Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Αν η ΤτΕ δεν διέσωζε την Tbank 442 εκατ καταθέσεις πελατείας θα κινδύνευαν καθώς δεν τις κάλυπτε ούτε το ΤΕΚΕ το οποίο θα συμμετάσχει εισφέροντας 700,383 εκατ ευρώ – Τι απορροφά το ΤΤ και τι εκκαθαρίζεται;

   Αν η ΤτΕ δεν διέσωζε την Tbank 442 εκατ καταθέσεις πελατείας θα κινδύνευαν καθώς δεν τις κάλυπτε ούτε το ΤΕΚΕ  το οποίο θα συμμετάσχει εισφέροντας 700,383 εκατ ευρώ  – Τι απορροφά το ΤΤ και τι εκκαθαρίζεται;
Στην κυριολεξία στον αέρα είχε βρεθεί η TBank και η λύση σωτηρίας που προτάθηκε από την ΤτΕ και υιοθετήθηκε από το ΤΤ αποδεικνύεται καθοριστικής σημασίας για την TBank που κινδύνευε να καταρρεύσει.

Πως κατέληξε η ΤτΕ στην λύση της μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων αλλά και στην εκκαθάριση στοιχείων ενεργητικού;
Η ΤτΕ από τους ελέγχους που πραγματοποιούσε διαπίστωσε ότι η Tbank χρειαζόταν 187 εκατ ευρώ νέα κεφάλαια. Με δεδομένη την απροθυμία του ΤΤ να απορροφήσει την Tbank αλλά και των σοβαρότατων κινδύνων να μην είναι σε θέση η τράπεζα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους καταθέτες αποφασίστηκε η λύση της μεταφοράς μεγάλου μέρους στοιχείων ενεργητικού στο ΤΤ ενώ ένα μέρος των στοιχείων ενεργητικού μεταφέρθηκε σε διαδικασία εκκαθάρισης.
Σημειώνεται ότι το σύνολο των καταθέσεων της Tbank στις 14 Δεκεμβρίου ήταν 1,508 δις ευρώ εκ των οποίων τα 1,066 δις ευρώ ήταν εγγυημένα από το ΤΕΚΕ το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων.
Παράλληλα η τράπεζα είχε αναλάβει υποχρεώσεις έναντι άλλων τραπεζών 571 εκατ ευρώ.
Η ΤτΕ κατανοώντας ότι δεν μπορούσε να αφήσει να καταρρεύσει η Tbank καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε κύμα σοβαρότατων παρενεργειών και διαπιστώνοντας ότι καταθέσεις 442 εκατ ευρώ ήταν στον αέρα και δεν καλύπτονταν από το ΤΕΚΕ, προώθησε την λύση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου αλλά και της εκκαθάρισης των προβληματικών assets.

Ποια στοιχεία δεν μεταβιβάζονται

Οι μέτοχοι για να ειπωθεί απλά και ξεκάθαρα χάνουν τα χρήματα τους καθώς η παλαιά Tbank μπαίνει σε καθεστώς εκκαθάρισης.
Επίσης σε εκκαθάριση υπάγονται το Tier 2 ομολογιακό δάνειο μειωμένης εξασφάλισης ύψους 50 εκατ ευρώ με ISINX 0211271597 που λήγει 12 Φεβρουαρίου του 2015.
Επίσης υβριδικό κεφάλαιο 15 εκατ με  ISINX 0292425930 και το οποίο λήγει 3 Απριλίου 2017.
Επίσης υβριδικό κεφάλαιο 25 εκατ ευρώ ISINX 0292424966 και το οποίο λήγει 3 Απριλίου 2017.
Στο καθεστώς της εκκαθάρισης περιλαμβάνονται όλες οι συμβατικές σχέσεις με τις εταιρίες Aspis καθώς και όλες αξιώσεις ή υποχρεώσεις αποζημίωσης οποιουδήποτε προς την Tbank.

Τι απορροφά το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Η ΤτΕ αξιολογώντας τα στοιχεία ενεργητικού αποφάσισε να προχωρήσει στον σχηματισμό προβλέψεων 491 εκατ για δάνεια, 238,5 εκατ για το χαρτοφυλάκιο χρεογράφων και 53 εκατ για τα λοιπά στοιχεία ενεργητικού δηλαδή 782,5 εκατ ευρώ νέες προβλέψεις.
Η αξία των στοιχείων ενεργητικού της Tbank  που μεταβιβάστηκαν στο ΤΤ σε 1,409 δις ευρώ. Τα στοιχεία παθητικού που μεταβιβάστηκαν διαμορφώνονται στα 2,109 δις ευρώ δηλαδή προκύπτει μια διαφορά 700,383 εκατ ευρώ.
Την διαφορά αυτή την καλύπτει το ΤΕΚΕ το οποίο αποκτά αξίωση για τα στοιχεία που θα εκκαθαριστούν ύψους 700,383 εκατ ευρώ.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης