Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η παραίτηση Assad δεν είναι πλέον το κύριο θέμα στις συνομιλίες για τη Συρία

Reuters: Η παραίτηση Assad δεν είναι πλέον το κύριο θέμα στις συνομιλίες για τη Συρία
Τον Σεπτέμβριο του 2017 μπορεί να γίνουν οι πρώτες απευθείας συνομιλίες ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση της Συρίας
Οι συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για τη Συρία σημειώνουν πρόοδο, καθώς δεν είναι πλέον πολλά τα αιτήματα για την παραίτηση του προέδρου, Bashar al - Assad, όπως μεταδίδει από τη Γενεύη το Reuters, επικαλούμενο τον Ρώσο πρεσβευτή του ΟΗΕ, Alexei Borodavkin.
Ο έβδομος γύρος των συνομιλιών που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 14/7 παρήγαγε θετικά αποτελέσματα, ειδικά σε μία διόρθωση στην προσέγγιση της κύριας αντιπροσωπείας της αντιπολίτευσης.
"Η σημασία αυτής της διόρθωσης ήταν ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών η αντιπολίτευση δεν ζήτησε ούτε μία φορά την παραίτηση Assad και δεν έκανε θέμα με τη νομιμοποίηση της συριακής κυβέρνησης".
Η αντιπολίτευση και οι υποστηρικτές της, τα κράτη της Δύσης και του Κόλπου, έχουν καταλάβει ότι αυτό που προέχει είναι η ειρήνη και κατόπιν μπορούν να γίνουν διαπραγματεύσεις για πολιτικές μεταρρυθμίσεις.
"Ο Assad πρέπει να φύγει" δεν είναι πλέον το αίτημα της αντιπολίτευσης και των διεθνών υποστηρικτών της προς τη Ρωσία, που δείχνει να κρατάει τις ισορροπίες όσον αφορά τη Συρία.
Την περασμένη χρονιά που η αντιπολίτευση υπέστη πολλές στρατιωτικές ήττες, αλλά ούτε οι ΗΠΑ, ούτε η Γαλλία έθεσαν θέμα αποπομπής του Σύρου προέδρου.
Οι διαπραγματευτές του  Assad αποφεύγουν οποιαδήποτε αναφορά σε πολιτική μετάβαση και επικεντρώνονται σε συζητήσεις για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Ακόμα δεν διαπραγματεύονται απευθείας με την αντιπολίτευση που είναι χωρισμένη σε τρεις διαφορετικές αντιπροσωπίες που θα πρέπει να ενοποιηθούν.
Στους εφτά γύρους των συνομιλιών ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ βλέπει ξεχωριστά την κάθε πλευρά και οι διαπραγματεύσεις εστιάζουν στη θέσπιση νέου συντάγματος, στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, στις νέες εκλογές και στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Οι τρεις αντιπροσωπίες της αντιπολίτευσης έχουν συναντηθεί για να βρουν μία κοινή γραμμή, αυξάνοντας τις ελπίδες για απευθείας συνομιλίες τον Σεπτέμβριο του 2017.
Ο Borodavkin είπε ότι η επιτυχία μίας ενωμένης αντιπροσωπίας της αντιπολίτευσης θα εξαρτηθεί από την επιθυμία της να συμβιβαστεί με την ομάδα του Assad.
"Αν είναι έτοιμοι να κάνουν συμφωνίες με την αντιπροσωπία της κυβέρνησης, αυτό είναι ένα πράγμα, αλλά αν υποπέσουν ξανά σε παλινωδίες και προϋποθέσεις που δεν είναι ρεαλιστικές, τότε όλο αυτό δεν θα περπατήσει και θα οδηγήσει τις διαπραγματεύσεις είτε είναι άμεσες, είτε όχι, σε αδιέξοδο".
Ο Ρώσος ζήτησε επίσης μία διευρυμένη αντιπροσωπία της αντιπολίτευσης, που να συμπεριλαμβάνει και τους Κούρδους, από τη στιγμή που είναι πολίτες της Συρίας με τη δική τους στρατιωτική και πολιτική επιρροή.
Αλλά πρόσθεσε ότι είναι θέμα του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ de Mistura να αποφασίσει πότε και πώς θα τους εντάξει στην ειρηνευτική διαδικασία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης