Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η στάση αναμονής λόγω αναβολής έκδοσης ομολόγου και που διαμορφώνονται οι αποτιμήσεις των μετοχών του FTSE 25

Η στάση αναμονής λόγω αναβολής έκδοσης ομολόγου και που διαμορφώνονται οι αποτιμήσεις των μετοχών του FTSE 25
Οι αναλυτές δεν ανησυχούν και θεωρούν πως αργά ή γρήγορα θα περάσει η αγορά και αυτό το εμπόδιο και θα δει υψηλότερα επίπεδα
Σε κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται η αγορά καθώς από τη μία είναι σε κρίσιμη τεχνικά αντίσταση και χρειάζεται τζίρο και αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον για να τη διασπάσει και από την άλλη η καθυστέρηση στην έκδοση του ελληνικού ομολόγου και η έντονη φημολογία που έχει αναπτυχθεί έχει θέσει τους επενδυτές σε στάση αναμονής.
Εγχώριοι αναλυτές σημειώνουν πως αυτή η καθυστέρηση διατάραξε το θετικό momentum και έβαλε πάλι όλα τα δεδομένα στο τραπέζι.
Τη μεγάλη άνοδο των τιμών από την αρχή του έτους, τις αποτιμήσεις των εισηγμένων, τις αντιστάσεις, και γενικότερα τίθεται ξανά το ερώτημα «που βρισκόμαστε».
Έχοντας ενισχυθεί κατά 10 δισ. ευρώ το ΧΑ και βλέποντας την αποτίμηση στα 55 δις. ευρώ από 45 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2016 οι εκτιμήσεις των αναλυτών κάνουν λόγο για p/e 17,5 φορές για τον Γενικό Δείκτη και στις 17,4 φορές για τον FTSE 25 για το 2017.
Για το 1018 το p/e υποχωρεί στις 13,8 φορές για τον γενικό δείκτη και στις 13,7 φορές για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, επομένως υπάρχει προοπτική σημαντικής αύξησης των εταιρικών κερδών.
Και μπορεί ο βασικός δείκτης να είναι σε κρίσιμη αντίσταση και να δικαιολογεί ακόμα και μία διόρθωση οι αναλυτές πάντως δεν ανησυχούν με τα σημερινά δεδομένα.
Θεωρούν πως αργά ή γρήγορα θα περάσει η αγορά και αυτό το εμπόδιο και θα δει υψηλότερα επίπεδα.
Μέσα στις τελευταίες συνεδριάσεις κάποια χαρτιά του 25άρη έχουν διορθώσει και έχουν αρχίσει ξανά να τραβούν βλέμματα επενδυτών.
Υπάρχει ωστόσο μία ανησυχία αναφορικά με την έξοδο της χώρας στις αγορές καθώς είχε καλλιεργηθεί η προσδοκία ότι σήμερα θα είχαμε ήδη πάρει τα λεφτά και μάλιστα με χαμηλό επιτόκιο.
Όμως το επιτόκιο δεν είναι αυτό που θα ήθελε η κυβέρνηση προκειμένου να το εκμεταλλευτεί πολιτικά και να δείξει στην αντιπολίτευση ότι αυτή δανείστηκε πιο φθηνά από την κυβέρνηση Σαμαρά.
Το πολιτικό αυτό παιχνίδι θέτει το ΧΑ σε κατάσταση αναμονής.
Αναφορικά τώρα με το που διαμορφώνονται οι τιμές σε όρους p/e πολλές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν χαρακτηρίζονται φθηνές αν δεν εκπλήξει ευχάριστα η κερδοφορία τους το 2017.
Για παράδειγμα οι αναλυτές δίνουν p/e 42 για την ΕΧΑΕ και μάλλον είναι η πιο ακριβή από τις κερδοφόρες εταιρείες του δείκτη, αφού για παράδειγμα η Ελλάκτωρ δεν αναμένεται να έχει κέρδη.
Στο 24 διαμορφώνεται το p/e της Coca Cola για την ίδια χρήση, και στο 22 για Φουρλή, Grivalia και ΟΛΠ.
Ο ΟΤΕ έχει πολλαπλασιαστή κερδών 19 φορές, ο ΟΠΑΠ 18,3 φορές, η Σαράντης 17 και η Jumbo 16.
Με μονοψήφιο p/e διαπραγματεύονται η Folli Follie (7,2x), η Μυτιληναίος (9,5x), η Motor Oil (9,6x) και τα Ελληνικά Πετρέλαια (8x).
Η ΓΕΚΤΕΡΝΑ είναι στις 10,5 φορές και η Aegean σχεδόν στις 14.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης