Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ABN Amro: Το tapering της ΕΚΤ έχει ήδη αρχίσει - Οι αγορές των ομολόγων έχουν περιοριστεί

ABN Amro: Το tapering της ΕΚΤ έχει ήδη αρχίσει - Οι αγορές των ομολόγων έχουν περιοριστεί
Από τα στοιχεία του Ιουνίου προκύπτει ότι η ΕΚΤ μπορεί να έχει μειώσει την αγορά βασικών ευρωπαϊκών ομολόγων
Ενώ οι αγορές ανησυχούν για το πότε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ανακοινώσει τα σχέδια της για τον τερματισμό του προγράμματος αγορών ομολόγων, η διαδικασία μπορεί να έχει ήδη αρχίσει, σύμφωνα με την ABN Amro Bank.
Η αγορά από την ΕΚΤ γερμανικών ομολόγων παραμένει κάτω από τις κατευθυντήριες γραμμές, σύμφωνα με τις οποίες οι αγορές θα πρέπει να ευθυγραμμίζονται σε γενικές γραμμές με το μέγεθος κάθε οικονομίας για τους τρεις τελευταίους μήνες.
Η ΕΚΤ είναι underweight στη Φινλανδία για έξι μήνες και στην Ολλανδία για δύο.
Όπως μεταδίδει μάλιστα το Bloomberg, με αφορμή τα στοιχεία για τις αγορές του Ιουνίου, η ΕΚΤ μπορεί να έχει μειώσει την αγορά βασικών ευρωπαϊκών ομολόγων προκειμένου να προσεγγίσει το λεγόμενο όριο του εκδότη που βρίσκεται στο 33%.
Ωστόσο, ένας εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει αυτές τις πληροφορίες.



Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η έλλειψη βασικών κρατικών τίτλων, αν και κατά κάποιο τρόπο έχει αντισταθμιστεί από την υπεραγορά της ΕΚΤ στη Γαλλία και την Ιταλία, θα μπορούσε να αυξήσει την πίεση στην κεντρική τράπεζα ώστε να αρχίσει και επίσημα το tapering ακόμα κι αν οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν συγκρατημένες.
Η νομισματική αρχή κατήργησε το όριο απόδοσης για τις αγορές της, γεγονός που της επέτρεψε να αγοράσει γερμανικά ομόλογα με χαμηλότερη απόδοση και να μειώσει τη μέση σταθμισμένη ωρίμανση των συμμετοχών της στο χαμηλό ρεκόρ των 3,99 ετών τον Μάιο.
«Τα πρόσφατα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι η ΕΚΤ έχει αναγκαστεί σε de facto μείωση των αγορών ομολόγων ακόμη και πριν το πιθανό deadline του Δεκεμβρίου του 2017» επισημαίνει σε ανάλυση του Kim Liu της ABN Amro Bank.
Η τράπεζα «εξακολουθεί να καταφέρνει να αγοράσει περισσότερα από το προβλεπόμενο μηνιαίο ποσό των 60 δισ. ευρώ, αν και οι περιορισμοί καθίστανται πιο ορατοί και θα ενταθούν».

Αλλαγή συμπεριφοράς από την ΕΚΤ

Σύμφωνα με το Bloomberg, ιστορικά η ΕΚΤ είναι επικεντρωμένοι στα βασικά ομόλογα της ευρωζώνης καθώς δεν ήταν σε θέση να αγοράσει αρκετά περιφερειακών χωρών, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, ενώ τα ελληνικά ομόλογα δεν περιλαμβάνονταν στο πρόγραμμα.
Οι τελευταίοι μήνες, επομένως, σηματοδοτούν μια σημαντική μεταβολή στην προσέγγιση της τράπεζας, σύμφωνα με την Citigroup, που κάνει λόγο για ξεκάθαρη αλλαγή στη συμπεριφορά της ΕΚΤ.
«Είναι εμφανής η αυξανόμενη έλλειψη των γερμανικών ομολόγων και η εξάρτηση του QE από τη Γαλλία και την Ιταλία» αναφέρεται στην ανάλυση της Citigroup.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης