Τελευταία Νέα
Οικονομία

FT: Ηρεμία στις ελληνικές αγορές ενόψει ΔΝΤ - Η έξοδος στις αγορές και η συμβολική κίνηση του Ταμείου

FT: Ηρεμία στις ελληνικές αγορές ενόψει ΔΝΤ - Η έξοδος στις αγορές και η συμβολική κίνηση του Ταμείου
Ράλι για τα ελληνικά ομόλογα τις τελευταίες ημέρες 
Σταθεροποιητική εικόνα παρουσιάζουν σήμερα (20/7/2017) τα ελληνικά assets, καθώς οι επενδυτές αναμένουν την τελευταία ετυμηγορία του ΔΝΤ για τη συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα.
Αυτό αναφέρεται σε δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση των Financial Times σχετικά με την επικείμενη συνεδρίαση του Ταμείου.
«Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ αναμένεται να ψηφίσει για τη συμφωνία μεταξύ του Ταμείου και των Ευρωπαίων δανειστών σχετικά την προληπτική ένεση ρευστότητας εάν το ΔΝΤ λάβει περισσότερες διαβεβαιώσεις από τις Βρυξέλλες σχετικά με τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Από την πλευρά της, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde, θα κάνει μια σύσταση στο διοικητικό συμβούλιο ώστε να εγκρίνει τη «stand-by arrangement» σύμφωνα με την οποία το Ταμείο θα παρέχει περί τα 2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα ενώ πρώτα λάβει διαβεβαιώσεις σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, που επί του παρόντος είναι στο 180% του ΑΕΠ.

Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η συνεδρίαση του ΔΝΤ πραγματοποιείται εν μέσω πληροφοριών ότι η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να καθυστερήσει την έκδοση ομολόγου, που θα είναι η πρώτη σε διάστημα τριών ετών, λόγω των απαιτήσεων του Ταμείου.
«Η Ελλάδα δεν έχει εκδώσει ομόλογο μετά το 2014 και έχει αναφερθεί ότι θα εκδώσει 5ετές ομόλογο την επόμενη εβδομάδα» σχολιάζει εν λόγω εφημερίδα.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα «η αριστερή ελληνική κυβέρνηση βλέπει την επιστροφή στην αγορά ομολόγων ως ένα σημάδι για τη σταθερή ανάκαμψη της χώρας, δύο χρόνια αφού έφτασε ένα βήμα πριν την έξοδο από την ευρωζώνη.
Η έκδοση ομολόγου θα επιτρέψει στην Αθήνα να χτίσει ένα απόθεμα ρευστότητας για να εξασφαλίσει τη φερεγγυότητα της μετά τη λήξη του 3ετούς προγράμματος το επόμενο καλοκαίρι».

To ράλι των ελληνικών ομολόγων καθώς η χώρα ετοιμάζεται για την επιστροφή στην αγορά ομολόγων


Συμβολική η κίνηση του ΔΝΤ

Ωστόσο, η 2 δισ. δολ. ένεση ρευστότητα προς την Ελλάδα είναι κυρίως συμβολική κίνηση που θα μπορούσε μετριάσει τις ανησυχίες του Βερολίνου ότι το Ταμείου είναι έτοιμο να αποσυρθεί από το ελληνικό πρόγραμμα έπειτα από επτά χρόνια.
Πιθανότητα το ΔΝΤ θα εγκρίνει την εισήγηση της Lagarde «αλλά οι διαφορές μεταξύ της ΕΕ και του ΔΝΤ παραμένουν.
Συγκεκριμένα, το Ταμείο πρέπει να χαρακτηρίσει το χρέος της Ελλάδας ως βιώσιμο και πιέζει για περισσότερη σαφήνεια σχετικά με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους ώστε να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα μετά τη λήξη του, τον Αύγουστο του 2018.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης