Τελευταία Νέα
Διεθνή

Gross: Κίνδυνος ύφεσης για πολλές χώρες όταν ομαλοποιηθεί η νομισματική πολιτική

Gross: Κίνδυνος ύφεσης για πολλές χώρες όταν ομαλοποιηθεί η νομισματική πολιτική
«Οι αρμόδιοι για τη χάραξη της πολιτικής των κεντρικών τραπεζών έχουν διαλύσει τον καπιταλισμό όπως τον ξέραμε»
Οι οικονομίες που έχουν ευνοηθεί τα μέγιστα από τη χαλαρή νομισματική και την ποσοτική χαλάρωση που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια, θα βρεθούν αντιμέτωπος ακόμη και με ύφεση όταν ομαλοποιηθεί η νομισματική πολιτική και αυξηθούν σε λογικά επίπεδα τα επιτόκια, προειδοποιεί ο γνωστός μεγελοεπενδυτής Bill Gross, επικεφαλής της Janus Henderson Investors.
Ο δισεκατομμυριούχος τόνισε ότι η επικεφαλής της Federal Reserve κα Janet Yellen και οι υπόλοιποι αρμόδιοι για τη χάραξη της πολιτικής των κεντρικών τραπεζών «δεν πρέπει να βασίζονται σε ιστορικά μοντέλα μίας εποχή έκτακτης νομισματικής πολιτικής», ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει ότι «έχουν διαλύσει τον καπιταλισμό όπως τον ξέραμε».
Ο Gross υπογράμμισε ότι τα τελευταία 25 χρόνια, οι τρεις ύφεση των Η.Π.Α. το 1991, το 2000 και το 2007-2009 συνέπεσαν με μια επίπεδη καμπύλη αποδόσεων μεταξύ των τριμηνιαίων κρατικών ομολόγων και των 10ετών.
Όπως είπε, η νομισματική πολιτική μετά την κατάρρευση της επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers το 2008, ήταν ανώμαλη, παρόλα αυτά οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες «δεν φαίνεται να σταματούν να αγοράζουν ομόλογα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης