Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Μεγαλύτερα κεφαλαιακά «μαξιλάρια» έναντι των NPLs θα ζητήσει το Ecofin (11/7)

tags :
Reuters: Μεγαλύτερα κεφαλαιακά «μαξιλάρια» έναντι των NPLs θα ζητήσει το Ecofin (11/7)
Οι υπουργοί Οικονομικών θα ζητήσουν επιπλέον να συσταθούν εθνικές εταιρείες διαχείρισης πόρων 
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να ζητήσουν την επόμενη εβδομάδα (11 Ιουλίου 2017) μια μεταρρύθμιση των τραπεζικών κανόνων που θα μπορούσε να αναγκάσει τους δανειστές να διακρατούν περισσότερα κεφάλαια έναντι νέων δανείων που θα μπορούσαν να καταλήξουν επισφαλή, όπως προκύπτει από προσχέδιο εγγράφου που επικαλείται το «Reuters».
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. δεν έχουν ξαναπροτείνει στο παρελθόν μεταβολές επί των τραπεζικών κανόνων, ειδικά για την άντληση κεφαλαιακών «μαξιλαριών» για την κάλυψη μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs).
Η κίνηση αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου αντιμετώπισης του προβλήματος των NPLs στους ισολογισμούς ορισμένων τραπεζών των κρατών-μελών της Ε.Ε., που θεωρούνται πρόβλημα για το σύνολο του μπλοκ, εξαιτίας των παράπλευρων κινδύνων.
Κατά την τακτική τους σύσκεψη την Τρίτη (11/7) στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. θα ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει το ενδεχόμενο «προληπτικής στήριξης για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων ελλιπών κεφαλαίων για την κάλυψη των κινδύνων που απορρέουν από τα νέα δάνεια», αναφέρεται στο προσχέδιο.
Όπως σχολιάζει το «Reuters», η ισπανική Banco Popular και δύο μικρές ιταλικές τράπεζες που εκκαθαρίστηκαν τον Ιούνιο βρέθηκαν σε μια κατάσταση που δεν ήταν σε θέση να διαχειριστούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους.
Αυτή την εβδομάδα, η Κομισιόν ενέκρινε την ανακεφαλαιοποίηση της Monte dei Paschi di Siena από το ιταλικό δημόσιο με ένα ποσό ύψους 5,4 δισ. ευρώ για να καλυφθεί το κεφαλαιακό κενό που προκάλεσαν τα NPLs.
Παρότι τα NPLs μειώθηκαν στο 4,8% του συνόλου των δανείων στην Ε.Ε. κατά το α’ τρίμηνο του 2017, συνεχίζουν να ξεπερνούν το 40% στην Ελλάδα και στην Κύπρο, ενώ διαμορφώνονται στο 18,5% στην Πορτογαλία και στο 14,8% στην Ιταλία, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΒΑ).
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, οι υπουργοί Οικονομικών θα ζητήσουν επιπλέον να συσταθούν εθνικές εταιρείες διαχείρισης πόρων ώστε να διευκολυνθεί η δημιουργία μιας δευτερογενούς αγοράς τιτλοποιημένων NPLs.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης