Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Νέος πρόεδρος στη Μογγολία ο Battulga που επιδιώκει μεγαλύτερο κρατικό έλεγχο στα ορυχεία

Reuters: Νέος πρόεδρος στη Μογγολία ο Battulga που επιδιώκει μεγαλύτερο κρατικό έλεγχο στα ορυχεία
Ανησυχία στους επενδυτές για την εκλογή του
Ο λαϊκιστής, πρώην πρωταθλητής πολεμικών τεχνών Khaltmaa Battulga νίκησε στις επαναληπτικές προεδρικές εκλογές της Μογγολίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Σάββατο 8/7 η Γενική Εκλογική Επιτροπή, μεταδίδει το Reuters.
Οι εκλογές ήταν σαν ένα δημοψήφισμα για την οικονομική ανάκαμψη που σχεδιάζει η κυβέρνηση και τον ρόλο της γειτονικής Κίνας σε μία χώρα πλούσια σε πόρους, στην οποία γεννήθηκε ο Μογγόλος αυτοκράτορας Genghis Khan.
O Battulga, από το Δημοκρατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης, συγκέντρωσε το 50,6% των ψήφων με συμμετοχή στο 60,9%, κερδίζοντας έτσι την πλειοψηφία και τον υποψήφιο του κυβερνώντος κόμματος Λαός Miyeegombo Enkhbold.
H ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων είναι, ωστόσο, εν αναμονή της επανακαταμέτρησης των ψήφων από το εξωτερικό.
Η προεκλογική εκστρατεία σημαδεύτηκε, ωστόσο, από πολιτική λάσπη από όλες τις πλευρές και οι εκλογές χαρακτηρίστηκαν οι χειρότερες στην ιστορία της Μογγολίας.
Η ήττα του Enkhbold είναι, ωστόσο, οριστική, καθώς πήρε μόνο 41,2% και έμεινε αρκετά πίσω από τον αντίπαλό του, ενώ υπήρξαν και 100 χιλιάδες λευκά ψηφοδέλτια πολιτών που δεν ήθελαν κανέναν από τους δύο υποψήφιους.
Οι επαναληπτικές της Παρασκευής 7/7 προγραμματίστηκαν καθώς στις εκλογές της 26ης Ιουνίου δεν είχε αναδειχτεί νικητής.
Μερικοί επενδυτές ανησυχούν για την προεδρία του Battugla επειδή θέλει περισσότερο κρατικό έλεγχο στα ορυχεία και είναι καχύποπτος με την Κίνα, τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Μογγολίας.
Ο ίδιος έχει πει, πάντως, ότι θα στηρίξει τη νέα σιδηροδρομική γραμμή που θα συνδέει την Κίνα με ένα ορυχείο άνθρακα στη χώρα του, αλλά και τον πανασιατικό δρόμο υποδομών China's Belt.
"Mπορεί να προωθήσει έργα που είναι πολιτικά υποκινούμενα, αλλά όχι οικονομικά δικαιολογημένα" εκφράζει την ανησυχία του ένας επενδυτής για τον Battulga που ήταν ένας Μογγόλος παλαιστής και τώρα έχει στην ιδιοκτησία του ξενοδοχείο, ένα πάρκο διασκέδασης με θέμα τον Genghis Khan και εταιρίες τροφίμων.
Ο αντίπαλός του ήταν ενάντια στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό που πήραν πακέτο βοήθειας 5,5 δισ. δολ. από το ΔΝΤ για την ανάκαμψη της χώρας.
Ο Βattulga κέρδισε τις εκλογές υποσχόμενος στους πολίτες που δεν εμπιστεύονται τους ξένους επενδυτές, περισσότερο κρατικό έλεγχο στα ορυχεία Rio Tinto's και Oyu Tolgoi.
Η Μογγολία είναι μία κοινοβουλευτική δημοκρατία με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, αλλά και ο πρόεδρος έχει την εξουσία να ασκεί βέτο στη νομοθεσία και τη δικαιοδοσία να κάνει διορισμούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης