Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Έτοιμη για νομική δράση κατά της Κομισιόν η Google – Θα προσφύγει για το πρόστιμο 2,4 δισ. ευρώ

Reuters: Έτοιμη για νομική δράση κατά της Κομισιόν η Google – Θα προσφύγει για το πρόστιμο 2,4 δισ. ευρώ
Η πρώτη «μάχη» για τον αμερικανικό κολοσσό θα είναι στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου, όπου θα κατατεθεί η προσφυγή
H Google είναι έτοιμη να αναλάβει δράση κατά του προστίμου – μαμούθ που της επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχοντας ήδη προσλάβει τουλάχιστον πέντε κορυφαίες δικηγορικές εταιρείες από τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με όσα δήλωσαν στο Reuters πηγές που γνωρίζουν πολύ καλά το θέμα.
Αυτές είναι οι Cleary Gottlieb, Allen & Overy, Slaughter and May, Garrigues και White & Case.
Η πρώτη «μάχη» για τον αμερικανικό κολοσσό θα είναι στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου, όπου θα κατατεθεί η προσφυγή.
Στις 27 Ιουνίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε πρόστιμο ρεκόρ –για μονοπωλιακές πολιτικές– ύψους 2,7 δισ. δολαρίων (2,4 δισ. ευρώ) στην Google, μετά από πολλές καταγγελίες τόσο από Αμερικανούς όσο και από Ευρωπαίους ανταγωνιστές.
Η αρχή ανταγωνισμού της Ε.Ε. άσκησε δίωξη την Google τον Απρίλιο του 2015, θεωρώντας ότι αλλοιώνονται τα αποτελέσματα αναζήτησης στο διαδίκτυο για να ευνοηθεί η υπηρεσία αγορών της Google, προκαλώντας ζημιές τόσο στους ανταγωνιστές όσο και στους καταναλωτές.
Ωστόσο, αυτό θα είναι μόνο η αρχή για τη γνωστή εταιρεία.
Η κομισιόν ερευνά την ηγέτιδα της Silicon Valley για το λογισμικό Android, που βρίσκεται εγκατεστημένο στην πλειονότητα των «έξυπνων» τηλεφώνων και ταμπλετών.
Μάλιστα, το αναμενόμενο πρόστιμο θα είναι το μεγαλύτερο που έχει επιβληθεί για παρόμοιες παραβάσεις!
Εξηγώντας, από το 2016, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού έβαλε στο στόχαστρο την Google στρέβλωση και εμπόδιση της καινοτομίας στον τομέα των «έξυπνων» εφαρμογών για Android, καθώς φέρεται να υποχρεώνει κατασκευαστές τηλεφώνων και τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να «πλημμυρίζουν» τις νέες συσκευές που χρησιμοποιούν το λειτουργικό της σύστημα υποχρεωτικά με δικές της προεγκατεστημένες εφαρμογές, περιθωριοποιώντας ανταγωνιστικές εφαρμογές.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού σύστηνε οι καταναλωτές να έχουν εξ’ αρχής τη δυνατότητα να εγκαταστήσουν μόνοι τους τις εφαρμογές της προτίμησής τους.
Η υπόθεση είναι παρόμοια με αυτήν που είχαν διεξάγει οι ευρωπαϊκές αρχές κατά της Microsoft, η οποία το 2007 κατέληξε σε πρόστιμα μεγαλύτερα των 2 δισ. ευρώ για τον αμερικανικό γίγαντα λογισμικού.
Η κυριαρχία του Android στις «έξυπνες» συσκευές - παρέχεται δωρεάν - δεν είναι παράνομη στην Ε.Ε., όμως απαιτεί ειδικές πρόνοιες, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η προστασία του ανταγωνισμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης