Τελευταία Νέα
Διεθνή

FΤ: Οι ενέργειες των κεντρικών τραπεζών ενισχύουν τις ανησυχίες για κραχ της αγοράς ομολόγων

FΤ: Οι ενέργειες των κεντρικών τραπεζών ενισχύουν τις ανησυχίες για κραχ της αγοράς ομολόγων
Ένα κραχ στην αγορά ομολόγων είναι από τις μεγαλύτερες ανησυχίες των επενδυτών
Στην υπηρεσία των κεντρικών τραπεζών έχουν επιστρέψει οι επενδυτές, καθώς έχουν ενισχυθεί οι ανησυχίες για τις συνέπειες που θα υπάρχουν στις αγορές ομολόγων από ενδεχόμενη αλλαγή της νομισματικής πολιτικής.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σχεδόν οι μισοί επενδυτές (48%) που συμμετείχαν σε έρευνα της Bank of America Merrill Lynch πιστεύουν ότι η παγκόσμια νομισματική πολιτική έχει γίνει υπερβολικά υποστηρικτική σε μια οικονομία που έχει αρχίσει να παρουσιάζει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Η αλλαγή στην ψυχολογία των επενδυτών ενόψει των χαμηλών επιτοκίων κατά μήκος του αναπτυγμένου κόσμου έρχεται αφού η ΕΚΤ έχει αρχίσει μικρές αλλαγές στη ρητορική της σχετικά με τα μέτρα στήριξης της οικονομίας.
Σύμφωνα με τους Financial Times, οι ευρωπαϊκές αγορές ταράχθηκαν στα τέλη του Ιουνίου αφού ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi, υπαινίχθηκε μια αλλαγή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Η ευρεία ανάκαμψη της ευρωζώνης και η σταθερά μειούμενη ανεργία εξέπληξε του παρατηρητές της αγοράς, παρ' όλο που οι πληθωριστικές πιέσεις παραμείνουν υποτονικές.
Οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων έχουν υπερδιπλασιαστεί τον τελευταίο μήνα στον απόηχο των ανησυχιών για το tapering, από 0,25% σε 0,6% τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.
Οι αγορές θα εξετάσουν λεπτομερώς το τελευταίο μήνυμα που θα στείλει η ΕΚΤ μετά την αυριανή (20/7/2017) συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου.
Σύμφωνα με την έρευνα της Bank of America, ένα κραχ στην αγορά ομολόγων είναι από τις μεγαλύτερες ανησυχίες -όσον αφορά τις εξελίξεις που συγκεντρώνουν λιγότερες πιθανότητες- των διαχειριστών κεφαλαίων, με το 28% να δηλώνει ότι οι περισσότεροι φοβούνται μια διόρθωση στην bull αγορά.
Οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονται λόγω της προοπτική της σφιχτότερης νομισματικής πολιτικής μέσω των υψηλότερων επιτοκίων ή της απόσυρσης των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης.
Επισημαίνεται ότι η Fed έχει αυξήσει τα επιτόκια δύο φορές μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση ενώ έχει ανακοινώσει και μέτρα για τη μείωση του ισολογισμού της.
«Πολλοί επενδυτές βλέπουν τη Fed ως τον πιθανό αρνητικό καταλύτη» δήλωσε ο Michael Harnett της Bank of America Merrill Lynch.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης