Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πιθανή η ακύρωση του 5ετούς ομολόγου – Το όριο του χρέους στο ΔΣ του ΔΝΤ – Η ΕΚΤ «δεν συναινεί», χωρίς veto στις τράπεζες

Πιθανή η ακύρωση του 5ετούς ομολόγου – Το όριο του χρέους στο ΔΣ του ΔΝΤ – Η  ΕΚΤ «δεν συναινεί», χωρίς veto στις τράπεζες
Το συμπέρασμα από όλα αυτά είναι ότι ενώ λίγες εβδομάδες πριν θεωρείτο η έξοδος στις αγορές μονόδρομος…τώρα βρίσκεται στο τραπέζι και το σενάριο της ακύρωσης των σχεδιασμών και μετάθεσης τους για το τέλος του 2017.
Η πιθανότητα ακύρωσης του σχεδίου εξόδου της Ελλάδος στις αγορές και μετάθεσης του για μετά το πέρας της 3ης αξιολόγησης τέλη του 2017 ή αρχές 2018 βρίσκεται στο τραπέζι…ωστόσο η κυβέρνηση ακόμη δεν έχει εγκαταλείψει την προσπάθεια.
Εν τω μεταξύ το όριο του ελληνικού χρέους θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Γενικού Συμβουλίου του ΔΝΤ πέραν από την DSA στις 20 Ιουλίου.
Το ΔΝΤ δεν έχει θέσει επίσημα φραγμό για την έξοδο της Ελλάδος στις αγορές αλλά έχει ξεκαθαρίσει όπως όλοι οι θεσμοί ότι δεν θέλουν η Ελλάδα να δημιουργήσει νέο χρέος.
Ουσιαστικά μόνο ανταλλαγή υφιστάμενου χρέους μπορεί να υλοποιήσει η Ελλάδα οπότε το αρχικό σχέδιο να βγει η Ελλάδα στις αγορές με 3 δισεκ. έχει ήδη καταρρεύσει και θεωρητικά εάν υπάρξει έκδοση θα περιοριστεί στα 1,95 δισεκ. που είναι η έκδοση του παλαιού 5ετούς ομολόγου λήξης 2019.
Ωστόσο για πρώτη φορά – όπως έχει αποκαλύψει το bankingnews – βρίσκεται στο τραπέζι και το σενάριο της ακύρωσης του σχεδίου εξόδου στις αγορές.
Η ΕΚΤ και αυτό μάλλον θα το επικαλεστεί αύριο 20 Ιουλίου ο Draghi στην συνέντευξη τύπου θα τονίσει ότι «η Ελλάδα θα προσδιορίσει πότε θα βγει στις αγορές αλλά προέχει η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων».
Η ΕΚΤ ορισμένοι έχουν υποστηρίξει ότι έχει θέσει veto στις ελληνικές τράπεζες να συμμετάσχουν σε μια διαδικασία ανταλλαγής.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν όρια στο κρατικό χρέος που διακρατούν.
Η ΕΚΤ δεν έχει θέσει veto στα πλαίσια των ορίων που έχουν τεθεί από το 2015 αλλά ουσιαστικά δεν συναινεί η Ελλάδα να βγει στις αγορές.
Το συμπέρασμα από όλα αυτά είναι ότι ενώ λίγες εβδομάδες πριν θεωρείτο η έξοδος στις αγορές μονόδρομος…τώρα βρίσκεται στο τραπέζι και το σενάριο της ακύρωσης των σχεδιασμών και μετάθεσης τους για το τέλος του 2017.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης