Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εκρηκτικό το κλίμα, εντός κι εκτός της Συνόδου των G20 - H στρατηγική της Merkel και ο ρόλος Trump

Εκρηκτικό το κλίμα, εντός κι εκτός της Συνόδου των G20 - H στρατηγική της Merkel και ο ρόλος Trump
Ολα τα μάτια είναι στραμένα σήμερα (7/7) στη συνάντηση του αμερικανού προέδρου Trump με τον Ρώσο ομόλογό του Putin
Ξεκινά σήμερα (7/7) η Σύνοδος των G20 στο Αμβούργο της Γερμανίας και το κλίμα αναμένεται ιδιαίτερα θερμό εντός και εκτός του Συνεδριακού χώρου που θα συναντηθούν οι 20 ισχυροί του πλανήτη.
Με μια σειρά ακανθώδη ζητήματα, τα οποία αναμένεται να δημιουργήσουν εντάσεις και διαφωνίες, οι G20 θα προσπαθήσουν γεφυρώσουν τις διαφορές τους σε σημαντικά οικονομικά, πολιτικά, διπλωματικά και περιβαλλοντικά ζητήματα που απασχολούν τον πλανήτη.
Εκτός των «τειχών» πάνω από 100 χιλιάδες ακτιβιστές θα διαδηλώσουν κατά των αξιών που πρεσβεύουν οι οικονομικά ισχυροί, κάνοντας γνωστές ήδη τις προθέσεις τους με βίαιες διαδηλώσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει στο γερμανικό λιμάνι.

Στο επίκεντρο ο Donald Trump

Ο αμερικανός πρόεδρος Donald Trump θα είναι αναμφισβήτητα η προσωπικότητα που θα προσελκύσει τη μεγαλύτερη προσοχή.
Απομονωμένος ακόμη και από παραδοσιακούς συμμάχους του όπως η Μεγάλη Βρετανία, ο αμερικανός πρόεδρος θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει τη στήριξη των 18 χωρών και της ΕΕ, σε ζητήματα ενέργειας, εμπορίου αλλά και ενίσχυσης των κυρώσεων κατά της Β. Κορέας.
Μια προσπάθεια στην οποία θα βρει απέναντι του την Κίνα που παραμένει στενός σύμμαχος και εμπορικός εταίρος της Πιονγκ Γιάνγκ.
Μια δύσκολη διαπραγμάτευση στην οποία ποντάρουν ωστόσο η A. Merkel και οι υπόλοιποι ηγέτες για να εξασφαλίσουν τη συγκατάθεση των ΗΠΑ σε βασικά ζητήματα καθώς υπάρχουν δημοσιεύματα που θέλουν τον πρόεδρο Trump να ανατρέπει πολλές από τις συμφωνίες που έχουν υπογράψει οι ΗΠΑ σε Συνόδου των G20.

Στο πλευρό της Merkel για το διεθνές εμπόριο ο Putin

Ο ρώσος πρόεδρος V. Putin, έφτασε στο Αμβούργο, αποφασισμένος να στηρίξει τις θέσεις της Γερμανίας αναφορικά με το διεθνές εμπόριο.
Όπως τόνισε «η Ρωσία τάσσεται υπέρ μιας ανοικτής και βασισμένης σε κανόνες εμπορικής εντολής για την τόνωση της παγκόσμιας ανάπτυξης» κατακρίνοντας ωστόσο, τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα για το Ουκρανικό ζήτημα χαρακτηρίζοντάς τες μια «συγκεκαλυμμένη μορφή προστατευτισμού που δεν έχουν προοπτική και αντιβαίνουν στις αρχές των G20 καθώς επηρεάζουν το συμφέρον όλων των χωρών του κόσμου».
«Είμαι πεπεισμένος ότι μόνο οι ανοικτές εμπορικές σχέσεις που βασίζονται σε ομοιόμορφους κανόνες και πρότυπα μπορούν να τονώσουν την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας και να υποστηρίξουν τη σταδιακή ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των χωρών» υπογράμμισε ο V. Putin ο οποίος θα συναντηθεί για πρώτη φορα με τον αμερικανό ομόλογό του μετά το σκάνδαλο για εμπλοκή της Μόσχας στις αμερικανικές εκλογές.

Απομονωμένος ο Trump και από τη May

Είναι ίσως από τις ελάχιστές φορές στην ιστορία της Μ. Βρετανίας που οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ έχουν τεθεί υπό αμφισβήτηση.
Η Theresa May, αν και η πρώτη ηγέτης που επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο, την πρώτη ημέρα της διακυβέρνησης Trump, δεν θα είναι ο πολύτιμος σύμμαχος των ΗΠΑ σε αυτή τη Σύνοδο των G20 με επίκεντρο τις κυρώσεις κατά της Β. Κορέας.
«Εμείς στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν συμφωνούμε με κανένα τρόπο με όλα όσα λέει η Ουάσινγκτον», δήλωσε ξεκάθαρα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Boris Johnson υπογραμμίζοντας ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο συμβάλλει πραγματικά στο να μετριαστούν οι στάσεις και οι πολιτικές που βγαίνουν από τον Λευκό Οίκο».

Μεγάλο στοίχημα της Μerkel η ασφάλεια

Περίπου 20.000 αστυνομικοί έχουν φτάσει στο Αμβούργο από όλη τη Γερμανία και την Αυστρία με 28 ελικόπτερα, 185 σκύλους και 3.000 οχήματα  σε μια προσπάθεια να παρέχουν οι αστυνομικές αρχές την  ύψιστη ασφάλεια στους 20 ηγέτες και τις αντιπροσωπίες τους.
Η γερμανίδα καγκελάριος εμφανώς ενοχλημένη από τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν χθες (6/7) στους δρόμους της πόλης, με δεκάδες αστυνομικούς τραυματισμένος, δήλωσε πως «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για βία» προειδοποιώντας ότι «οσοι είναι βίαιοι περιγελούν τη δημοκρατία»..
Ωστόσο πάνω από 100.000 διαδηλωτές είναι επί ποδός και θα δημιουργήσουν ένα εκρηκτικό κλίμα έξω από τον φράκτη που έστησε η γερμανική αστυνομία.
Περισσότερες από 30 συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί ως το τέλος της συνόδου με τη μεγαλύτερη διαδήλωση, έπειτα από πρωτοβουλία της «αυτόνομης και αντικαπιταλιστικής ένωσης» με σύνθημα «Καλώς ήρθατε στην κόλαση», να πραγματοποιηθεί σήμερα (7/7) το βράδυ.
Τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έχουν εξοργίσει τους διαδηλωτές που δήλωσαν ότι «κινδυνεύει η δημοκρατία» ενώ οργανώσεις, όπως η Διεθνής Αμνηστία, εκφράζουν την αγανάκτησή τους που το Αμβούργο έχει μετατραπεί σε φρούριο, με τις διαδηλώσεις να απαγορεύονται σε μια απόσταση 38 τετραγωνικών χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης.

Putin: Ο προστατευτισμός και η πολιτικοποίηση του εμπορίου βλάπτουν την παγκόσμια οικονομία

Την πλήρη αντίθεσή του απέναντι τόσο στους παράνομους εμπορικούς και οικονομικούς περιορισμούς όσο και στον προστατευτισμό, εξέφρασε σήμερα (7/7) ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin, λίγο πριν από τη συνάντηση της G20 στο Αμβούργο της Γερμανίας.
Συγκεκριμένα, ο Putin, στα πλαίσια συνάντησης που είχε με τους ηγέτες των χωρών BRICS, τόνισε ότι η Ρωσία αντιτίθεται στον αυξανόμενο προστατευτισμό παγκοσμίως, καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «οι παράνομοι εμπορικοί και οικονομικοί περιορισμοί με προφανείς πολιτικές επιπτώσεις αποσκοπούν στην εξάλειψη των ανταγωνιστών».
Παράλληλα, υπογράμισσε ότι οι εν λόγω κινήσεις οδηγούν σε απώλεια της εμπιστοσύνης μεταξύ των οικονομικών εταίρων, ενώ καταστρέφουν και τον ίδιο τον ιστό της παγκόσμιας οικονομίας.
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η G20 πρέπει να συμβάλει σημαντικά στη δημιουργία ενός δίκαιου μοντέλου παγκόσμιας ανάπτυξης, το οποίο θα είναι σε θέση να εξασφαλίσει μία βιώσιμη ανάπτυξη που θα βοηθήσει στην εξάλειψη των συσσωρευμένων ανιστορροπιών μεταξύ των χωρών», δήλωσε ο Putin.
Επιπλέον, ο ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στη μεγαλύτερη δύναμη που πρέπει να δοθεί στις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες θα πρέπει να αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ εν συνεχεία επεσήμανε το ρόλο της χώρας του στην παγκόσμια αγορά.
«Η Ρωσία αποτελεί έναν αξιόπιστο προμηθευτεί ενεργειακών πόρων στην παγκόσμια αγορά, σε πολλές χώρες και περιοχές του κόσμου», ήταν χαρακτηριστικά τα λόγια του Vladimir Putin, ο οποίος παράλληλα πρόσθεσε ότι «στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να συμμετέχουμε ενεργά στην εναρμόνιση των παγκόσμιων ενεργειακών αγορών, μειώνοντας την αστάθεια των τιμών, ώστε να διασφαλίσουμε την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια».
Σε ότι αφορά τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, ο ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την πλήρη στήριξή του, επαναλαμβάνοντας για ακόμα μία φορά τη δέσμευση της χώρας του απέναντι σε αυτήν.

Γιούλα Ζαχιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης