Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ένας χρόνος από το τρομοκρατικό χτύπημα στη Νίκαια, που στοίχισε τη ζωή σε 86 ανθρώπους

Ένας χρόνος από το τρομοκρατικό χτύπημα στη Νίκαια, που στοίχισε τη ζωή σε 86 ανθρώπους
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και οι δύο προκάτοχοί του, ο Φρανσουά Ολάντ και ο Νικολά Σαρκοζί, μετέβησαν όλοι μαζί, με το προεδρικό αεροσκάφος, στη Νίκαια 
Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα, 14 Ιουλίου 2017, από τη φρικτή και άνανδρη τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια της Γαλλίας, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 86 ανθρώπους.
Οι πολίτες της χώρας ήρθαν σήμερα στη διάσημη Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ για να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων.
"Είναι αλήθεια πως η ζωή συνεχίζεται, αλλά είναι τρομερό", αναφέρει η Φλοράνς, βουρκωμένη, η 52χρονη κάτοικος της Νίκαιας εξηγεί τη σημασία που έχει "να θυμόμαστε όλοι.
Δεν μπορούμε να γυρίσουμε τη σελίδα σ' ένα τέτοιο γεγονός, μόνο να το διαχειριστούμε".
Μόλις υπέγραψε μία από τις χρυσές βίβλους που έχουν τεθεί στη διάθεση του κοινού σ' αυτή την πόλη της νοτιοανατολικής Γαλλίας, πάνω σε τραπέζια μπροστά στη θάλασσα.
Το πλήθος, σοβαρό και σχεδόν βουβό, ανάμεσα στο οποίο υπάρχουν πάρα πολλοί επιζώντες της επίθεσης, τοποθετεί ένα προς ένα τα 12.000 μικρά μπλε-λευκά-κόκκινα τούβλα, στα χρώματα της γαλλικής σημαίας, που πρόκειται να σχηματίσουν ένα τεράστιο μήνυμα πάνω στο πεζοδρόμιο.
Καθένα φέρει τα ονόματα των 86 θυμάτων, καλλιγραφημένα σε μορφή καρδιάς.
Καθώς προχωράει το πρωινό, το γαλλικό σύνθημα "Ελευθερία Ισότητα Αδελφοσύνη" εμφανίζεται με γιγάντια γράμματα, σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από τον τόπο της σφαγής.
Όπως αναφέρει στο αφιέρωμά του το ΑΠΕ – ΜΠΕ, στην Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ, που είναι γεμάτη γαλλικές σημαίες, βασιλεύει μια ασυνήθιστη σιωπή.
Η κυκλοφορία των αυτοκινήτων έχει απαγορευτεί, η θάλασσα μοιάζει πιο κοντά, οι παραθεριστές κάνουν θαλάσσια σπορ στα γαλάζια νερά μπροστά από το ξενοδοχείο Νεγκρεσκό.
Μόνο τα αεροπλάνα που προσγειώνονται ακούγονται, ένδειξη μιας τουριστικής ανάστασης που έχει ζωτική σημασία για το θέρετρο αυτό.
Η δημαρχία έχει οργανώσει εκδηλώσεις για τη σημερινή ημέρα.
Άρχισαν ήδη από χθες το βράδυ με μια μεγάλη λειτουργία στον καθεδρικό ναό, παρουσία εκπροσώπων όλων των θρησκειών.
Μεγάλο μέρος του κέντρου της πόλης έχει πεζοδρομηθεί, τα μέτρα ασφαλείας είναι αυστηρά και πολλοί αστυνομικοί με πολιτικά βρίσκονται ανάμεσα στο πλήθος.
Οι ανθοπώλες της Νίκαιας μοίρασαν λευκά τριαντάφυλλα στους περαστικούς.
Είναι παρόντα τηλεοπτικά συνεργεία απ' όλον τον κόσμο.
Στο μικρόφωνο, ένας άνδρας με κίτρινο μπλουζάκι ξαναθυμάται τα πάντα με φωνή σπασμένη από τη συγκίνηση:
"Το να βλέπεις νεκρά παιδιά, είναι αφόρητο!", λέει δείχνοντας με το χέρι του το πεζοδρόμιο που πριν από έναν χρόνο ήταν γεμάτο ακρωτηριασμένα ανθρώπινα σώματα.
Δυο βήματα μακρύτερα, με κόκκινα τα μάτια και σφιγμένο πρόσωπο, πενθούσες οικογένειες και τα θύματα βγαίνουν από τον κήπο όπου πραγματοποιήθηκε μια διαθρησκευτική λειτουργία.
"Σκεφτόμαστε τις οικογένειες.
Είναι πολύ, πολύ θλιβερό, ιδιαίτερα για τα παιδιά.
Η 14η Ιουλίου είναι κανονικά μια τόσο χαρούμενη μέρα", λέει η Πολίν, η οποία έρχεται εδώ και 10 χρόνια στην Κυανή Ακτή από την Ιρλανδία, τουρίστρια χαρακτηριστική αυτής της ξένης πελατείας που κάνει τη Νίκαια να ζει το καλοκαίρι.
Μια κυρία έχει καταρρεύσει και την παρηγορεί μια εθελόντρια της δημαρχίας.
"Ήμουν εκεί", λέει με λυγμούς.
"Ήμασταν στα βότσαλα.
Τι φρίκη, μα τι φρίκη...", μουρμουρίζει η 62χρονη Ραμανί σαν να μονολογεί και αφηγείται πως πριν από έναν χρόνο είχε ξαγρυπνήσει δίπλα στο πτώμα ενός μικρού κοριτσιού που είχε θερίσει το φορτηγό:
"Πρέπει να ήταν 5 ετών.
Έχει χαραχτεί στη μνήμη μου".
Η Εμιλί Πτιζάν έχασε έναν γιο 9 ετών και είναι η πρόεδρος της ένωσης των θυμάτων του Περίπατου των Αγγέλων, όπως είπαν την Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ (Περίπατος των Άγγλων).
Το απόγευμα θα είναι η πρώτη που θα πάρει τον λόγο στην επίσημη τελετή που θα πραγματοποιηθεί παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν.
Σε ένδειξη σεβασμού, δεν θα υπάρξουν ούτε πυροτεχνήματα, ούτε κροτίδες ούτε κανονιοβολισμοί το μεσημέρι.
Στις εμπορικές αρτηρίες του κέντρου της πόλης, τα καταστήματα δεν έχουν κλείσει.
Οι εκπτώσεις συνεχίζονται.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και οι δύο προκάτοχοί του, ο Φρανσουά Ολάντ και ο Νικολά Σαρκοζί, μετέβησαν όλοι μαζί, με το προεδρικό αεροσκάφος, στη Νίκαια σήμερα το απόγευμα προκειμένου να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις στη μνήμη των θυμάτων της πολύνεκρης επίθεσης της 14ης Ιουλίου 2016.
Οι δύο πρώην πρόεδροι θα συμμετάσχουν μαζί με τον Μακρόν στην τελετή που θα πραγματοποιηθεί αργά το απόγευμα.
Το προεδρικό Φάλκον προσγειώθηκε στη Νίκαια λίγα λεπτά πριν από τις 17.00, (ώρα Ελλάδας).
Γύρω στις 19.30 ο Γάλλος πρόεδρος θα εκφωνήσει ομιλία αποτίνοντας φόρο τιμής στους 86 νεκρούς και τους εκατοντάδες τραυματίες της επίθεσης που σημειώθηκε ακριβώς πριν από έναν χρόνο στην Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ, την παραλιακή λεωφόρο της πόλης.
Το παρών θα δώσουν πολλά μέλη της κυβέρνησης, όπως η υπουργός Υγείας Ανιές Μπουζέν και η υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης και πρώην πρόεδρος του πανεπιστημίου της Νίκαιας Φρεντερίκ Βιντάλ.
Παρόντες στις εκδηλώσεις θα είναι επίσης ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Φρανσουά ντε Ρουγκί και ο πρόεδρος της Γερουσίας Ζεράρ Λαρσέ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης