Τελευταία Νέα
Διεθνή

Handelsblatt: Για το νέο ναυάγιο στο Κυπριακό ευθύνεται κατά κύριο λόγο η Τουρκία

Handelsblatt: Για το νέο ναυάγιο στο Κυπριακό ευθύνεται κατά κύριο λόγο η Τουρκία
Τι αναφέρει ο γερμανικός τύπος για το Κυπριακό
«Κατά κύριο λόγο η Τουρκία» ευθύνεται για το νέο ναυάγιο των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, γράφει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, σημειώνοντας πως «η αποτυχία δεν ήρθε απροσδόκητα».
Όπως αναφέρει, «παρά τη σημαντική προσέγγιση» των δύο πλευρών σε πολλά ζητήματα, παραμένουν άλυτα σημαντικά επίμαχα θέματα και μάλιστα, «το ζήτημα "ασφάλεια και εγγυήσεις" αποδείχθηκε για άλλη μια φορά ότι ήταν ο γόρδιος δεσμός που απέτρεψε μια συμφωνία.
Η κυβέρνηση στην Άγκυρα επιμένει να παραμείνει η Τουρκία και στο μέλλον εγγυήτρια δύναμη μιας επανενωμένης Κύπρου και ότι πρέπει να έχει στρατιωτική παρουσία εκεί».
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της Handelsblatt, «τον τόνο στο Κραν Μοντανά δεν έδινε ο (Τουρκοκύπριος ηγέτης) Μ. Akinci, αλλά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μ. Cavusoglu.
Και αυτός είχε σαφείς οδηγίες από τον Τούρκο πρόεδρο Τ. Erdogan.
Το ότι ο Erdogan δεν έχει κανένα κίνητρο να προβεί σε υποχωρήσεις στο Κυπριακό διαφαινόταν ήδη πριν από την έναρξη της διάσκεψης».
Το Κυπριακό αποτελεί σημείο αναφοράς και σε άλλα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, με την ηλεκτρονική έκδοση της Tagesspiegel του Βερολίνου να αναφέρει ότι «η  Κύπρος παραμένει χωρισμένη.
Οι διαπραγματεύσεις στην Ελβετία ολοκληρώθηκαν δίχως αποτέλεσμα.
Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες απέτυχε στην προσπάθεια διαμεσολάβησης».
Σύμφωνα με την  Tagesspiegel , «η αποτυχία των διαπραγματεύσεων ενδέχεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις για το διχοτομημένο νησί και την ευρύτερη περιοχή. Μεταξύ άλλων μπορεί να συνεχιστεί η διαμάχη για τα πιθανόν σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου στα ανοικτά της Κύπρου».
Παράλληλά, το Spiegel Online τονίζει πως «οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό απέτυχαν για άλλη μια φορά», «οι ελπίδες δεν εκπληρώθηκαν» και «οι Ελληνοκύπριοι και η Τουρκία επέρριψαν την ευθύνη ο ένας στον άλλο».
Από την πλευρά της, η Frankfurter Rundschau μιλά για «ολοκληρωτικό ναυάγιο», σημειώνοντας πως «έτσι απέτυχε η μέχρι σήμερα πιο πολλά υποσχόμενη προσπάθεια για λύση του Κυπριακού.
Η διχοτόμηση του νησιού εδραιώνεται».
«Η Ελλάδα και η Τουρκία τερμάτισαν τις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών επειδή διαφωνούν σχετικά με τον ρόλο των τουρκικών στρατευμάτων», αναφέρει η ηλεκτρονική έκδοση της εβδομαδιαίας εφημερίδας Die Zeit, που εκτιμά ότι «η επανένωση δεν είναι ορατή».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης