Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street, εν μέσω πολιτικών ανησυχιών - Σε θετικό έδαφος Dow Jones και Nasdaq

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street, εν μέσω πολιτικών ανησυχιών - Σε θετικό έδαφος Dow Jones και Nasdaq
Επιφυλακτικοί οι επενδυτές, εν όψει της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων β’ τριμήνου 2017 από τις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες
Με οριακές μεταβολές και μεικτά πρόσημα έκλεισε σήμερα (11/7/2017) η Wall Street, εν μέσω των πολιτικών ανησυχιών που πυροδότησαν οι εξελίξεις στην υπόθεση με τη συνάντηση του γιου του αμερικανού προέδρου, Donald Trump, με Ρωσίδα δικηγόρο κατά την προεκλογική περίοδο του 2016.
O Donald Trump Jr δημοσιοποίησε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στα οποία παραδέχεται ότι συναντήθηκε εν γνώσει του με μια δικηγόρο που ισχυριζόταν ότι εκπροσωπούσε τη ρωσική κυβέρνηση και ήθελε να του δώσει επιζήμιες πληροφορίες για την υποψήφια των Δημοκρατικών, Hillary Clinton.
Ο γιος του Trump εκτιμάται ότι θα κληθεί σύντομα να δώσει εξηγήσεις ενώπιον της Επιτροπής του Κογκρέσου που εξετάζει το θέμα της αθέμιτης σύμπραξης με τη Ρωσία.
Ωστόσο, μια αναβολή κατά δύο εβδομάδες της θερινής διακοπής της λειτουργίας της Γερουσίας, που ανακοίνωσε ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στο σώμα, Mitch McConnell, λόγω καθυστέρησης του νομοθετικού έργου, προσέφερε κάποια ώθηση στους αμερικανικούς δείκτες προς το τέλος της συνεδρίασης.
Έτσι, ο Dow Jones Industrial average έκλεισε ουσιαστικά αμετάβλητος (με άνοδο κάτω του 0,1%), στις 21.409,07 μονάδες, ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,08% και έκλεισε στις 2.425,53 μονάδες, ενώ ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,27%, στις 6.193,31 μονάδες.



Τον Nasdaq ώθησε υψηλότερα και η άνοδος στη μετοχή της Tesla, η οποία έκλεισε με κέρδη 3,53%, στα 327,22 δολ., ανακάμπτοντας από τις βαριές απώλειες στις τελευταίες συνεδριάσεις, καθώς η εταιρεία δημοσίευσε τις πρώτες φωτογραφίες του νέου της μοντέλου.
Την ίδια ώρα, οι επενδυτές ήταν επιφυλακτικοί απέναντι σε μεγάλα πονταρίσματα, εν όψει της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων β’ τριμήνου 2017 από τις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες αργότερα μες στην εβδομάδα.
Επίσης, οι επενδυτές ήταν νευρικοί εν αναμονή και της αυριανής κατάθεσης (12/7) της προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), Janet Yellen, ενώπιον του Κογκρέσου.
Εν τω μεταξύ, η αξιωματούχος της Fed Lael Brainard, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να αρχίσει σύντομα να μειώνει τις θέσεις της σε κρατικά ομόλογα και άλλα χρεόγραφα, όσο τα οικονομικά στοιχεία για τις θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη των ΗΠΑ είναι ισχυρά.
Την ίδια ώρα, το επενδυτικό κλίμα βάρυναν και οι ανησυχίες για την άνοδο των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων.
Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων έχουν καταγράψει μια απότομη αύξηση τον τελευταίο μήνα, εν μέσω της πιο επιθετικής ρητορικής από τις κεντρικές τράπεζες.
Ειδικότερα, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου ανήλθε περίπου στο 2,38%, από περίπου 2,2%.
Παρόμοιες κινήσεις παρατηρήθηκαν και στα ευρωπαϊκά ομόλογα.
Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου «εκτοξεύτηκε» στο 0,55%, από περίπου 0,25% τον περασμένο μήνα.
Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές παρακολουθούν με προσοχή τις τιμές του πετρελαίου, που σημείωσαν σήμερα έντονες διακυμάνσεις και εναλλαγές προσήμων, εν μέσω συνομιλιών του ΟΠΕΚ με τη Νιγηρία και τη Λιβύη σχετικά με τον περιορισμό της παραγωγής τους.
Τα συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου έκλεισαν σήμερα στα 45,04 δολάρια ανά βαρέλι, με άνοδο 1,4%, ενώ το Brent ενισχύθηκε κατά 1,6%, στα 47,63 δολάρια.
Τόσο η Νιγηρία όσο και η Λιβύη, οι οποίες αποτελούν μέλη του ΟΠΕΚ, έχουν εξαιρεθεί από τη συμφωνία του Οργανισμού για περιορισμό της παραγωγής, γεγονός που έχει ως στόχο την εξισορρόπηση της παγκόσμιας ενεργειακής αγοράς.
Ωστόσο, η επάνοδός τους σε πλήρεις ρυθμούς παραγωγής έχουν προξενήσει επιπλέον πρόβλημα εντός του Οργανισμού, καθώς αντισταθμίζουν την προσπάθειά του για μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων.
Στο μεταξύ, στη μηνιαία της έκθεση για τις προοπτικές της ενέργειας, η ΕΙΑ πρόβλεψε ότι η τιμή του αργού πετρελαίου θα διαμορφωθεί στα 48,95 δολ. ανά βαρέλι το 2017 και στα 49,58 δολ. το 2018, ενώ η Υπηρεσία μείωσε τις προβλέψεις της και για το πετρέλαιο Brent, στα 50,79 δολ. ανά βαρέλι το 2017 και στα 51,58 δολ. ανά βαρέλι το 2018.
Παράλληλα, διατήρησε την πρόβλεψή της για την παραγωγή αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ φέτος, στα 9,33 εκατ. βαρέλια ημερησίως, αλλά μείωσε την πρόβλεψή της για την παραγωγή του 2018, κατά 1%, στα 9,90 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του Dow Jones:



Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του S&P 500:



Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του Nasdaq:


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης