Τελευταία Νέα
Οικονομία

Handelsblatt: Ελληνική λοταρία κατά της φοροδιαφυγής, τέλη Αυγούστου η κλήρωση

Handelsblatt: Ελληνική λοταρία κατά της φοροδιαφυγής, τέλη Αυγούστου η κλήρωση
H πληρωμή μέσω καρτών ανταμείβει την ελληνική οικονομία
Στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης περί διεξαγωγής λοταρίας με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αναφέρεται η γερμανική εφημερίδα, Handelsblatt.
Σε ρεπορτάζ με τίτλο «ελληνική λοταρία κατά της φοροδιαφυγής» και υπότιτλο «η πληρωμή μέσω καρτών ανταμείβει την ελληνική οικονομία», επισημαίνεται: «Με μία λοταρία το υπουργείο Οικονομικών θέλει να προωθήσει τη φορολογική συνείδηση: θα γίνεται σε ετήσια βάση κλήρωση μεταξύ εκείνων που δεν πληρώνουν με μετρητά.
Όμως σε πρώτη φάση θα πρέπει ακόμη και οι γιατροί να αποκτήσουν συσκευές για πληρωμή με κάρτα».
Οι εκτιμήσεις σχετικά με τις απώλειες που συνεπάγεται αυτή η κατάσταση για τον κρατικό προϋπολογισμό αναφέρει 16 δισ. σε ετήσια βάση, με τις απώλειες για τον μη αποδιδόμενο ΦΠΑ να ανέρχονται σε περίπου 6 δισ..
Σημειώνεται ότι το φαινόμενο της φοροδιαφυγής εξακολουθεί να έχει μεγάλες διαστάσεις στην Ελλάδα, αντιπροσωπεύοντας το 30% του ΑΕΠ της χώρας, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που βρίσκεται στο 10%.
Όπως επισημαίνεται, στο πλαίσιο καταπολέμησης αυτής της κατάστασης, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, επιχειρεί να προωθήσει τη χρήση του πλαστικού χρήματος για τις συναλλαγές, μέσω ενός σχεδίου για διεξαγωγή κληρώσεων ως κίνητρο προς τους Έλληνες πολίτες.
Στη βάση αυτού του σχεδίου, κάθε μία συναλλαγή μέσω κάρτας θα αποτελεί ένα λαχνό και κάθε μήνα θα κληρώνονται 1.000 λαχνοί που θα αποδίδουν στους κατόχους τους 1.000 ευρώ έκαστος.
Η πρώτη διαδικασία κλήρωσης σχεδιάζεται για τα τέλη Αυγούστου, αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Επιπλέον, σημειώνεται ότι πολλοί είναι οι επαγγελματίες διαφόρων κλάδων που αρνούνται ακόμη να δεχθούν πληρωμές με κάρτα προβάλλοντας το επιχείρημα ότι δεν διαθέτουν τον απαραίτητο τεχνικό εξοπλισμό.
Αυτό ωστόσο είναι κάτι που σύντομα δεν θα ισχύει πλέον, επισημαίνεται στο ρεπορτάζ, δεδομένου ότι μέχρι τις 27 Ιουλίου μία σειρά επαγγελματικών ομάδων -γιατροί, ηλεκτρολόγοι, τεχνικοί, δικηγόροι κλπ - υποχρεούνται να εγκαταστήσουν τα κατάλληλα μηχανήματα.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης