Τελευταία Νέα
Διεθνή

Barclays: Ξεχάστε την άνοδο του πετρελαίου στα 50 δολ. ανά βαρέλι τους επόμενους μήνες

Barclays: Ξεχάστε την άνοδο του πετρελαίου στα 50 δολ. ανά βαρέλι τους επόμενους μήνες
Οι αναλυτές της βρετανικής τράπεζας αναθεώρησαν επί τα χείρω και τις εκτιμήσεις τους για τις τιμές του μαύρου χρυσού στο μακροπρόθεσμο διάστημα
Σε πλήρη απόρριψη οποιασδήποτε εκτίμησης ότι το πετρέλαιο μπορεί να βρεθεί πάνω από τα 50 δολ. ανά βαρέλι μέσα στο επόμενο διάστημα προχώρησε σήμερα (13/7) η Barclays, μέσω σχετικής έκθεσης που δημοσίευσαν οι αναλυτές της βρετανικής τράπεζας.
Ειδικότερα, οι αναλυτές αναθεώρησαν επί τα χείρω τις αρχικές τους εκτιμήσεις για τις τιμές στις οποίες θα κινηθεί ο μαύρος χρυσός το τρίτο τρίμηνο του έτους, με το Brent να υποχωρεί πλέον στα 49 δολ. ανά βαρέλι, έναντι 57 δολ. ανά βαρέλι των αρχικών εκτιμήσεων.
Σε ότι αφορά το αργό πετρέλαιο, υπήρξε ανάλογη υποτίμηση, με τη νέα τιμή πλέον να διαμορφώνεται στα 47 δολ. ανά βαρέλι, έναντι 55 δολ. ανά βαρέλι προηγουμένως.
«Η πρόσφατη αδυναμία αντανακλά την ανάγκη της αγοράς να μειώσει τις τιμές σε ένα χαμηλότερο ισοζύγιο σχιστολιθικών πετρωμάτων στις ΗΠΑ, καθώς και να απορροφήσει την απροσδόκητη άνοδο της τάξεως των 300-400 χιλ. βαρελιών ημερησίως στην παραγωγή της Λιβύης και της Νιγηρίας», ήταν χαρακτηριστικά τα λόγια της βρετανικής τράπεζας.
Σημειώνεται ότι τις τελευταίες μέρες, οι τιμές στο πετρέλαιο έχουν υποχωρήσει κατά -15% σε σύγκριση με τα υψηλά που βρέθηκε εντός του έτους, μετά την εφαρμογή της συμφωνίας ΟΠΕΚ για τις περικοπές στην παραγωγή.
Παράλληλα, οι αναλυτές αναφέρθηκαν και στη μηνιαία έκθεση του ΙΕΑ, ο οποίος ανέφερε ότι οι επενδύσεις των ΗΠΑ σε έργα σχιστολιθικού πετρελαίου αναμένεται να εκτοξευθούν κατά +53% μέσα στο 2017.
«Ακόμα και αν οι στόχοι της χώρας για τον ισολογισμό δεν επιβεβαιώθηκαν, παραμένει πιθανό το ενδεχόμενο να υπάρξουν διψήφιοι ποσοστιαίοι αριθμοί αύξησης στις επενδύσεις», επιβεβαιώνει η έκθεση της Barclays.
«Με τα παγκόσμια αποθέματα να παραμένουν ακόμα αρκετά υψηλά και τις περικοπές του ΟΠΕΚ να χρειάζονται επιπλέον διεύρυνση, υπάρχουν ακόμα πολλά ζητήματα τα οποία πρέπει να διευθετηθούν», τονίζουν οι αναλυτές, προσθέτοντας ότι επίσης τα επερχόμενα έργα γεωτρήσεων στις ΗΠΑ παραμένουν σε εξίσου υψηλά ποσοστά.
Σε ότι αφορά το μακροπρόθεσμο διάστημα, σημειώθηκε επίσης επί τα χείρω αναθεώρηση, με τις νέες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για τιμές της τάξεως των 55 δολ. ανά βαρέλι το 2020, έναντι 82 δολ. ανά βαρέλι των αρχικών εκτιμήσεων, καθώς οι αγορά συμβιβάζεται όλο και περισσότερο με τη νέα εποχή του σχιστολιθικού πετρελαίου.
«Οι τιμές παρέμεναν πάντοτε υπό πίεση όταν η αγορά προσαρμοζόταν σε ένα νέο είδος προσφοράς», επισημαίνουν οι αναλυτές της βρετανικής τράπεζας, για να καταλήξουν λέγοντας ότι «η εποχή του σχιστολιθικού δε διαφέρει από τις υπόλοιπες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης