Τελευταία Νέα
Οικονομία

Το βιβλίο προσφορών για το 5ετές ομόλογο, στα 3 δισ. με επιτόκιο 4,4% - 4,5%, ανοίγει στις 17/7 – Ο ΟΔΔΗΧ ετοιμάζει και 2η έκδοση

Το βιβλίο προσφορών για το 5ετές ομόλογο, στα 3 δισ. με επιτόκιο 4,4% - 4,5%, ανοίγει στις 17/7 – Ο ΟΔΔΗΧ ετοιμάζει και 2η έκδοση
Αν και η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές, στις 20 Ιούλιου συνεδριάζει το δ.σ. Δ.Ν.Τ. και, ενώ οι αγορές θα δίνουν ψήφος εμπιστοσύνης στη χώρα, το Ταμείο θα συνεχίζει να χαρακτηρίζει το χρέος ως «μη βιώσιμο»..
Το βιβλίο προσφορών του νέου 5ετούς ομολόγου, λήξης 2022, θα ανοίξει τελικώς τη Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017 και όχι σήμερα το απόγευμα 14 Ιουλίου, με τον στόχο να είναι η άντληση 3 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 4,4% - 4,5%.
Το ενδιαφέρον στοιχεία είναι ότι ο ΟΔΔΗΧ (Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρεόυς) αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος βρίσκεται στο Λονδίνο, θεωρούν δεδομένη την κάλυψη του νέου 5ετούς ομολόγου και σχεδιάζουν την επόμενη έκδοση που θα είναι 3ετές ομόλογο, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμη και στις επόμενες εβδομάδες.
Αξίζει να αναφερθεί ότι αν και η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές, στις 20 Ιούλιου συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο Δ.Ν.Τ. και, ενώ οι αγορές θα δίνουν ψήφος εμπιστοσύνης στη χώρα, το Ταμείο με την DSA (Έκθεση Βιωσιμότητα Χρέους) θα συνεχίζει να χαρακτηρίζει το χρέος ως «μη βιώσιμο».
Ωστόσο, υπάρχει μία διαφοροποίηση σε σχέση με το παρελθόν, διότι το «εξαιρετικά μη βιώσιμο» χρέος μετατρέπεται σε «μη βιώσιμο».
Το νέο ομόλογο θα έχει τα εξής βασικά χαρακτηριστικά

-Θα είναι 5ετές ομόλογο λήξης 2022.

-Το νέο 5ετές με swaps θα αντικαταστήσει το ομόλογο λήξης 2019 το οποίο ήταν το παλαιό 5ετές που έφερε επιτόκιο 4,95%.

-Ουσιαστικά με την νέα έκδοση του 5ετούς θα αντικατασταθεί το παλαιό 5ετές λήξης 2019.

-Το επιτόκιο του νέου 5ετούς θα διαμορφωθεί με βάση το ύψος των νέων χρημάτων που θα επενδυθούν και βεβαίως την υπερκάλυψη.

-Το επιτόκιο εκτιμάται μεταξύ 4,4% έως 4,5% έναντι 4,95% του επιτοκίου Σαμαρά το 2014.

-Στην νέα έκδοση θα συμμετάσχουν οι ελληνικές τράπεζες οι οποίες ουσιαστικά θα αντικαταστήσουν το παλαιό 5ετές με το νέο 5ετές.
Με βάση ενδείξεις οι ελληνικές τράπεζες θα συμμετάσχουν με 800 εκατ ευρώ ή εύρος 700 με 900 εκατ ευρώ.

-Ο συντελεστής κάλυψης εκτιμάται μεταξύ 3 με 3,5 φορές που προφανώς θα επηρεάσει και το τελικό επιτόκιο.

-Στο νέο 5ετές θα συμμετάσχουν οι ξένοι σε ποσοστό πάνω από 50%

-Το ποσό που θα αντλήσει το ελληνικό δημόσιο θα κινηθεί σε ένα εύρος ελάχιστο 2 δισεκ. και μέγιστο 4 δισεκ. ή μέσος όρος 3 δισεκ. ευρώ.

-Εάν αντληθούν 3 δισεκ. θα αντικατασταθεί το πρώην 5ετές 2019 και προφανώς οι αποδόσεις των ομολόγων θα υποχωρήσουν περαιτέρω.

-Το ελληνικό χρηματιστήριο αναμένεται να συνεχίσει ανοδικά και ειδικά οι μετοχές των τραπεζών που φαίνεται ότι κάποιοι θέλουν να στήσουν κερδοσκοπικά παιχνίδια.

-Πάντως είναι ενδιαφέρον ότι ενώ στις 17 με 18 Ιουλίου οι αγορές έστω και υποτυπωδώς θα δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στο ελληνικό χρέος, στις 20 Ιουλίου το ΔΝΤ θα χαρακτηρίζει το ελληνικό χρέος ως εξαιρετικά μη βιώσιμο.

Η DSA του Ιουλίου 2017 δεν έχει αλλάξει από την DSA – έκθεση βιωσιμότητας – του Φεβρουαρίου 2017.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης