Επιχειρήσεις

Ισχυρός ανταγωνισμός στη δημοπρασία ΝΟΜΕ - Στα 40,60 ευρώ/MWh η τιμή

tags :
Ισχυρός ανταγωνισμός στη δημοπρασία ΝΟΜΕ - Στα 40,60 ευρώ/MWh η τιμή
Μία ώρα μετά την έναρξη της δημοπρασίας, στις 12:00 το μεσημέρι, πληροφορίες αναφέρουν, ότι η τιμή διαμορφωνόταν στα 40,60 ευρώ/MWh, όταν η τιμή εκκίνησης ήταν τα 32,05 ευρώ/MWh
Μία ώρα μετά την έναρξη της δημοπρασίας, στις 12:00 το μεσημέρι, πληροφορίες αναφέρουν, ότι η τιμή διαμορφωνόταν στα 40,60 ευρώ/MWh, όταν η τιμή εκκίνησης ήταν τα 32,05 ευρώ/MWh.
Εξαιρετικά έντονος είναι ο ανταγωνισμός που εκδηλώνεται στην εν εξελίξει δημοπρασία ηλεκτρικής ενέργειας τύπου ΝΟΜΕ.
Μία ώρα μετά την έναρξη της δημοπρασίας, στις 12:00 το μεσημέρι, πληροφορίες αναφέρουν, ότι η τιμή διαμορφωνόταν στα 40,60 ευρώ/MWh, όταν η τιμή εκκίνησης ήταν τα 32,05 ευρώ/MWh.
Τα "χτυπήματα" συνεχίζονται και η τιμή ήδη ξεπερνάει τα επίπεδα, στα οποία είχε διαμορφωθεί στη δημοπρασία του Απριλίου, παρά το γεγονός ότι η τιμή εκκίνησης ήταν τότε 37,37 ευρώ/MWh.
Νωρίτερα το worldenergynews.gr έγραφε:
Ισχυρό ενδιαφέρον αναμένεται να προσελκύσει η σημερινή δημοπρασία ηλεκτρικής ενέργειας τύπου ΝΟΜΕ που διενεργεί ο ΛΑΓΗΕ, κυρίως λόγω της μείωση της τιμής εκκίνησης σε σχέση με τις δυο προηγούμενες διαδικασίες από τα 37,37 ευρώ/MW στα 32,05 ευρώ/MW.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι πέραν των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, μεγάλο θα είναι το ενδιαφέρον και από τους traders οι οποίοι θα επιδιώξουν να εξασφαλίσουν σημαντικές ποσότητες για εξαγωγές.
Η εκτίμηση αυτή επαναφέρει στο προσκήνιο τον προβληματισμό για το κατά πόσο είναι δυνατόν να εξαιρεθούν οι εξαγωγές από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ.
Όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς το συγκεκριμένο προϊόν έχει στόχο να ενισχύσει τον εγχώριο ανταγωνισμό και να συμβάλει στη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ, κάτι που δεν επιτυγχάνεται όταν η ενέργεια από τη δημοπρασία εξάγεται.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το μερίδιο της ΔΕΗ παρέμεινε σταθερό στο 85,5% τον Ιούνιο και με αυτό το ρυθμό θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολο ότι θα μειωθεί στο 75% στο τέλος του έτους.
Το θέμα είχε τεθεί ήδη πριν τη διενέργεια της πρώτης δημοπρασίας τον Οκτώβριο του 2016 και είχε απορριφθεί από την Κομισιόν, καθώς αυτή θεωρεί ότι η αγορά δεν μπορεί να λειτουργεί με εξαιρέσεις.

Ιδιαίτερα ελκυστική η τιμή

Η ποσότητα που θα δημοπρατηθεί σήμερα είναι 145 Mwh/h.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην χονδρεμπορική αγορά η μέση Οριακή Τιμή Συστήματος την προηγούμενη εβδομάδα διαμορφώθηκε στα 56,19ευρώ/MWh γεγονός που καθιστά ακόμη πιο ελκυστική την τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας.
Σε ότι αφορά στους όρους, πρέπει να σημειωθεί ότι η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί με βάση τη νέα πρόβλεψη περί «αναστολής της δυνατότητας υποβολής δηλώσεων αγοράς υπό τη συνθήκη ικανοποίησης της ζητούμενης ποσότητας στο σύνολό της εκ μέρους των συμμετεχόντων, αρχής γενομένης από τη δημοπρασία της 19ης Ιουλίου και εφεξής».
Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη δημοπρασία ένας από τους συμμετέχοντες κατάφερε να αγοράσει λίγο πριν τη λήξη της διαδικασίας στην τιμή εκκίνησης, αξιοποιώντας τη δυνατότητα που έδινε το σύστημα να ζητεί την κάλυψη του συνόλου της ποσότητας.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης


Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /var/www/vhosts/bankingnews.gr/httpdocs/index.php:74) in /var/www/vhosts/bankingnews.gr/httpdocs/index.php on line 755