Τελευταία Νέα
Πολιτική

Moscovici: Στην ελληνική κυβέρνηση η ευθύνη για την τραγική κατάσταση στην πυροσβεστική υπηρεσία

Moscovici: Στην ελληνική κυβέρνηση η ευθύνη για την τραγική κατάσταση στην πυροσβεστική υπηρεσία
Το ζήτημα τέθηκε αρχικά από την Ελληνίδα ευρωβουλευτή, με αφορμή την απόφαση για μείωση του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος Κεντρικής Μακεδονίας
Στην ελληνική κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕλ «επιρρίπτει την πλήρη ευθύνη για την κατάσταση της υποστελέχωσης και της μεγάλης μείωσης υλικών μέσων της πυροσβεστικής υπηρεσίας, ενόψει μάλιστα των προκλήσεων της θερινής περιόδου» ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Pierre Moscovici, απαντώντας στην ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, το ζήτημα τέθηκε αρχικά από την Ελληνίδα ευρωβουλευτή, με αφορμή την απόφαση για μείωση του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος Κεντρικής Μακεδονίας, κατά 100 περίπου άτομα.
Η ευρωβουλευτής στην ερώτησή της σημειώνει ότι «η ελληνική κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να εξοικονομήσει πόρους προχωρά στη μείωση των ατόμων που υπηρετούν σε νευραλγικές υπηρεσίες, όπως οι πυροσβεστικές, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και την ευημερία των κατοίκων της Ελλάδας, αλλά και όλων όσων την επισκέπτονται».
Στην απάντησή του, ο κ. Moscovici αν και αναφέρει ότι η Επιτροπή έχει λάβει εντολή από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), ο οποίος παρέχει οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα, να παρακολουθεί την εφαρμογή των πολιτικών που περιγράφονται στο μνημόνιο συνεννόησης, προσθέτει ότι «η Επιτροπή δεν έχει καμία ανάμειξη στις πολιτικές στελέχωσης της κυβέρνησης για την παροχή δημόσιων αγαθών.
Σε περίπτωση καταστροφής, η πρωταρχική ευθύνη για την αντιμετώπιση των άμεσων επιπτώσεων ανήκει στην χώρα στην οποία έχει συμβεί».
Ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Ένωσης (UCPM-ΜΠΠΕ) 1 υποστηρίζει και συμπληρώνει τις προσπάθειες των εθνικών δομών διαχείρισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, όταν η σοβαρότητα της κατάστασης υπερβαίνει τις εθνικές ικανότητες παρέμβασης.
Στο πλαίσιο του UCPM, η Επιτροπή χρηματοδοτεί επίσης δράσεις πρόληψης και ετοιμότητας για την αντιμετώπιση καταστροφών.
Σε αυτές περιλαμβάνονται η κατάρτιση και οι ασκήσεις προσομοίωσης, καθώς και οι αξιολογήσεις από ομοτίμους, οι συνεδριάσεις για την ανταλλαγή εμπειριών, οι ομάδες εργασίας εμπειρογνωμόνων και διάφορα προγράμματα ανταλλαγής εμπειρογνωμόνων για τη διευκόλυνση της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών.
Ο UCPM, ωστόσο, δεν επιβάλλει στην Επιτροπή να επηρεάζει την εφαρμογή των εθνικών πολιτικών.
Τα κράτη μέλη έχουν την πρωταρχική ευθύνη στο έδαφός τους για την προστασία από καταστροφές των πολιτών, του περιβάλλοντος και της ιδιοκτησίας, συμπεριλαμβανομένης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Αποτελεί επίσης αρμοδιότητα του εν λόγω κράτους μέλους η ανάπτυξη και η εφαρμογή κατάλληλων εθνικών πολιτικών στον τομέα της πολιτικής προστασίας.
Σχολιάζοντας την απάντηση του Επιτρόπου, η κα Καϊλή δήλωσε πως «η κυβέρνηση Τσίπρα που διορίζει συγγενείς και φίλους από το παράθυρο στο δημόσιο, εκθέτει τη χώρα διεθνώς και τους πολίτες σε κίνδυνο, με τη συνειδητή μείωση των διαθέσιμων πόρων και μέσων πυροπροστασίας του Πυροσβεστικού Σώματος ενώ ήδη εκδηλώθηκαν οι πρώτες καταστροφικές πυρκαγιές στη χώρα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης