Τελευταία Νέα
Διεθνή

George (Fed): Αναγκαία μια έναρξη της συρρίκνωσης του ισολογισμού στο «εγγύς μέλλον»

George (Fed): Αναγκαία μια έναρξη της συρρίκνωσης του ισολογισμού στο «εγγύς μέλλον»
Η διατήρηση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα ενέχει τον κίνδυνο δημιουργίας οικονομικών ανισορροπιών, προειδοποίησε η πρόεδρος της Fed του Κάνσας
Στο «εγγύς μέλλον» δήλωσε σήμερα (12/7/2017) η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve, Fed) του Κάνσας, Esther George, ότι θέλει να ξεκινήσει συρρίκνωση του ισολογισμού της Fed, ύψους 4,5 τρισ. δολ.
Οι αξιωματούχοι της Fed συμφώνησαν τον περασμένο μήνα σε ένα βασικό σχέδιο για τη μείωση του ισολογισμού, που σχηματίστηκε μετά από πολλά χρόνια αγορών ομολόγων, σε μια προσπάθεια να μειωθεί το μακροπρόθεσμο κόστος δανεισμού και να προωθηθούν επενδύσεις, μετά την οικονομική κρίση του 2007-09.
Ωστόσο, εξακολουθούν να διαφωνούν σχετικά με πότε ακριβώς πρέπει να αρχίσουν αυτές οι μειώσεις.
Ορισμένοι, όπως η George, που έχει επί μακρόν επικρίνει το πρόγραμμα αγορών ομολόγων της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, πιέζουν να αρχίσει η μείωση σύντομα, προκειμένου να περιοριστούν οι πιθανότητες φούσκας ή άλλης παραμόρφωσης, που θα μπορούσε τελικά να προκαλέσει μια άλλη κρίση ή ύφεση.
«Η διατήρηση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα, εν μέσω βελτίωσης των οικονομικών θεμελιωδών μεγεθών, ενέχει τον κίνδυνο δημιουργίας οικονομικών ανισορροπιών», αναφέρει η George σε μια προετοιμασμένη της ομιλία για ένα οικονομικό φόρουμ.
Ενώ η Fed έχει αυξήσει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια δύο φορές φέτος και αναμένεται να το κάνει ξανά πριν από το τέλος του έτους, τα μακροπρόθεσμα επιτόκια δεν έχουν αυξηθεί πολύ.
Ένα στενό χάσμα μεταξύ του βραχυπρόθεσμου και του μακροπρόθεσμου κόστους δανεισμού μπορεί να στρεβλώσει τις επενδυτικές αποφάσεις, δήλωσε η George, προσθέτοντας ότι η συρρίκνωση του ισολογισμού θα μπορούσε να επιτρέψει τη σταδιακή αύξηση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων.
Η ίδια υπογράμμισε ότι οι τρέχουσες αποτιμήσεις περιουσιακών στοιχείων και η χαμηλή τεκμαρτή μεταβλητότητα στις αγορές μετοχών και ομολόγων μπορεί να σηματοδοτούν την εφησυχασμό των επενδυτών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης