Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πού το πάει ο Erdogan; - Η κυπριακή ΑΟΖ και στο βάθος... το κουρδικό κράτος

Πού το πάει ο Erdogan; - Η κυπριακή ΑΟΖ και στο βάθος... το κουρδικό κράτος
Πόσο απέχουν οι απειλές Erdogan από μια δραματική κλιμάκωση και εν τέλει ένα θερμό επεισόδιο ή μια στρατιωτική πρόκληση;
Που το πάει ο Erdogan;
Αυτό το ερώτημα απασχολεί Αθήνα και Λευκωσία μετά τη νέα κλιμάκωση από την πλευρά της Άγκυρας με φόντο τη γεώτρηση στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ.
Ο Τούρκος πρόεδρος Erdogan αντιδρά απρόβλεπτα σαν θηρίο στο κλουβί και αυτός ο αστάθμητος παράγοντας ανησυχεί Κύπρο, Ελλάδα και διεθνή κοινότητα.
Νέο επεισόδιο στο σίριαλ των προκλήσεων, αποτέλεσε η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας τη Δευτέρα, στο οποίο συζητήθηκαν οι «προκλήσεις» της Κύπρου όπως τις αντιλαμβάνεται η Τουρκία, με την Άγκυρα να στέλνει μήνυμα αποφασιστικότητας για τη διασφάλιση των συμφερόντων της στην Ανατολική Μεσόγειο.
Παράλληλα η Τουρκία, τραβώντας το σκοινί, εξέδωσε νέα οδηγία προς ναυτιλομένους (NAVTEX) το απόγευμα της Δευτέρας, με την οποία δεσμεύει για σεισμογραφικές έρευνες μέρος των οικοπέδων 4,5,6 και 7 της Κυπριακής ΑΟΖ, μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου!
Πόσο απέχουν οι απειλές Erdogan από μια δραματική κλιμάκωση και εν τέλει ένα θερμό επεισόδιο ή μια στρατιωτική πρόκληση;
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι «σκυλί που γαυγίζει δεν δαγκώνει».
Ωστόσο όπως προαναφέραμε, ο Erdogan είναι θηρίο στο κλουβί και τα διπλωματικά χτυπήματα που δέχεται μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016 είναι απανωτά.
Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι η Τουρκία βρίσκεται στο περιθώριο την ώρα που ξεκινούν οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Το μεγάλο «αγκάθι» που ενοχλεί τον Τούρκο Πρόεδρο είναι η στήριξη που προσφέρει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump στους Κούρδους, στο πλαίσιο της συμμαχίας για τη στρατιωτική καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους.
Άλλωστε το Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας στην ανακοίνωσή του προειδοποιεί τις ΗΠΑ ότι τα όπλα που παρέχουν στους Κούρδους της Συρίας (YPG) «κάποιοι σύμμαχοι», καταλήγουν στο ΡΚΚ.
Ο Erdogan παρακολουθεί οργισμένος την προοπτική δημιουργίας ενός κουρδικού κράτους με τις ευλογίες των ΗΠΑ, την ώρα που ο Trump συνεχίζει την πολιτική του προκατόχου του Barack Obama σε αυτό το ζήτημα.
Τα περιθώρια αντίδρασης Erdogan είναι πολύ στενά και αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο «Σουλτάνος».
Ενδεχομένως γι αυτό «βρυχάται» σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, σε μια προσπάθεια επίδειξης δύναμης τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό ακροατήριο, όπως εκτιμά μερίδα αναλυτών.
Σε κάθε περίπτωση Αθήνα και Λευκωσία παρακολουθούν με ψυχραιμία τις εξελίξεις, αποφεύγοντας τις ακραίες αντιδράσεις, με την κυπριακή κυβέρνηση να έχει εξασφαλίσει και τη στρατιωτική προστασία της γεώτρησης στο οικόπεδο 11.
Να σημειωθεί ότι η Γαλλία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στα ενεργειακά, λόγω της εμπλοκής της γαλλικής εταιρείας Total στις έρευνες στο οικόπεδο 11 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ενδεικτική της σημασίας που αποδίδει το Παρίσι στη γεώτρηση, ήταν η παρουσία της υπουργού Άμυνας της Γαλλίας, Florence Parly, η οποία βρέθηκε στην Κύπρο, έφτασε στο αεροδρόμιο Λάρνακας με στρατιωτικό αεροσκάφος και στη συνέχεια μετέβη με ελικόπτερο σε μία από τις δύο γαλλικές φρεγάτες που βρίσκονται ανοικτά της μεγαλονήσου.
Την ίδια ώρα, Λευκωσία και Αθήνα προετοιμάζουν ήδη τις επόμενες κινήσεις τους όσον αφορά το Κυπριακό, μετά το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις του Κραν - Μοντάνα στην Ελβετία.

Μαρία Παπαδάτου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης