Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κατά 8,9% αυξήθηκαν οι ρωσικές άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα το 2016

Κατά 8,9% αυξήθηκαν οι ρωσικές άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα το 2016
Οι ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, διαμορφώθηκαν στα 683 εκατ. δολ.
Αυξημένο κατά 8,9% ήταν το απόθεμα των ρωσικών άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ) στην Ελλάδα στις 31 Δεκεμβρίου 2016, σε σχέση με το 2015, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας μας στη Μόσχα για την Οικονομία της Ρωσικής Ομοσπονδίας και τις Διμερείς Οικονομικές και Εμπορικές Σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας έτους 2016.
Οι ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, διαμορφώθηκαν στα 683 εκατ. δολάρια ΗΠΑ, και το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 0,2% των συνολικών ρωσικών ΑΞΕ στο εξωτερικό.
Κατά το 2016, στην Ελλάδα εισέρρευσαν ρωσικές επενδύσεις αξίας 15 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ (2015: 12 εκατ. δολ.), που αντιστοιχεί στο 0,1% των συνολικών εξερχόμενων ρωσικών ΑΞΕ κατά το υπό εξέταση έτος.
Οι ρωσικές ΑΞΕ στην Ελλάδα κατευθύνονται κυρίως στους τομείς της ενέργειας, τον χρηματοπιστωτικό, τις τηλεπικοινωνίες, τον τουρισμό και τα ακίνητα, καθώς και τον τομέα των τροφίμων.

Τα στοιχεία ανά τομείς επένδυσης

Αναλυτικότερα στην ετήσια έκθεση αναφέρονται τα εξής ανά τομείς επένδυσης:
- Ενέργεια: Η Προμηθέας Gas, που δραστηριοποιείται στον τομέα της ενεργείας ανήκει κατά 50% στον όμιλο Κοπελούζου και 50% στη ρωσική Gazprom.
Η Προμηθέας Gas ιδρύθηκε το 1991 και έχει ως στόχο της την προμήθεια φυσικού αερίου στην ελληνική αγορά και την ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία ενεργειακών έργων.
- Τραπεζικός τομέας: η Bank Kedr έλαβε το 2007 άδεια έναρξης τραπεζικών εργασιών στην Ελλάδα.
Η Bank Kedr ιδρύθηκε το 1991 και είναι η 143η τράπεζα της Ρωσίας με βάση τα 79 στοιχεία του ενεργητικού της.
Ωστόσο, συγκαταλέγεται μεταξύ των 50 μεγαλυτέρων ρωσικών εμπορικών τραπεζών βάσει των καταθέσεων.
Το Μάιο του 2011 η ο όμιλος ICT ο οποίος δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων στους τομείς ενέργειας και ορυχείων, ενώ ο ιδιοκτήτης της Alexander Nesis είναι από τους βασικούς μετόχους της μεγαλύτερης ιδιωτικής τράπεζας στην Ρωσία OTKRITIE FC BANK, απέκτησε το 5% της Τράπεζας Πειραιώς.
- Τηλεπικοινωνίες: η ρωσική Sistema Holding είναι παρούσα στην ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά μέσω των θυγατρικών της Concern Sitronics και Komstar.
H Concern Sitronics εξαγόρασε στις 30/6/2006 το 51% της ελληνικής Intracom Telecom έναντι 120 εκατ. ευρώ Παράλληλα, η ρωσική τηλεπικοινωνιακή εταιρεία JSC Komstar εξαγόρασε το 51% της Hellas On Line AΕ (HoL) έναντι τιμήματος 47,9 εκ. ευρώ μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.
Κατ' αυτόν τον τρόπο, η Sistema τοποθετείται στην ελληνική αγορά ως βασικός ανταγωνιστής του ΟΤΕ.
- Οπλικά συστήματα: πέραν των ανωτέρω, η Rosoboronexport, η οποία έχει το αποκλειστικό δικαίωμα εξαγωγής ρωσικών οπλικών συστημάτων, έχει συστήσει θυγατρική στην Ελλάδα, την Rosoboron Service - Hellas.
- Ακίνητα/Τουρισμός: το 2013 ο Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ αγόρασε για 115 εκατ. ευρώ το γνωστό νησί Σκορπιός από την Αθηνά Ωνάση.
Η ξενοδοχειακή αλυσίδα Atlantica Hotels & Resorts (κατά 50% ανήκει στο γερμανικό όμιλο TUI) και το ρωσικό τουριστικό πρακτορείο Nataly Tours ανακοίνωσαν την από κοινού έναρξη επενδυτικού σχεδίου στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, οι δύο εταίροι σκοπεύουν σε διάστημα πενταετίας να κατασκευάσουν στη χώρα μας είκοσι νέα ξενοδοχεία, το δε ύψος της επένδυσης υπολογίζεται σε 1,2 δισ. ευρώ.
Ο όμιλος Mouzenidis μέσω του Mouzenidis Travel πρόσθεσε πρόσφατα στο χαρτοφυλάκιο του την αεροπορική εταιρεία Ellinair, την εταιρεία διαχείρισης ακινήτων Mouzenidis Real Estate, το ορθόδοξο προσκυνηματικό κέντρο Solun, τα ξενοδοχεία «Potidea Palace» και «Portes Palace» στη Χαλκιδική, τον χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων και την αίθουσα VIP στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», την εταιρεία παραγωγής κρασιού Mouzenidis Wine και το κελάρι-κάβα Kava Idea, την εταιρεία αερομεταφορών φορτίων (cargo) CSR Air Services και το πόρταλ Grecomania.ru.
Επίσης, ο ρωσικός όμιλος Agroinvest-MIRUM επένδυσε ήδη το ποσόν των 100 εκατ. ευρώ με αρχικό σχέδιο επένδυσης 400 εκατ. ευρώ.
Τον Ιούνιο 2008 η συγκεκριμένη εταιρεία εξαγόρασε τμηματικά 2.000 στρέμματα στην Ανατολική Κρήτη, πλησίον της ξενοδοχειακής μονάδας «Elunda Domes».
H συγκεκριμένη επένδυση λόγω προβλημάτων (πρόβλημα παραμεθόριας περιοχής, χωροταξικά προβλήματα) προχωρά, προς το παρόν τουλάχιστον, μόνον εν μέρει.
Πρόσφατα, ο ρωσικός όμιλος "wimm bill Dann" , εξαγόρασε την γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη.
Η ρωσικών συμφερόντων εταιρεία του ομογενούς Ιβάν Σαββίδη εξαγόρασε την καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ, εκμίσθωσε για ένα έτος το Ξενοδοχείο "Macedonia Palace" και κέρδισε τον διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης για το Ξενία στο Παλιούρι.
Ως σημαντικό στοιχείο καταγράφεται στην έκθεση και το ενδιαφέρον ρωσικών ομίλων για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων του Λιμένος Θεσσαλονίκης, ή για τα περιφερειακά αεροδρόμια, κλπ.
Ωστόσο, σημειώνεται ότι το αρχικά εκπεφρασμένο ενδιαφέρον των Ρωσικών Σιδηροδρόμων RZD να συμμετάσχουν στην ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της Ελληνικής Εταιρείας Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΣΤΥ) δεν υλοποιήθηκε, καθώς η εταιρεία δεν κατέθεσε 80 τελικώς δεσμευτική προσφορά κατά τη διαγωνιστική διαδικασία που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο 2016.
Τέλος, ολοένα και αυξανόμενο είναι το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν οι Ρώσοι για απόκτηση εξοχικής κατοικίας στο εξωτερικό, γεγονός που έχει καταστήσει ήδη την Ρωσία υπ' αριθμό 1 στόχο των δραστηριοποιούμενων στο τομέα του real estate της χώρας μας.

Ελληνικές επενδύσεις στη Ρωσία

Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, η αξία του αποθέματος ελληνικών ΑΞΕ στη Ρωσική Ομοσπονδία στις 30-6-2016 διαμορφώθηκε στα 154 εκατ. δολάρια ΗΠΑ, αυξημένο ελαφρώς κατά 3% από την αντίστοιχη περίοδο του 2015 (150 εκ. δολάρια ΗΠΑ).
Ωστόσο, τα στοιχεία για ολόκληρο το έτος 2016 δεν έχουν ανακοινωθεί από την Κεντρική Τράπεζα καθώς θεωρούνται εμπιστευτικά.
Κατά το 2016, σημειώθηκε εκροή ελληνικών ΑΞΕ αξίας 0,24 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ από τη Ρωσία.
Οι ελληνικές επενδύσεις στη Ρωσία, οι οποίες παραμένουν σε χαμηλό επίπεδο, κατευθύνονται κυρίως στους τομείς των τροφίμων, της κλωστοϋφαντουργίας, των κατασκευών.
Σημαντικές επενδύσεις έχουν πραγματοποιηθεί στη Ρωσία από επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων και κεφάλαιο που έχει εισαχθεί κυρίως μέσω Κύπρου, Λουξεμβούργου και Ολλανδίας.
Οι εταιρείες ελληνικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στη ρωσική επικράτεια είναι περίπου 70.
Η μεγαλύτερη ελληνική επένδυση στην Ρωσία και από τις μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις, εξαιρουμένου του ενεργειακού τομέα, ανήκει στην «Ελληνική Εταιρεία Εμφιαλώσεως - 3Ε», η οποία μέσω της θυγατρικής COCA-COLA HBC Eurasia έχει τα δικαιώματα επί των σημάτων της Coca Cola για το σύνολο της επικρατείας. Διαθέτει 11 εργοστάσια εμφιάλωσης και απασχολεί 13.000 εργαζόμενους.
Το 2004 πραγματοποίησε από κοινού με την The Coca Cola Inc. των ΗΠΑ την μεγαλύτερη τότε ξένη επένδυση στην Ρωσία (εξαιρουμένου του ενεργειακού τομέα) εξαγοράζοντας την εταιρεία παραγωγής χυμών Multon.
Η Multon κατέχει την 2η θέση στην αγορά χυμών της Ρωσίας. Επί πλέον, εταιρική παρουσία στην Ρωσία έχει και η Frigoglass (LLC FRIGOGLASS EURASIA), θυγατρική της 3Ε, η οποία την προμηθεύει με επαγγελματικά ψυγεία για την διάθεση των προϊόντων της.
Η εταιρεία διαθέτει εργοστάσιο παραγωγής στην πόλη Orel νοτίως της Μόσχας. Το 2011 η εταιρεία εγκαινίασε νέο εργοστάσιο στην περιοχή του Ροστόβ. Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε την πρόθεσή της όπως μεταξύ 2012-2016 επενδύσει 3 δισ. δολ. στη Ρωσική οικονομία. Συνολικά, το ύψος της επένδυσης υπολογίζεται σε 4 δισ. δολ..
Η εταιρεία «Chipita» διαθέτει παραγωγική μονάδα στην Αγ. Πετρούπολη από την οποία διοχετεύει τα προϊόντα της (είδη snacks και αρτοποιίας - ζαχαροπλαστικής) σε πολύ μεγάλο αριθμό σημείων πωλήσεως.
Επίσης, πραγματοποιεί και εξαγωγές.
Το ύψος της επένδυσης υπολογίζεται σε 100 εκατ. ευρώ.
Ως σημαντικές επίσης επιχειρήσεις, όσον αφορά το επενδυμένο κεφάλαιο, θεωρούνται η εταιρεία υφασμάτων και λευκών ειδών «TOGAS» (με 90 καταστήματα και με σημαντικό κανάλι διανομής λευκών ειδών), η Intracom, η Τσιμεντοβιομηχανία «PROMETHEUS» (με εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου στο Βολγκογκράντ), τα «Πλαστικά Κρήτης».
Τον Ιανουάριο του 2011 υπεγράφη επίσης συμφωνία παραχώρησης μεταξύ της Κυβέρνησης της Αγίας Πετρούπολης και της κοινοπραξίας ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ - ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις ΑΕ - ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ για τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στην περιοχή Yanino της επαρχίας Λένινγκραντ της Αγίας Πετρούπολης.
Επίσης θυγατρική του Ομίλου Κοπελούζου , αντιπροσωπεύοντας ποσοστό 7% διεθνούς κοινοπραξίας, συμμετέχει σε έργο ανακαίνισης του αεροδρομίου Pulkovo της Αγίας Πετρούπολης.
Αναφέρεται επίσης η παρουσία των τραπεζών PIRAEUS και EUROBANK (με Γραφεία Αντιπροσωπείας), οι εταιρείες Lapin House, Oxette, BSB, με εμπορικά καταστήματα, η εταιρεία ηλεκτρονικού λογισμικού Velti κ.α.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης