Τελευταία Νέα
Διεθνή

Evans (Fed): Επίμονα χαμηλός ο πληθωρισμός - Αναγκαία μια αργή απομάκρυνση των μέτρων

Evans (Fed): Επίμονα χαμηλός ο πληθωρισμός - Αναγκαία μια αργή απομάκρυνση των μέτρων
Μένει να δούμε αν θα υπάρξουν δύο αυξήσεις επιτοκίων φέτος ή τρεις ή ακόμη και τέσσερις, ανέφερε ο πρόεδρος της Fed του Σικάγου
Την άποψη ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ παραμένει επίμονα κάτω από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), επανέλαβε σήμερα (14/7/2017) ο πρόεδρος της Fed του Σικάγου, Charles Evans, τονίζοντας εκ νέου ότι τάσσεται υπέρ μιας πολύ σταδιακής αύξησης των επιτοκίων.
Όπως δήλωσε, μια αργή απομάκρυνση των μέτρων τόνωσης είναι απαραίτητη για την επίτευξη του στόχου του πληθωρισμού σε εύθετο χρόνο.
Στο προσχέδιο μιας ομιλίας που προετοιμάστηκε για την Οικονομική Σύνοδο Κορυφής του Rocky Mountain, στην οποία δεν μπόρεσε να παρευρεθεί λόγω άσχημων καιρικών συνθηκών, ο Evans επαναλαμβάνει πολλά από τα πρόσφατα σχόλιά του, αναγνωρίζοντας την ισχύ της πραγματικής οικονομίας των ΗΠΑ και υποστηρίζοντας τη μείωση του ισολογισμού της Fed, ύψους 4,5 τρισ. δολ.
Ωστόσο, προειδοποίησε επίσης ότι η Fed πρέπει να δείξει τη δέσμευσή της να «επιτύχει τον στόχο της για τον πληθωρισμό» νωρίτερα παρά αργότερα.
Ο Evans υπογραμμίζει ότι η αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο δικαιολογείται από βελτιώσεις στην πραγματική οικονομία.
«Μένει να δούμε αν θα υπάρξουν δύο αυξήσεις επιτοκίων φέτος ή τρεις ή ακόμη και τέσσερις - και πότε ακριβώς θα αρχίσουμε να μειώνουμε τις επανεπενδύσεις των περιουσιακών στοιχείων που ωριμάζουν», αναφέρει ο Evans στις παρατηρήσεις του.
«Παρ’ όλα αυτά, το σημαντικό χαρακτηριστικό είναι ότι το σημερινό περιβάλλον υποστηρίζει πολύ σταδιακές αυξήσεις των επιτοκίων και αργές προκαθορισμένες μειώσεις στον ισολογισμό μας», τονίζει.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι η αύξηση του αμερικανικού ΑΕΠ κατά το α’ τρίμηνο ήταν αδύναμη, αλλά φαίνεται να ήταν παροδική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης