράμετροι που θέτει το Ταμείου αναγκάζουν την Αθήνα να επικεντρωθεί στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος, παρά να προσθέτει περισσότερο χρέος στο ήδη υπάρχον.
Την ίδια στιγμή, όμως το Ταμείο αυξάνει την πίεση του προς του Ευρωπαίους για μεγαλύτερη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
«Έχει να κάνει με το ότι το ΔΝΤ θέλει να διατηρήσει την πολιτική πίεση προς τη Γερμανία ώστε να προχωρήσει σε ελάφρυνση του χρέους» δηλώνει ο Rahman Mujtaba της Eurasia Group και προσθέτει «Αυτό θα είναι πιο δύσκολο να επιτευχθεί εάν η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει επιτυχώς στις αγορές και να αντλήσει φρέσκο χρήμα τις επόμενες μέρες».
Η Ελλάδα έχει αποκλειστεί από τις αγορές ομολόγων μετά το 2010, εκτός από μια προσπάθεια που έκανε το 2014.
Σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται η εφημερίδα, η ελληνική κυβέρνηση σκεφτόταν την επιστροφή στις αγορές στις αρχές της εβδομάδας, μια απόφαση που ανακλήθηκε προσωρινά όταν το εμπόδιο που έθεσε το ΔΝΤ έγινε σαφές.
«Το πρόγραμμα του ΔΝΤ θα παραβιαστεί εάν η κυβέρνηση εκδώσει νέο ομόλογο, με το οποίο θα αντλήσει περισσότερα μετρητά» επισημαίνει άνθρωπος που έχει γνώση του θέματος.
Όπως και κάθε σημαντική παραβίαση των όρων του προγράμματος διάσωσης, αυτό θα επέτρεπε στο προσωπικό του Ταμείου να πάει στο διοικητικό συμβούλιο και να συστήσει να μπει σε αναμονή στο ελληνικό πρόγραμμα.
Κι αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα και στο πρόγραμμα διάσωσης της Ευρώπης, επειδή οι Ευρωπαίοι υποσχέθηκαν στους ψηφοφόρους ότι η χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης εξαρτάται από τη συμμετοχή του ΔΝΤ.
«Φαίνεται ότι οι συνέπειες του ταβανιού δεν παρατηρήθηκαν όταν τα χαρτιά αρχικά υπογράφηκαν.
Οι αξιωματούχοι που είναι εξοικειωμένοι με το θέμα λένε ότι και οι δύο πλευρές έχουν πλέον δεσμευτεί και οι όροι δεν μπορούν τώρα να τροποποιηθούν.
Παρά το εμπόδιο, η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να εκμεταλλευτεί τις αγορές τις επόμενες ημέρες με έκδοση που θα καλύπτεται κυρίως μέσω ανταλλαγής ομολόγων που λήγουν το 2019» καταλήγει το ίδιο δημοσίευμα.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης