Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Επικρίθηκε η Merkel για την απόφασή της να γίνει η G20 στο Αμβούργο, λόγω των επεισοδίων

Reuters: Επικρίθηκε η Merkel για την απόφασή της να γίνει η G20 στο Αμβούργο, λόγω των επεισοδίων
Η καγκελάριος, A. Merkel, καταδίκασε τη βία και δήλωσε ότι η συντριπτική πλειοψηφία ήταν ειρηνικοί και νομοταγείς διαδηλωτές
Εκατοντάδες κουκουλοφόροι αντικαπιταλιστές συγκρούστηκαν με την αστυνομία στο τέλος μίας μεγάλης ειρηνικής πορείας ενάντια στη Σύνοδο των G20 και μετά από δύο μέρες επεισοδίων στο Αμβούργο, όπως μεταδίδει το Reuters.
Αργά το βράδυ του Σαββάτου 8/7, όταν οι παγκόσμιοι ηγέτες είχαν φύγει πια από τη γερμανική πόλη, η αστυνομία έστρεψε το κανονάκι νερού προς τους τελευταίους εναπομείναντες διαδηλωτές για να τους διαλύσει.
Αρκετοί ήταν μεθυσμένοι και άρχισαν να πετούν μπουκάλια και άλλα αντικείμενα, ενώ στο σημείο έφτασαν ασθενοφόρα για να δώσουν τις πρώτες βοήθειες σε άγνωστο αριθμό τραυματιών.
Η ένταση ήταν σε υψηλά επίπεδα από την Παρασκευή 7/7, όταν ταραξίες λεηλάτησαν μαγαζιά, έβαλαν φωτιά σε αυτοκίνητα και εμπόδια στους δρόμους.
Πάνω από 50 χιλιάδες άτομα συγκεντρώθηκαν για την πορεία κατά της Συνόδου των G20 και με σύνθημα "καλωσήρθατε στην κόλαση", ενώ 120 εξ αυτών επιτέθηκαν στους αστυνομικούς με κοντάρια από σημαίες, πριν τραπούν σε φυγή.
Η καγκελάριος Angela Merkel που τον Σεπτέμβριο του 2017 θα διεκδικήσει την επανεκλογή της ήθελε να δώσει έμφαση στην ελευθερία λόγου και άποψης και για αυτό έκανε τη Σύνοδο στο κεντρικό Αμβούργο, ένα μέρος με μακρά παράδοση στην αριστερή ριζοσπαστικοποίηση.
Εικόνες με καπνό από διάφορα σημεία της πόλης, καμένα αμάξια, διαλυμένα μαγαζιά και δρόμοι γεμάτοι αποκαϊδια και αντικείμενα γέννησαν, ωστόσο ερωτηματικά για την ορθότητα της απόφασής της, καθώς αστυνομικές ενισχύσεις κλήθηκαν από όλη τη Γερμανία.
Η Merkel που συνάντησε αστυνομικούς και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας μετά το τέλος της Συνόδου για να τους ευχαριστήσει, καταδίκασε τη βία, αλλά υποστήριξε ότι η συντριπτική πλειοψηφία ήταν ειρηνικοί και νομοταγείς διαδηλωτές.
"Καταδικάζω απερίφραστα τη βία και τη βιαιότητα που επανειλημμένα αντιμετώπισε η αστυνομία" δήλωσε στο τέλος της Συνόδου, η οποία ανέδειξε τις διαφορές με τις ΗΠΑ στο θέμα της κλιματικής αλλαγής.
"Δεν υπάρχει δικαιολογία για τις βίαιες επιθέσεις ενάντια στις ζωές των αστυνομικών και όποιος ενεργεί έτσι θέτει τον εαυτό του εκτός της δημοκρατικής κοινωνίας" συμπλήρωσε η καγκελάριος.
Ο επικεφαλής της αστυνομίας του Αμβούργου δήλωσε σοκαρισμένος με το κύμα της καταστροφικής μανίας που ξέσπασε από την περασμένη Πέμπτη 6/7.
Παρόλα αυτά το Σάββατο 8/7 οι περισσότεροι νεαροί διαδηλωτές κρατώντας μπαλόνια ήθελαν να κάνουν μία ειρηνική πορεία.
Το μήνυμα είναι ότι δεν θέλουμε να ξαναγίνει Σύνοδος G20 και σίγουρα όχι στο Αμβούργο" δήλωσε ένας 16χρονος, προσθέτοντας ότι "θέλουμε να διαδηλώσουμε ειρηνικά και να δείξουμε ότι μπορούμε να το κάνουμε χωρίς βία".
Ένας από τους διοργανωτές των διαδηλώσεων είπε ότι ο στόχος του κινήματος ήταν "να ασκήσει κριτική στην G20 και να παρουσιάσει εναλλακτικές για δίκαιες παγκόσμιες πολιτικές".
Το τελευταίο τριήμερο τραυματίστηκαν συνολικά 200 αστυνομικοί, ενώ έγιναν 143 προσαγωγές, εκ των οποίων οι 122 μετατράπηκαν σε συλλήψεις.
Την Παρασκευή 7/7 αναπτύχθηκαν και ειδικές δυνάμεις με πυροβόλα, διότι μασκοφόροι διαδηλωτές είχαν βάλει φωτιές σε οδοφράγματα.
Οι υπουργοί καταδίκασαν τους διαδηλωτές και είπαν ότι πρέπει να αντιμετωπίσουν όλη την αυστηρότητα του νόμου.
"Αυτοί οι διαδηλωτές είναι εγκληματίες" είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών Thomas de Maiziere.
Όμως, άλλοι πολιτικοί επέκριναν αυτή την επιλογή.
"Θα πρέπει να αναρωτηθούμε αν το κράτος που έχει το μονοπώλιο στην επιβολή της τάξης και της ασφάλειας έκανε σωστά που επέλεξε το Αμβούργο" ανέφερε ο Hans Peter - Uhl μέλος των Χριστιανοκοινωνιστών, του κυβερνητικού εταίρου των Χριστιανοδημοκρατών της Merkel.
Η ίδια η καγκελάριος υπεραμύνθηκε της επιλογής του Αμβούργου και είπε ότι κι άλλες μεγάλες πόλεις, όπως το Λονδίνο, έχουν φιλοξενήσει στο παρελθόν συνόδους και δεν γίνεται να αποκλειστεί κάποια λόγω των ιδιαιτεροτήτων της.
Οι κάτοικοι του Αμβούργου, τους οποίους η Merkel διαβεβαίωσε ότι θα αποζημιωθούν, είναι επίσης οργισμένοι με την καταστροφή.
"H Merkel υποτίμησε τις διαδηλώσεις, το μόνο που έχει να κάνει είναι να επισκεφτεί την περιοχή και να δει την καταστροφή" ανέφερε χαρακτηριστικά ένας 50χρονος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης