Τελευταία Νέα
Διεθνή

BBC: Χιλιάδες διαδήλωσαν στην Πολωνία κατά του νομοσχεδίου που θα επιτρέπει στη κυβέρνηση να διορίζει δικαστές

BBC: Χιλιάδες διαδήλωσαν στην Πολωνία κατά του νομοσχεδίου που θα επιτρέπει στη κυβέρνηση να διορίζει δικαστές
Πολλοί Πολωνοί συμφωνούν, πάντως, με την απόφαση της κυβέρνησης, που υποστηρίζει ότι το δικαστικό σώμα είναι διεφθαρμένο
Χιλιάδες Πολωνοί συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο στην πρωτεύουσα Βαρσοβία για να διαμαρτυρηθούν για μία αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση για το δικαστικό σώμα, όπως μεταδίδει το BBC.
Oι διαδηλωτές υποστήριξαν ότι το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε το Σάββατο 15/7 θα εξαλείψει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και θα υπονομεύσει τη δημοκρατία.
Συγκεκριμένα, θα δίνει τη δυνατότητα στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Δικαιοσύνης να διορίζουν δικαστές, χωρίς καμία διαβούλευση με τους δικαστικούς κύκλους.
Η κυβέρνηση είπε ότι η μεταρρύθμιση ήταν απαραίτητη, διότι το δικαστικό σώμα είναι διεφθαρμένο και υπηρετεί μόνο την ελίτ.
Το νομοσχέδιο πρέπει να υπογραφεί και από τον πρόεδρο Andrej Duda, ενώ από το 2015 η νέα κυβέρνηση της Πολωνίας έχει προκαλέσει πολλές διαδηλώσεις με αμφιλεγόμενους νόμους που έχει περάσει.
Οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης και ακτιβιστές οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα συγκεντρώθηκαν με σημαίες της Πολωνίας και της ΕΕ και διάφορα άλλα πανό, ενώ είχαν και σειρήνες.
Αντί για "Νόμος και Δικαιοσύνη" που είναι το όνομα του κυβερνώντος κόμματος, ένα πλακάτ έγραφε "Ανομία και Αδικία".
Δεν είναι ξεκάθαρο, πάντως, πόσοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν τελικά.
Ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης απευθύνθηκαν στο πλήθος, ενώ ένας εξ αυτών είχε χαρακτηρίσει το νομοσχέδιο "πραξικόπημα".
Η αντιπολίτευση φοβάται ότι με τον νέο νόμο η κυβέρνηση θα έχει τον έμμεσο έλεγχο στους δικαστικούς διορισμούς και θα παραβιαστεί και η αρχή της διάκρισης των εξουσιών.
Δικαστής από το Ανώτατο Δικαστήριο είπε στο BBC ότι η Πολωνία θα χάσει την ανεξάρτητη δικαιοσύνη της.
Ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος PiS Jaroslaw Kaczynski είπε ότι οι μεταρρυθμίσεις ήταν απαραίτητες, διότι το δικαστικό σώμα είναι διεφθαρμένο και εξυπηρετεί τις ελίτ.
Το κόμμα του είχε περάσει πρόσφατα ανάλογους νόμους για τα δημόσια ΜΜΕ και τις δημόσιες υπηρεσίες.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Zbigniew Ziobro, υποστήριξε ότι το παρόν σύστημα διορισμών των δικαστών είναι αντιδημοκρατικό.
Με την απόφαση της κυβέρνησης συμφωνούν αρκετοί Πολωνοί.
Ένα άλλο νομοσχέδιο που κατατέθηκε επίσης αυτή την εβδομάδα στο κοινοβούλιο και μάλιστα νύχτα, αλλά ακόμα είναι υπό συζήτηση θα επιτρέπει στον υπουργό Δικαιοσύνης να απομακρύνει όλα τα μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου της Πολωνίας και να τα αντικαταστήσει με άλλα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που έχει ήδη στο μικροσκόπιο την Πολωνία για παραβιάσεις του νόμου, θα συζητήσει επειγόντως τις εξελίξεις την επόμενη εβδομάδα.
Ο επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Nils Muiznieks έκανε λόγο για "πισωγύρισμα στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης" και ο επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο Manfred Weber "για απομάκρυνση του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη από τις ευρωπαϊκές αρχές".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης