Τελευταία Νέα
Διεθνή

Erdogan: "Ναι" στη θανατική ποινή - Όχι στην ΕΕ που δεν βοηθάει την Τουρκία

Erdogan:
Συνεχίζονται οι συλλήψεις στην Τουρκία και το Σάββατο 15/7 τέθηκε υπό κράτηση εκδότης τοπικής εφημερίδας
Ακόμα πιο έντονη ήταν η επίθεση που εξαπέλυσε ο Recep Tayyip Erdogan στην ΕΕ την Κυριακή 16/7, όταν και υποστήριξε ότι η Τουρκία θα ακολουθήσει τον δικό της δρόμο και θα επαναφέρει τη θανατική ποινή, όπως μεταδίδει το Reuters.
Στην τελετή για την ανέγερση του μνημείου προς τιμήν των 250 πεσόντων στο πραξικόπημα του 2016, ο Erdogan κατηγόρησε την ΕΕ για παλινωδίες σχετικά με την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας.
Η ομιλία του τις πρώτες ώρες της Κυριακής 16/7 ήταν ένας μαραθώνιος συνεχόμενων εμφανίσεων του Τούρκου προέδρου τόσο στην Κωνσταντινούπολη, όσο και στην πρωτεύουσα Άγκυρα για την πρώτη επέτειο του αποτυχημένου πραξικοπήματος.
" Η στάση της ΕΕ είναι ξεκάθαρη, 54 χρόνια έχουν περάσει και ακόμα μας εμπαίζουν" ανέφερε για την αποτυχία των Βρυξελλών να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους, τόσο στο θέμα με τη βίζα των Τούρκων πολιτών, όσο και για τη βοήθεια που θα παρείχαν για το προσφυγικό.
"Θα τρέξουμε τα πράγματα μόνοι μας, δεν υπάρχει άλλη επιλογή" ήταν το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε ο Τούρκος πρόεδρος.
Οι δεσμοί με τη Δύση έχουν διαταραχθεί, εξαιτίας της καταστολής που ακολούθησε το αποτυχημένο πραξικόπημα, με 150 χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους να έχουν απολυθεί και πάνω από 50 χιλιάδες να είναι υπό κράτηση ως ύποπτοι για διασυνδέσεις με τον Fethullah Gulen, τον οποίο η Άγκυρα θεωρεί υποκινητή του πραξικοπήματος.
Ο Erdogan είπε επίσης ότι θα εγκρίνει χωρίς δισταγμό τη θανατική ποινή, αν το κοινοβούλιο ψηφίσει υπέρ της επαναφοράς της.
Σε μία τέτοια περίπτωση, ωστόσο, θα διακοπεί άμεσα η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας.
"Δεν με ενδιαφέρει τι θα πουν ο Hans και ο George, αλλά ο Ahmet, ο Mehmet, ο Hasan, η Fatima" είπε ο  Erdogan για να δώσει έμφαση στο γεγονός ότι νοιάζεται μόνο για τους Τούρκους και καταχειροκροτήθηκε.
Σίγουρα πρόκειται για τον πιο δημοφιλή, αλλά και τον πιο διχαστικό πολιτικό στη νεότερη ιστορία της Τουρκίας, ενώ το αποτυχημένο πραξικόπημα έβαλε τέλος σε μία περίοδο παρέμβασης του στρατού στα πολιτικά δρώμενα της χώρας.
Οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι ο Erdogan χρησιμοποιεί το καθεστώς έκτακτης ανάγκης για να χτυπήσει τους αντιπάλους του, συμπεριλαμβανομένων ακτιβιστών, πολιτικών και δημοσιογράφων.
Πάνω από δέκα στελέχη του φιλοκουρδικού κόμματος, ανάμεσά τους και οι δύο αρχηγοί του, έχουν φυλακιστεί, όπως και περίπου 160 δημοσιογράφοι.
Το Σάββατο 15/7 τέθηκε μάλιστα υπό κράτηση ο εκδότης μίας τοπικής εφημερίδας, επειδή έκανε κριτική για την επόμενη μέρα του πραξικοπήματος.
Το Σάββατο, εξάλλου, πολλά κανάλια έδειχναν περσινά βίντεο με νέους και τις μητέρες τους να αντιμετωπίζουν στρατιώτες και τανκς, ενώ τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας έπαιξαν ένα ηχητικό 13 δευτερολέπτων του Erdogan, πριν συνδέσουν τις κλήσεις.
Στο μήνυμα, ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για "μάρτυρες" που έχασαν τη ζωή τους και για "βετεράνους" που βγήκαν στους δρόμους κατά το πραξικόπημα.
Ο Jean Claude Juncker ζήτησε από την πλευρά του από την Τουρκία να ενισχύσει τη δημοκρατία και να μην επαναφέρει τη θανατική ποινή, διότι "σε αυτή την περίπτωση η πόρτα της ΕΕ θα κλείσει για πάντα".
Απευθυνόμενος σε ένα πλήθος εκατοντάδων χιλιάδων το βράδυ του Σαββάτου 15/7 στην Κωνσταντινούπολη, ο Erdogan είπε ότι θα πατάξει βίαια τους εχθρούς της Τουρκίας, όπως το δίκτυο του Gulen και τους Κούρδους του ΡΚΚ.
Για τους πρώτους υποστήριξε, μάλιστα, ότι θα τους βάλει να φορούν ό,τι και οι κρατούμενοι στο Γκουαντανάμο, κι αυτό διότι ένας εξ αυτών είχε εμφανιστεί στο δικαστήριο με μπλουζάκι που έγραφε "ήρωας".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης